ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Σε ολόκληρη την Αλβανία τιμήθηκε η εορτή του αγίου Δημητρίου. Του π. Ηλία Μάκου. Η μνήμη του αγίου Δημητρίου τιμήθηκε σ' ολόκληρη την Αλβανία. Και στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων και στις άλλες Μητροπόλεις της Αλβανίας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο εορτάζων Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ιερούργησε στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση».

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Αλβανία

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Εκκλησία της Αλβανίας

Εξάλλου στο Βεράτι εόρτασε ο ναός του αγίου Δημητρίου, που εγκαινιάστηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2014 από τον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, δηλαδή πριν 9 ακριβώς χρόνια.

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Μπεράτι

Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο βίο του αγίου Δημητρίου. Προς το τέλος της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτανεία της εικόνας του αγίου Δημητρίου, περιμετρικά του ναού.

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Φίερι

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος προεξήρχε στη θεία λειτουργία στον εορτάζοντα ναό του αγίου Δημητρίου στο χωριό Σερμενίτ, η οποία χτίστηκε, όπως και το σύνολο των εκκλησιών στην Αλβανία, από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Ελμπασάν

Εορτή του Αγίου Δημητρίου Ελμπασάν 2023

Το μέγεθος της θαρραλέας πίστης του αγίου Δημητρίου σημείωσε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης, ενώ προς το τέλος της θείας λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας του αγίου Δημητρίου γύρω από το ναό.

Οι πιστοί αναλογίστηκαν τη μεταστροφή και τη θυσία του αγίου Δημητρίου και ένιωσαν ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία δίπλα στις άλλες, έστω και η καλύτερη.

Είναι η φανέρωση μέσω των αγίων του ίδιου του Θεού, η εκδήλωση της λυτρωτικής αγάπης Του για τον άνθρωπο και η εμπειρία της παρουσίας της δύναμης και της χάρης Του.

Και όταν φωτιζόμαστε από τη χάρη του Θεού, σε μια δημιουργική θέα του εαυτού μας γεμίζουμε ελπίδα.

Γι’ αυτό έστω και αν μοιραζόμαστε με τους συνανθρώπους μας τη γήινη «μοίρα», την κοινή φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, παρ΄ όλα αυτά, όλα αλλάζουν και μεταμορφώνονται μέσα μας.

Ανατέλλει μια καινούργια δυναμική και προοπτική, μια προσδοκία να ζήσουμε μια διαφορετική πραγματικότητα και κατάσταση ζωής.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.