Συντηρούνται παλιές εικόνες της Εκκλησίας της Αλβανίας - 8000 φιλοξενούνται στο Μουσείο Κορυτσάς! Του π. Ηλία Μάκου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία, σε όσους ναούς και μονές-μνημεία τής έχουν αποδοθεί, τους συντηρεί, όπως και τα πολύτιμα κειμήλιά τους. Είναι βασικό μέλημα αυτό του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, για το οποίο έχουν διατεθεί και διατίθενται πολλά χρήματα.

Μάλιστα έχει συσταθεί, από την Αρχιεπισκοπή, και εξειδικευμένο τμήμα που χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους, παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα συντηρήσεις σε εκκλησίες-μοναστήρια μνημειακού χαρακτήρα, αλλά και εικόνων, που δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη, όπως θα έπρεπε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, κάνει και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού της γειτονικής χώρας.

Πρόσφατα αποκαταστάθηκε, μεταξύ άλλων, η φορητή εικόνα του Ιωάννου του Προδρόμου, που περιλαμβάνει και διάφορες σκηνές, η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς.

Συντηρούνται παλιές εικόνες της Αλβανίας

Συντηρούνται παλιές εικόνες στην Αλβανία

Προέρχεται από τη Μονή Πέτρου και Παύλου στο Βυθικούκι Κορυτσάς, η οποία, σύμφωνα με τον κώδικα της Μονής, που δημοσίευσε ο Φιλάρετος Βαφείδης, οικοδομήθηκε σταδιακά σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση ξεκίνησε το έτος 1709, με χρήματα που διέθεσε ο Αθανάσιος Χατζηρημάρας. Και η δεύτερη φάση το 1759, οπότε ολοκληρώθηκε το καθολικό της Μονής (σε ρυθμό βασιλικής, το τέμπλο φιλοτεχνήθηκε το 1761 και ο ναός αγιογραφήθηκε το 1763 από τους Κορυτσαίους αγιογράφος Κωνσταντίνο και Αθανάσιο, που ήταν αδέλφια) .

Η εικόνα του Προδρόμου Ιωάννου, που συντηρήθηκε, αγιογραφήθηκε το 1726.

Συντήρηση παλιάς εικόνας Αλβανία

Συντήρηση εικόνας

Συντηρούνται παλιές εικόνες της Εκκλησίας της Αλβανίας

Συντήρηση αγιογραφίας

Να σημειωθεί ότι οκτώ χιλιάδες εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια, με σπάνια αξία, που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και δεν της έχουν επιστραφεί μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος, φιλοξενούνται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης Κορυτσάς, που προσελκύει πολλούς τουρίστες.

Στο εργαστήριο αποκατάστασης των εικόνων του Μουσείου, μια ομάδα εργάζεται για την αναπαλαίωση εκείνων των εικόνων, υπολογίζονται περίπου στις 1.000, που έχουν υποστεί φθορά τόσο από το διάβα του χρόνου, όσο και από το περιβάλλον, που βρίσκονταν.

Τις εικόνες και τα κειμήλια είχε δημεύσει ο Χότζα, από εκκλησίες και μοναστήρια των Ορθόδοξων κοινοτήτων της Αλβανίας, όταν είχε κηρυχθεί ο θρησκευτικός διωγμός.

Στοιβάχτηκαν στον παλαιό ναό της Ζωοδόχου πηγής, που είχε μετατραπεί σε μουσείο, ενώ, τα τελευταία χρόνια, όταν ολοκληρώθηκε η αναστύλωση και ανακαίνιση της εκκλησίας αυτής από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, μεταφέρθηκαν, με τη βοήθεια Γάλλου ειδικού, στο Νέο Μεσαιωνικό Μουσείο Κορυτσάς, για την ανέγερση του οποίου συνέβαλε και το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τον 14ο ως τον 19ο αιώνα χρονολογούνται οι εικόνες, ενώ υπάρχουν πολυάριθμα εκθέματα, που αφορούν κυρίως τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο: Εργα από πέτρα, μέταλλο, ξύλο, ύφασμα, χαρτί και άλλα υλικά και μεταξύ τους φυσικά εικόνες.

Οι εικόνες του 14ου και του 15ου αιώνα προέρχονται κυρίως από την περιοχή της Κορυτσάς και ειδικά από τα ασκητήρια της Μεγάλης Πρέσπας, γύρω από την οποία αναπτύχθηκε αυτή την περίοδο ένας ιδιαίτερου χαρακτήρα αναχωρητισμός σε ασκητήρια, που ιδρύονταν σε δυσπρόσιτα παραλίμνια σπήλαια.

Πολλά από αυτά μάλιστα σώζονται και σήμερα τόσο στην ελληνική όσο και στην αλβανική πλευρά.

Όσο για τις μεταβυζαντινές εικόνες, αυτές καλύπτουν ευρύτερη γεωγραφική έκταση με βορειότερο όριο τα Τίρανα και μαρτυρούν τη συνέχιση της βυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική των Βαλκανίων και μετά την εγκατάσταση των οθωμανών, με την Ορθοδοξία να αποτελεί το ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ των υπόδουλων λαών.

Παράλληλα όμως αποκαλύπτεται και η ευκολία της διάδοσης ζωγραφικών ρευμάτων και σχολών, όπως και η κινητικότητα και οι διαδρομές των ζωγράφων στην απέραντη οθωμανική επικράτεια.

Από πνευματική άποψη οι εικόνες, που διασώθηκαν στη γειτονική Αλβανία, είναι μια ακόμη απόδειξη του θριάμβου της πίστης.

Θρίαμβος, που στηρίχθηκε στους αγώνες για την επικράτηση της αλήθειας του Χριστού, στους αγώνες για την επικράτηση της χριστιανικής ζωής.

Και οι αγώνες της χριστιανικής ζωής, βασίζονται πάνω στην καθαρή καρδιά και στην αγνότητα των προθέσεων.

Όμως οι εικόνες είναι είναι και μια δίοδος να δούμε από πιο κοντά τον Κύριό μας, να δοκιμάσουμε την ειρήνη, που Αυτός χαρίζει, τη χαρά, που Αυτός δίνει.

Συντήρηση παλιάς εικόνας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.