Αγίας Παρασκευής - Εκκλησία Αλβανίας: Στον ιστορικό ναό Αγίας Παρασκευής Πρεμετής ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος. Του π. Ηλία Μάκου. Πολλοί είναι οι ναοί, σ' ολόκληρη την Αλβανία, που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή και εόρτασαν στις 26 Ιουλίου. Από το ένα άκρο της έως το άλλο.

Προσήλθαν πολλοί άνθρωποι στις ακολουθίες και έζησαν το μυστήριο της παρουσίας της Αγίας Παρασκευής μέσα στο γεγονός του εκκλησιασμού. Για όσους έχουν παραδοθεί στην επιθυμία του κόσμου, αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτε.

Και όμως αυτοί των οποίων η καρδιά «καίγεται» για το Χριστό, συναντούν τους αγίους, εκεί, που οι άλλοι δεν τους υποψιάζονται και τους βλέπουν, εκεί, που οι άλλοι τους αγνοούν.

Αυτό είναι μια παρήγορη ένδειξη, γιατί μέσα από τη ζωή της Αγίας Παρασκευής, όπως και των υπόλοιπων Αγίων, μπορούμε να δούμε το Θεό.

Να ανακαλύψουμε τι ακριβώς πρέπει να θέλουμε ή καλύτερα, να διαχωρίζουμε τα πολλά θέλω μας από τα θέλω του Χριστού, χτυπώντας την πόρτα της συνείδησης.

Αυτή είναι η αρχή μιας διαφορετικής πορείας, στη διάρκεια της οποίας καταλαβαίνουμε ότι ο Θεός ενεργεί μέσα μας και γύρω μας πολυμερώς και πολυτρόπως.

Η Αγία Παρασκευή Πρεμετής

Στον ιστορικό ναό της Αγίας Παρασκευής Πρεμετής, που ανακαίνισε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, που αναφέρθηκε στο βίο της θαυματουργού Αγίας Παρασκευής και ευχήθηκε να νιώσουν οι πιστοί το εσωτερικό άγγιγμα της χάρης της.

εκκλησία Αγίας Παρασκευής Πρεμετής Μητροπολίτης Αργυροκάστρου

εκκλησία Αγίας Παρασκευής Πρεμετής Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος

Η Αγία Παρασκευή στη Δερόπολη

Εόρτασε και ο προσκυνηματικός ναός της Αγίας Παρασκευής στη Δερόπολη, η οποία βρίσκεται δίπλα στον οδικό άξονα Αργυροκάστρου Κακαβιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο κατά τον εσπερινό και στη θεία λειτουργία, αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια των δύο ημερών (25 και 26 Ιουλίου), συγκεντρώθηκαν άτομα στο προσκύνημα.

Ορθόδοξοι, αλλά και αλλόθρησκοι, που αναγνωρίζουν τη θαυματουργία της μεγαλομάρτυρας και δέχονται την ευεργετική επίδραση της ζωής τους.

Αγία Παρασκευή Αλβανίας 2021

Αγία Παρασκευή Εκκλησία 2021

Αγία Παρασκευή Εκκλησία Αλβανίας 2021

Η Αγία Παρασκευή στην περιοχή της Καβάγιας

Πανηγυρικά εορτάστηκε η Αγία Παρασκευή στον παλαιό ομώνυμο ναό του χωριού Cete της Καβάγιας, όπου συμμετείχαν πιστοί από τα Τίρανα και το Δυρράχιο.

Στο κήρυγμα αναφέρθηκαν θαύματα της Αγίας Παρασκευής, που έχουν συμβεί στο ναό.

Περιμετρικά της εκκλησίας έγινε λιτανεία της εικόνας της αγίας Παρασκευής.

εορτή Αγίας Παρασκευής Εκκλησία Αλβανίας 2021

Αγίας Παρασκευής Εκκλησία Αλβανία

Αγίας Παρασκευής Εκκλησία Αλβανία 2021

Αγίας Παρασκευής Αλβανία 2021

Αγίας Παρασκευής Εκκλησία Αλβανίας

Αγίας Παρασκευής Εκκλησία Αλβανίας 2021

Αγία Παρασκευή Μεταφόρτωση και Αλλαγή

Η Αγία Παρασκευή απέδειξε, με τα βασανιστήρια, που υπέστη, και, τελικά, το μαρτύριό της, ότι η Βασιλεία του Θεού έχει έναν εκρηκτικό δυναμισμό.

Έστω και αν δεν φαίνεται εξωτερικά, μεταμορφώνει και αλλάζει εσωτερικά τον άνθρωπο, που την αποδέχεται και αγωνίζεται γι’ αυτή.

Τον Θεό δεν τον αγνόησε, όπως εμείς, που τον «εξορίζουμε» από τη ζωή μας ή τον θυμόμαστε όταν κλείνει η πόρτα της προσωπικής μας ζωής.

Δεν τον αισθανόμαστε ως ολοκλήρωση της ουσίας της ζωής μας. Σαν κάτι, που όχι απλά πιστεύουμε, αλλά και πρέπει να περιμένουμε καθημερινά.

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα, είναι τώρα, μιμούμενοι την Αγία Παρασκευή, να ανανεώσουμε την προσδοκία μας για τη βασιλεία του Θεού, για να μπορούμε να αγωνιζόμαστε, προκειμένου να καταρρεύσουν τα φαντάσματα της κοσμικής ζωής μας.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης και δείτε εικόνες από τον τάφο της Αγίας Παρασκευής στο Μοναστήρι της Πούντας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.