Θαύμασε ο υπουργός το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου - Μίλησε για συγκινητικές στιγμές. Του π. Ηλία Μάκου. "Συγκινητικές στιγμές στο σχολείο «Πρωταγωνιστές» στα Τίρανα, όπου οι μαθητές τραγούδησαν το «Ένα το χελιδόνι» (από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης)", έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδια, που βρέθηκε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022 στα Τίρανα και, μεταξύ άλλων, επισκέφτηκε μια πρωτότυπη και σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα, το Αλβανικοαμερικάνικο Σχολείο «Πρωταγωνιστές», που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Πρωταγωνιστές Σχολείο Τίρανα

Ένα Σχολείο πρότυπο στον αλβανικό χώρο, με καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και σύγχρονα παιδαγωγικά μέσα, καθώς και άνετες κτιριακές υποδομές.

Εκεί τον υποδέχτηκε με πολύ θερμό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εξίσου εγκάρδιος ήταν και ο κ. Δένδιας, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του Σχολείου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων στην Αλβανία, όπως και τα υπόλοιπα του Ιδρύματος «Πνοή Αγάπης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνομίλησε με μαθητές, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Νίκος Δένδιας Αλβανίας Αναστάσιος

Νίκος Δένδιας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Νίκος Δένδιας Αλβανία

Και θαύμασε, για μια ακόμη φορά, το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, το οποίο και στο χώρο της παιδείας είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και σπουδαίο.

Και όλη αυτή η προσπάθεια του Μακαριωτάτου χρειάστηκε και χρειάζεται κόπο, μόχθο, χρήματα, αδιάκοπη αγωνία.

Αλλά άξιζε και αξίζει τον κόπο, γιατί εκτός από την ανθρώπινη μάθηση, τα παιδιά λαμβάνουν και την κατάλληλη αγωγή.

Τον Σεπτέμβριο του 2002, πριν 20 και πλέον χρόνια, λειτούργησε το εννεατάξιο Αλβανοαμερικανικό Σχολείο «Πρωταγωνιστές» με 15 μαθητές, που έφτασαν πλέον να είναι εκατοντάδες με όραμα του Αρχιεπισκόπου, που επιτυγχάνεται, να γίνονται οι νέοι χρήσιμα μέλη της κοινωνίας. Πραγματικά, και χωρίς υπερβολή, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι οι φτερούγες της προστασίας τους.

Τα Εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας της Αλβανίας, στα οποία έχει επενδύσει πολλές ελπίδες ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για την καλυτέρευση και την πρόοδο της κοινωνίας, στηρίζουν τους νέους, ώστε και και να γίνουν επιστήμονες, αλλά και μέσα στον στροβιλισμό από τον άνεμο του κακού, να μη ζαλίζονται και να διατηρούν όρθιο το ήθος τους.

Να έχουν πάντοτε την ψυχή τους αγνή. Να μπορούν πάντοτε να μένουν νικηφόροι αγωνιστές στους αγώνες χάρις στην ψυχική τους ελευθερία.

Ο Μακαριώτατος γνωρίζει καλά, και εργάζεται επιμελώς, προς αυτή την κατεύθυνση, ότι μόνο οι νέοι, που διδάσκονται και ζουν βίο αγνό μπορούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την αληθινή ελευθερία, γιατί αληθινή ελευθερία σημαίνει ελευθερία της ψυχής.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Δένδιας βρέθηκε και στο Αρσάκειο Τιράνων, Ελληνοαλβανικό Σχολείο, όπου κι εκεί γίνεται σημαντική δουλειά.

Νίκος Δένδιας Αρσάκειο

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.