Στην Αλβανία καταπατούν περιουσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και Ελλήνων Ομογενών... Τι λέει έκθεση του State Departement. Του π. Ηλία Μάκου. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει ειρηνικές και σχέσεις με την Αλβανία, κάτι, που έχει αποδείξει με χίλιους δυο τρόπους, αρκεί η γειτονική χώρα, που εναγωνίως επιζητεί ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται να γίνεται, αφού η ετήσια έκθεση του State Departement για το έτος 2022, που αφορά στην Αλβανία και είδε το φως της δημοσιότητας πριν λίγες ημέρες (Mάιος 2023), μιλάει για προφανείς παραβιάσεις, οι οποίες έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει ζητηθεί από την Αλβανία να μην παρεκκλίνει.
Και σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν ξεχωρίζει τα άτομα και απευθύνεται σ’ όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της χώρας, γι’ αυτό και πολλοί Αλβανοί είναι μέλη της και όλο και αυξάνουν όσοι ασπάζονται την χριστιανική πίστη, αλλά και σε βάρος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας για το έτος 2022.
Αυτές οι παραβιάσεις εστιάζονται σε πολλούς τομείς, αλλά το πιο χαρακτηριστικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί αντιπαραθέσεις.
Παρακράτηση και καταπάτηση περιουσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Το μέγεθος του καυτού ζητήματος της αρπαγής ιδιοκτησιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ έχουν υποβληθεί πάνω από 900 εμπεριστατωμένοι φάκελοι, προκειμένου να αποδοθούν λατρευτικοί χώροι, αλλά και η υπόλοιπη ακίνητη περιουσία (συμπεριλαμβανομένης και αυτής των μοναστηριών), ούτε το 10% δεν έχει εξεταστεί!
Η κωλυσιεργία φυσικά είναι σκόπιμη από την αρμόδια επιτροπή, αφού νομικά έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της έχει αναγνωριστεί η κυριότητα.
Ωστόσο η δικαιοσύνη δεν παρεμβαίνει, όπως σημειώνεται στην έκθεση του State Departement, όταν καταγγέλλονται παρακρατήσεις και καταπατήσεις.
Είναι πολλές και κραυγαλέες οι περιπτώσεις αυθαιρεσίας. Ενδεικτικά σημειώνονται αυτές σε βάρος των μονών και ναών: Της Μονής του Αγίου Γεωργίου στα Εξαμίλια των Αγίων Σαράντα (όπου παραθαλάσσια έκταση της μονής δόθηκε σε επιχειρηματία για την ανέγερση τουριστικής μονάδας, με την ονομασία, μάλιστα, «Monastiri Resort»). Της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κακομιά. Της Μονής των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες ( αποτελεί ιστορικό μνημείο και απαγορεύεται η ανέγερση οικοδομής στην περιοχή. Επιπλέον, η κυριότητα του κτήματος της Μονής, συνολικής έκταση 85.000 τ.μ., έχει αναγνωριστεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία με τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας – με αριθμό 3290 και ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1994-, αλλά επί τρεις περίπου δεκαετίες το κτηματολόγιο Αυλώνας, αρνείται να την εγγράψει). Της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αειθαλιώτισσας στη Χιμάρα ( είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε Χιμαριώτες, οι οποίοι, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ύψωσαν, ως εκπλήρωση τάματος, μεγάλο σταυρό στο Μοναστήρι, αφού το κράτος δεν αναγνωρίζει το Μοναστήρι ως ιδιοκτησία της Εκκλησίας και το θεωρεί ακίνητο του κράτους! Της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόδρα – Τεπελένι. Των ναών των Εισοδίων της Παναγίας στην Πρεμετή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Λιμπόχοβο, του Αγίου Νικολάου στην Τζάρα των Αγίων Σαράντα.
Δεν είναι τυχαίο ότι υφαρπαγή περιουσιών γίνεται κυρίως σε παραθαλάσσιες ζώνες της Νότιας Αλβανίας (Βορείου Ηπείρου), χαρακτηρίζονται δημόσιες και στη συνέχεια παραχωρούνται σε ιδιώτες για την ανέγερση μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, παραβιάζοντας κατάφορα και τη συμφωνία, που έχει συναφθεί μεταξύ αλβανικού κράτους και Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Επιπλέον χιλιάδες κειμήλια (όπως εικόνες, λείψανα, αρχεία, βιβλία, χειρόγραφα), δεν αποδίδονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, παρ’ ότι παράνομα είχαν αφαιρεθεί απ’ αυτή επί του αθεϊστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα.
Εκατοντάδες Καταπατήσεις
Εξάλλου στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας έχει διαμορφωθεί, όπως λένε στελέχη της, μια αφόρητη και πιεστική κατάσταση, που απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους, με το πρόσχημα της χωροταξιακής αποκατάστασης και της τουριστικής ανάπτυξης.
Από τη στιγμή, που ίσχυσε ο νόμος για την εγγραφή των περιουσιών των πολιτών στο κτηματολόγιο, δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2016, άρχισαν να εξυφαίνονται και να διαφαίνονται διάφορα σχέδια.
Στο πλαίσιο αυτό πολυτελείς βίλες και μεζονέτες και ξενοδοχειακές μονάδες έχουν χτιστεί σε καταπατημένες ιδιωτικές, κοινοτικές ή εκκλησιαστικές γαίες…
Αλλά είχε ξεκινήσει νωρίτερα η μεθόδευση της παρακράτησης των περιουσιών στα 99 χωριά της αναγνωρισμένης ως μειονοτικής ζώνης, στα μη αναγνωρισμένα χωριά της Χιμάρας, αλλά και σε κάποια χωριά των Αγίων Σαράντα-Αυλώνας.
