ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑ: Σε ναούς της Χειμάρρας, της Λειβαδιάς και της Δερβιτσάνης άναψε κερί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Δημήτριος. Του π. Ηλία Μάκου. Και στις τρεις περιοχές, τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, που βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, άναψε κερί σε ναούς.

Ειδικότερα προσκύνησε στο ναό των Αγίων Πάντων στη Χειμάρρα, που βρίσκεται δίπλα στο 9χρονο ελληνικό σχολείο «Όμηρος».

Πρόκειται για ναό, που χτίστηκε στα 1775, μετά την προτροπή του αγίου Κοσμά, παράλληλα με την Ακροκεραύνια Σχολή. Ανακαινίστηκε στα νεότερα χρόνια.

Μετά. προσκύνησε στο ναό του αγίου Κοσμά στη Λειβαδιά. Ο ναός αυτός χτίστηκε και εγκαινιάστηκε το 2011 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Τέλος, προσκύνησε, στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, του προσφέρθηκε μια εικόνα της Παναγίας, και ήταν παρών ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώ απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια παιδάκια των σχολείων της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Περιοδεία στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας Αλβανίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε ναούς της Αλβανίας άναψε κερί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης Μητροπολίτης Αργυροκάστρου

Κυριάκος Μητσοτάκης Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος

Κυριάκος Μητσοτάκης Περιοδεία Αλβανία

Κοίμηση της Θεοτόκου στη Δερβιτσάνη

Κυριάκος Μητσοτάκης Εικόνα Παναγίας

Ο ναός «Κοιμήσεως της Θεοτόκου» Δερβιτσάνης οικοδομήθηκε κατά τα έτη 1870 – 71. Σύμφωνα με τοπική παράδοση οικοδομήθηκε στα θεμέλια παλαιότερου και μικρότερου ομώνυμου ναού.

Για το ρόλο της πίστης στην διατήρηση της ταυτότητας των Ελλήνων της Αλβανίας είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Χειμάρρα:

«Θέλω να σάς πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, που κρατήσατε σε πολύ δύσκολα χρόνια, και αναφέρομαι ειδικά στους μεγαλύτερους από εσάς, άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας μέσα στην καρδιά σας».

Στα δύσκολα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος την πίστη τους οι Έλληνες την σφράγισαν και με το αίμα τους ακόμη. Και όχι μόνο δεν έσβησε, παρά τους φοβερούς διωγμούς, αλλά ήταν εκείνη, που τους αναπτέρωνε το ηθικό, αποτελούσε ακλόνητο στήριγμά τους και τους συντηρούσε άσβηστο το θαύμα της ελευθερίας.

Η πίστη ήταν αυτή, που έτρεφε της ψυχής τους και της ρίζας τους τα μυστικά και μέσα στο σκοτάδι και μέσα στα βάσανα κρατούσε την καρδιά τους γεμάτη φως…

Το ομολογούν οι παλαιότεροι, που έζησαν την φοβερή παγωνιά της αθεΐας. Στηριχθήκαμε στον ουρανό, λένε, και τα μάτια τους βουρκώνουν.

Και αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά όταν υψώνεται το μεγαλείο της πίστης στερεωμένο σε θεμέλια αρετής είναι ακαταμάχητο, όποιος και αν θελήσει να το ταπεινώσει.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης πως θαύμασε ο Νίκος Δένδιας το έργο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.