ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Συνάντηση και εκτενής συζήτηση του Αλβανίας Αναστασίου με τον Νίκο Δένδια. Του π. Ηλία Μάκου. Εκτενής συζήτηση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο οποίος τον υποδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή, και το κλίμα ήταν θερμό.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και Νίκος Δένδιας

Ενημερώθηκε ο κ. Δένδιας από τον Μακαριώτατο για το πλούσιο έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας, που είναι προσανατολισμένο όχι μόνο στην αναζωπύρωση και στην αναγέννηση της Ορθόδοξης κοινότητας, αλλά και στη στήριξη ολόκληρης της αλβανικής κοινωνίας.

Και τα αποτελέσματα αυτού του έργου είναι απτά και θεαματικά και έχουν ανταπόκριση στο λαό.

Πολλές φορές ο κ. Αναστάσιος έχει τονίσει, και το έχει κάνει πράξη, «εμείς δεν υψώνουμε τείχη, γκρεμίζουμε τείχη».

Νίκος Δένδιας Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας προωθεί με συνέπεια και σταθερότητα τη συνεργασία, την αρμονική συνύπαρξη, την ειρήνη, ανάμεσα σε άτομα και λαούς, ώστε να κυριαρχήσει το πνεύμα της αγάπης, και να ξεπεραστούν οι διαφορές.

Είναι συνεχής και βαθιά και θερμή και ειλικρινής η έκκλησή του για αδελφοσύνη και συνεννόηση, που, αν και στις ημέρες φαίνεται ένα δύσκολο επίτευγμα, εν τούτοις δεν είναι ακατόρθωτο.

Αυτή την αδελφοσύνη και τη συνεννόηση κατόρθωσαν τα θρησκεύματα στην Αλβανία, με κεντρικό πρόσωπο και εμπνευστή τον κ. Αναστάσιο, και το όφελος είναι πολλαπλό και ορατό.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πάγιο αίτημα και της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των άλλων θρησκειών στην Αλβανία, είναι η επιστροφή των περιουσιών τους και των κειμηλίων τους, καθώς 32 περίπου χρόνια μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος, δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς οι σχετικές διαδικασίες.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι πολιτικοί, θρησκευτικοί, επιστημονικοί, πνευματικοί και άλλοι παράγοντες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες, όταν βρίσκονται στην Αλβανία σπεύδουν να συναντήσουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Είναι μια προσωπικότητα, που έχει ως μέριμνά του, με επίκεντρο την πίστη, την καλυτέρευση της ανθρώπινης ζωής, μακριά από κάθε εγωκεντρικό ανταγωνισμό, που είναι επιζήμιος.

Όραμά του, αλλά και αγώνας του είναι να απολαύσουμε κάποτε την πραγματική και διαρκή ειρήνη και να διατηρηθεί μια ποιότητα ζωής σ’ αυτό τον κόσμο.

π Ηλίας Μάκος

Νίκος Δένδιας και Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.