ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας. Του π. Ηλία Μάκου. Εντυπωσιασμένα από τη μορφή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ήταν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας, που βρέθηκαν στα Τίρανα για ένα τριήμερο (5-7 Ιουλίου).

Επισκέφθηκαν, την τελευταία ημέρα της παραμονής τους εκεί τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, αυτόν τον πρωτοπόρο της αγάπης.

Την Ομάδα Φιλίας Ελλάδας-Αλβανίας εκπροσώπησαν ο βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας ως πρόεδρος, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα ως αντιπρόεδρος και ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας ως μέλος.

Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας Αλβανίας

Είναι χαρακτηριστική και λίαν ενδεικτική η αναφορά του κ. Γιόγιακα ότι «είμαστε ευτυχείς, που είχαμε την τιμή και την χαρά να μας υποδεχθεί ένας από τους πιο αξιοσέβαστους και επιδραστικούς ιεράρχες των καιρών μας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, με τον οποίο η συζήτηση εμπνέει πάντα θαυμασμό, συγκίνηση και ελπίδα»,.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην τιτάνια προσπάθεια, που επί 30 χρόνια γίνεται από την Εκκλησία της Αλβανίας, όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά για όλο το λαό, η αγκαλιά του κ. Αναστασίου δεν κάνει διακρίσεις και είναι ανοικτή για όλους και τους προσμένει όλους και τους ζεσταίνει όλους, και το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Και επεσήμανε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς. Συχνά επαναλαμβάνει επί του θέματος:

Δεν χτίζουμε τείχη, γκρεμίζουμε τείχη.

Αυτό, που επιβεβαίωσαν από κοντά οι βουλευτές, αν και το υποψιάζονταν, αλλά δεν μπορούσαν να αποτυπώσουν την έκτασή του ήταν, όπως σημείωσε ο κ. Γιόγιακας, το εύρος της αγάπης του Μακαριωτάτου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναγνωρίζει στον άλλο δικαιώματα επάνω στην αγάπη. Κενώνει τον εαυτό του χάριν του άλλου, σαν πραγμάτωση στην καθημερινή ζωή της σχέσης αληθινής αδελφότητας «των τέκνων του Θεού».

Και η κάθε θυσία προς χάριν του αδελφού εξυπηρετεί έναν πνευματικό σκοπό, γιατί εκδηλώνεται μπροστά στο πελώριο πρόβλημα της σωτηρίας.

Η θεληματική απαλλοτρίωση, που κάνει στον εαυτό του ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος για τον Θεό και τον πλησίον του, είναι μια απόδειξη τρανής αγάπης, που γονιμοποιεί τα σπέρματα της πίστης και της κοινωνικής δημιουργίας.

Η ζωή του είναι ζωή, που την εμπνέει το Άγιο Πνεύμα. Υπομένει, μακροθυμεί, διάγει αγνό βίο, είναι τίμιος στις πράξεις του. Αποδεικνύεται σε όλα ότι δεν υπηρετεί σε ιδικά του συμφέροντα, αλλά το θέλημα του Θεού. Είναι υπηρέτης του Θεού και εξασκεί θεία και ιερή διακονία.

Δεν υπάρχει γι’ αυτόν μεγαλύτερο προνόμιο από το να διακονεί τον Κύριο στο πρόσωπο των αδελφών του.

Με τον τρόπο, που ζει, που σκέπτεται και ενεργεί είναι κήρυκας των αληθειών του Ευαγγελίου ενώπιον των άλλων ανθρώπων, και μάλιστα εκείνων, που δεν είναι διατεθειμένοι και πρόθυμοι να ακούσουν και να δεχθούν το λόγο του Θεού.

Ομάδα Φιλίας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.