Πνευματικές ευκαιρίες για τους νέους στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Του π. Ηλία Μάκου. Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου παρέχει πολλές πνευματικές ευκαιρίες στους νέους της περιοχής, προκειμένου με υψηλό ηθικό και θάρρος να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής και να ξεπερνούν τα εμπόδια.

Μια από αυτές ήταν πρόσφατα, όταν ο π. Πάμφιλος Σιναΐτης, Γέροντας του Ιερού Κελλίου Αγ. Αποστόλων Κερασιάς Αγ. Όρους, με τους συνοδούς του, επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και με την προτροπή και την ευλογία του Μητροπολίτου Δημητρίου, μίλησε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του Λυκείου «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Και είχε αποτέλεσμα η ομιλία του π. Παμφίλου, καθώς άγγιξε τις ψυχές των παιδιών και με το λόγο του και με την καλοσύνη του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έχει έχει βάλει υψηλούς στόχους για τους νέους. Δεν τους ζητάει να συμπιεσθούν, να μη ζήσουν τη ζωή τους, αλλά να μη μείνουν στο βόρβορο. Να μην κατεβαίνουν, αλλά, αντίθετα να ανεβαίνουν όλο και υψηλότερα.

Οφείλουν οι νέοι να επωφεληθούν τα νιάτα τους και να απολαύσουν τους καρπούς τους. Αλλά χωρίς να χαλαρώσουν τους χαλινούς των ενστίκτων, αλλά, με τέτοιο τρόπο, ώστε με επίγνωση της σπουδαιότητας των νεανικών χρόνων, να εργάζονται με σοβαρότητα για να διαμορφώσουν στον εαυτό τους χαρακτήρα άξιο.

Ας επωφεληθούν από τη ζωή, χωρίς, όμως, να καταπατούν την ψυχή τους. Η ηθική μπορεί να τους φαίνεται φραγμός ανυπέρβλητος, αλλά στην πραγματικότητα τους εμποδίζει να κατακρημνισθούν στην άβυσσο. Να είναι ελεύθεροι, με την προσωπικότητά τους, όμως, να βάζουν στη ζωή τους τη σφραγίδα του θελήματος του Θεού.

Να μην συνεχίζουν να κτίζουν στην εποχή μας τον Πύργο της Βαβέλ. Και Πύργος της Βαβέλ είναι μια ζωή μακριά από το Θεό. Και το θλιβερό είναι πως κτίζοντας τον Πύργο μας με μεγαλύτερη φόρα και περισσότερη αυτοπεποίθηση και έπαρση, από εκείνη των πρώτων οικοδόμων του, παθαίνουν φυσικά μεγαλύτερη σύγχυση από εκείνους.

Πολλές φορές οι νέοι έχουν την εντύπωση πως όλα στοιχειώνουν γύρω τους, πως έγιναν μάστιγες της ζωής τους. Οι Ορθόδοξοι νέοι φροντίζουν να ακολουθούν στη ζήση τους το μέτρο. Έτσι δεν χάνουν ποτέ κάθε τι, που συνθέτει την αρμονία. Ταυτόχρονα χαίρονται πάντοτε την ομορφιά της ζωής.

Γέροντας του Ιερού Κελλίου Αγίων Αποστόλων Κερασιάς Αγίου Όρους

Γέροντας Πάμφιλος Σιναΐτης

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.