Σε προσκυνήματα της Ελλάδας Ορθόδοξοι από την Αλβανία... Του π. Ηλία Μάκου. Ορθόδοξοι από τα Τίρανα, το Δυρράχιο, τον Αυλώνα, το Φίερι, τη Λούσνια και τη Ντιβγιάκα Αλβανίας βρέθηκαν σε προσκυνήματα στην Ελλάδα και κόχλασε μέσα τους, χωρίς καθορισμένο σχήμα, παρά μόνο σαν βούληση, σαν δύναμη, σαν αγώνας η πίστη.

Επισκέφτηκαν τη Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Φωκίδας, όπου ξεναγήθηκαν με πολύ προθυμία και χαρούμενη διάθεση από τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος είναι και κτήτοράς της (ιδρύθηκε το 1991).

Ηγούμενος Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Ηγούμενος Νεκτάριος Μουλατσιώτης Τρίκορφο

Ηγούμενος Νεκτάριος Μουλατσιώτης Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ

Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ

Η ματιά τους στράφηκε και προς το μεγαλόπρεπο καμπαναριό, που κατασκευάστηκε το 1993, με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες – σαν αναβίωση του θρυλικού καμπαναριού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Μονή Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ

Τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, όπου προσκύνησαν το λείψανό του, τον σταυρό του μαρτυρίου του και τον τάφο του.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Το ναό της αγίας Θεοδώρας Βάστα Αρκαδίας, στην στέγη του οποίου ανεφύησαν και υπάρχουν 17 δένδρα (σύμφωνα με την παράδοση, πριν τον αποκεφαλισμό της, η Αγία ζήτησε από τον Θεό το σώμα της να γίνει ναός, οι τρίχες της κεφαλής της να γίνουν δένδρα και το αίμα της ποτάμι).

Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας

Ναός της αγίας Θεοδώρας Βάστα Αρκαδίας

Τη Μονή Αγίου Παταπίου στο Λουτράκι Κορινθίας, με την πανέμορφη θέα, όπου ένιωσαν την ευωδιά του λειψάνου του Οσίου, το οποίο βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο το 1904 από τον ευλαβή ιερέα αείμνηστο π. Κωνσταντίνο Σουσάνη.

Μονή Οσίου Παταπίου Λουτράκι

Τη Μονή Νταού Πεντέλης, που ιδρύθηκε το 10ο αι. και ανοικοδομήθηκε το 12ο αι. και είναι ποτισμένη με το αίμα των σφαγιασθέντων μοναχών της.

Μονή Νταού Πεντέλης

Τη Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, το θαυματουργό λείψανο του οποίου ανακάλυψε το 1950 η μακαριστή μοναχή Μακαρία.

Μονή Αγίου Εφραίμ Νέας Μάκρης

Σε αυτά τα προσκυνήματα οι Ορθόδοξοι από την Αλβανία αισθάνθηκαν πως οι ψυχές δεν έχουν ημερομηνία λήξης, αλλά αιώνια διάσταση, παρ’ ότι ζουν μέσα στο χρόνο και παρακολουθούν μέχρι ενός σημείου την εξέλιξη του σώματος, που σταδιακά παθαίνει αλλοιώσεις.

Αναμφίβολα έχει τη δυναμική της η ψυχή, ωστόσο χρειάζεται πνευματική επεξεργασία, ώστε να δοθεί η ορθή κατεύθυνση και η κατάλληλη προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες και να μην αχρηστεύεται, ούτε να μεταβάλλεται, αλλά να προάγεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση το προσκύνημα σε ιερούς χώρους και απαραίτητο είναι και χρήσιμο.

Φάνηκε άλλωστε στη συγκίνηση, που ένιωσαν οι Ορθόδοξοι από την Αλβανία, όταν πέρασαν από ναούς και μοναστήρια της Ελλάδας.

Μια συγκίνηση, που έφερε στο προσκήνιο της καρδιάς την ανάγκη για την εκπλήρωση ηθικών επιταγών, για την ανταπόκριση σε βαθύτερες εφέσεις, για την επιδοκιμασία της συνείδησης.

Έφυγαν από την Ελλάδα και επέστρεψαν στην Αλβανία με αίσθημα ικανοποίησης και εσωτερικής αλλαγής.

Γιατί έζησαν κατάσταση εσωτερικού πλουτισμού και αποκόμισαν ισχυρά και ευγενή κίνητρα για αποδοτική και δημιουργική πίστη.

Αυτή είναι η λυδία λίθος, που μεταβάλλει τα έργα της ρουτίνας σε θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας.

Έπεσαν στα γόνατα. Έδωσαν τα χέρια. Έσταξαν τα μάτια τους. Τα χείλη τους έψαξαν να βρουν το λόγο. Τι να πουν;

Έκαναν μια ικεσία: Καθαρή καρδιά, Κύριε, προ πάντων καθαρή καρδιά.

Κρατούν από το ταξίδι τους σε προσκυνήματα στην Ελλάδα μια δροσιά και μοσχοβολιά, που τους κυκλώνει.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.