25Η ΜΑΡΤΙΟΥ: Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία. Του π. Ηλία Μάκου. Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία. Ανήμερα της επετείου στο χωριό της Δερβιτσάνης έγιναν εκδηλώσεις.

Μετά τη δοξολογία στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έγινε σχολική παρέλαση, και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.

Στη Λειβαδιά των Αγίων Σαράντα μετά τη δοξολογία πραγματοποιήθηκε μαθητική παρέλαση και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το Αρσάκειο Ελληνοαλβανικό Κολέγιο στα Τίρανα οργάνωσε εξαιρετική μαθητική θεατρική παράσταση για την εθνική επέτειο, παρουσία του Γραμματέα της Πρεσβείας Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου και της Προξένου της Ελλάδας στην Αλβανία Ευγενίας Μπλέτα.

Πολύ όμορφη μαθητική εκδήλωση οργάνωσαν και τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτηρία “ΟΜΗΡΟΣ” Κορυτσάς, όπου παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Νικόλαος Γιωτόπουλος και ο Δήμαρχος Κορυτσάς Sotiraq Filo.

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο διοργάνωσε στις 22 Μαρτίου 2023 με επιτυχία και με ιδιαίτερη συγκίνηση, εκδήλωση για την επέτειο των 202 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στην δεξίωση, που παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος Δημήτρης Σαχαρίδης με τους συνεργάτες του, παρέστησαν πλήθος επίσημων προσκεκλημένων και κόσμου από Αλβανία και Ελλάδα.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς και στην παγκόσμια κληρονομιά και οικουμενικότητά της, ευχαριστώντας παράλληλα τους προσκεκλημένους, που τίμησαν με την συμμετοχή τους στην εκδήλωση την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.

Επιτυχημένη και με μεγάλη συμμετοχή κόσμου ήταν η δεξίωση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, που οργάνωσε στα Τίρανα η Ελληνική Πρεσβεία, όπου παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, υπουργοί και βουλευτές, πρέσβεις Αντιπροσωπειών και Διπλωματικών Αποστολών, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Έδρας των Μπεκτασήδων, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Μουσουλμανικής Κοινότητας, Έλληνες ομογενείς, Έλληνες και Αλβανοί επιχειρηματίες.

Η 25η Μαρτίου είναι για τους Έλληνες ημέρα ελευθερίας, αλλά και σωτηρίας. Η εθνική ελευθερία και η αιώνια σωτηρία. Διπλή της Πατρίδας και της θρησκείας εορτή. Η 25η Μαρτίου, η επέτειος της παλιγγενεσίας, η ανάκτηση της ανεξαρτησίας του δουλωμένου Έθνους. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου η αιώνια σωτηρία μας. εθνική εορτή η πρώτη, θρησκευτική εορτή η δεύτερη.

Η 25η Μαρτίου για την Ελλάδα είναι η εξέγερση κατά της τυραννίας. Ανάσταση από τη σκλαβιά και τη δουλεία. Πανεθνική εξόρμηση προς την ελευθερία. Όλο το γένος, όλη η Ελλάδα. Από το ένα σημείο έως το άλλο.

Βρόντησε το καρυοφύλλι, άστραψε η ψυχή και είπε: “Ελευθερία ή θάνατος! “. Μέσα στη φλόγα του πολέμου, του ιερού και αγίου της φυλής μας αγώνα, θυσιάζονται γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές, πεθαίνουν, για να ζήσει ελεύθερη η Ελλάδα.

Θυσιάζονται και γίνονται ολοκαυτώματα οι ηρωικοί πρόμαχοι της ελευθερίας, “για του Χριστού την πίστη την αγία, για της Πατρίδος την ελευθερία”.

Και η Πατρίδα ελευθερώνεται και η πίστη νικά και η θυσία θριαμβεύει και ο θάνατος γίνεται δόξα και ζωή. Ελεύθεροι τώρα εμείς με τις θυσίες εκείνων, ζούμε ειρηνική και άνετη ζωή.

εορτασμός της 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία

εορτασμός της 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία 2023

εορτασμός 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία

εορτασμός 25ης Μαρτίου από τον Ελληνισμό στην Αλβανία 2023

25η Μαρτίου Ελληνισμός στην Αλβανία

25η Μαρτίου Ελληνισμός στην Αλβανία 2023

25η Μαρτίου Ελληνισμός Αλβανία 2023

25η Μαρτίου Ελληνισμός 2023

25η Μαρτίου Ελληνισμός

25η Μαρτίου Αλβανία 2023

25η Μαρτίου Αλβανία

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.