Το πρώτο στάδιο περιελάμβανε αναδιανομή γης σε περιοχές με αγροτικές και κτηνοτροφικές-λιβαδικές εκτάσεις, ενώ το δεύτερο στην παραλία των Αγίων Σαράντα-Χιμάρας-Αυλώνας.
Ενδεικτικό είναι ότι ακυρώθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας 123 ελληνικών οικογενειών στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας. Ενώ είχαν εκδοθεί το 1994 βάσει του νόμου 7501, από το 2016 μέχρι και σήμερα χαρακτηρίζονται παράνομοι. Το ότι η ακύρωση αφορούσε μόνο ελληνικές ιδιοκτησίες, αυτό από μόνο του αποκαλύπτει πάρα πολλά.
Ειδικότερα 11.000 στρέμματα γης χάθηκαν από τους Έλληνες ιδιοκτήτες τους και, στη συνέχεια πωλήθηκαν σε Αλβανούς!
Σε παλαιότερη ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, με καταγωγή από τη Χιμάρα, είχε καταγγείλει τις απαλλοτριώσεις γης στον τόπο του, «που αποδεδειγμένα, βάσει χαρτών, ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες».
Έκανε λόγο για «συστηματικές και μεθοδευμένες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάθε έννοιας δικαίου από πλευράς του Αλβανικού Κράτους», αναφορικά με τις αυθαίρετες κατεδαφίσεις σπιτιών Ελλήνων ομογενών.
Αρπαγή «Φιλέτων» στη Χιμάρα
Οι Αλβανοί επιχειρούν να αρπάξουν τα «φιλέτα» της Χειμμάρας, παραβιάζοντας κάθε κανόνα δικαίου! Αναβρασμός είχε επικρατήσει (εκδηλώθηκε με διαδηλώσεις στη Χιμάρα) στην ελληνική ομογένεια στην Αλβανία, μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας να παραχωρήσει για τουριστική εκμετάλλευση οικόπεδα στη Χειμμάρα, που όμως δεν είναι δημόσια, αλλά ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς!
Η κίνηση αυτή από την Αλβανία δεν είχε έρθει φυσικά ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς προηγουμένως είχε προχωρήσει στην καταπάτηση γης, που ανήκει σε ομογενείς, αλλά και στην κατεδάφιση σπιτιών τους, με το πρόσχημα της “ανάπλασης”.
Τα κρατικά μηχανήματα έφθαναν σε αρκετά σπίτια για να τα γκρεμίσουν, στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού σχεδίου, όπως σημειώνεται, αλλά σε αυτήν την απόφαση αντιτάχθηκαν οι κάτοικοι, που ήρθαν σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους της IKMT, της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας για τις κατεδαφίσεις.
Σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1614 εκταρίων στα νότια παράλια της χώρας, που περάσανε, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση, τα 41 τεμάχια έκτασης 1377 εκταρίων βρίσκονται στο δήμο Χειμάρας και μόνο 5 τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια.
Οι εκτάσεις, που οικειοποιήθηκε το Υπουργείο Τουρισμού με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι χαμηλού τιμήματος, ενώ ανήκουν σε Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους του δήμου Χιμάρας.
Αν και ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, ενώ από τους τοπογραφικούς χάρτες προκύπτει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών, μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Τουρισμού:
92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες), 78,87 εκτάρια στο Βούνο, 62,77 εκτάρια στη Χειμμάρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2, 76 στο Φιλικούρι), 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο, 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι, 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο, 46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη, 993 εκτάρια στη Νίβιτσα.
Η ανάπλαση στην περιοχή της Χειμμάρας είναι μια πίεση που ασκείται στον ελληνισμό της περιοχής, για την υφαρπαγή των περιουσιών τους, υποστηρίζουν στελέχη της Μειονότητας.
Αυτό, όπως εκτιμάται, γίνεται για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι οικονομικός και επιχειρηματικός, καθώς η Χιμάρα είναι, ίσως, ο πιο τουριστικός προορισμός για την Αλβανία. Γι’ αυτό υπάρχουν κίνητρα για την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο δεύτερος λόγος, είναι εθνικιστικός, αρπάζονται περιουσίες μόνο Ελλήνων, ώστε να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντι Μπελέρης, που τώρα κρατείται προφυλακισμένος στα Τίρανα με την αστήρικτη και αναπόδεικτη κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, Φρέντυ Μπελέρης, είχε καταγγείλει δυναμικά την επιδίωξη αυτή.
Διαβάστε επίσης για την έντονη η ανησυχία του Ελληνισμού της Αλβανίας μετά τις εκλογές.
Να ομαλοποιηθεί η κατάσταση
Αυτό, που χρειάζεται, είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση όσον αφορά στην απόδοση στην Εκκλησία της Αλβανίας της περιουσίας, που της ανήκει, αλλά και στο σεβασμό των δικαίων της Ελληνικής Μειονότητας.
Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης από αλβανικής πλευράς και συνεχιστεί το ίδιο σκηνικό, εκ των πραγμάτων θα επηρεαστούν, παρά τις καλές διαθέσεις, που δείχνει απέναντί της η Ελλάδα, τόσο οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας Αλβανίας, αλλά, και το κυριότερο, θα φαλκιδευτεί η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, που είναι η μόνη λύση για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.
Οι δύο λαοί οφείλουν, είναι η μοίρα τους τέτοια, να ζουν μονοιασμένοι. Όσο αυτό δεν γίνεται αντιληπτό και εφαρμοστέο από την αλβανική ηγεσία, τόσο περισσότεροι κίνδυνοι ελλοχεύουν.