ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ - Μήνυμα ειρήνης έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας προς το τέλος της θείας λειτουργίας, την Κυριακή των Βαΐων, στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων, όπου ιερούργησε, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και ιερείς της Αρχιεπισκοπής.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως η ατμόσφαιρα, μέσα στην οποία βρισκόμαστε τους τελευταίους μήνες, είναι πολύ θολή, γεμάτη πόνο και θλίψη.

Η ειρήνη του Θεού είναι, όπως λέει το αποστολικό ανάγνωσμα, “η υπερέχουσα πάντα νουν φρουρήσει τας καρδίας ημών και τα νοήματα υμών εν Χριστώ Ιησού”. Μην αφεθούμε στη μελαγχολία. Στη στεναχώρια και στον πόνο. Αντίθετα επιμένει ο Απόστολος:

Χαίρετε.

Πάλι θα σας πω:

Χαίρετε.

Γνωρίζετε γιατί το «χαίρετε» σημαίνει Χριστός Ανέστη;

Και πρόσθεσε:

«Η απάντηση στη σύγκρουση και στους θυμούς είναι:

Το επιεικές υμών γνωσθήτω πάσιν ανθρώποις.

Χρειάζεται περισσότερη επιείκεια, αδελφοί μου. Μέσα στις οικογένειες. Μέσα στην κοινωνία μας. Μέσα στη δουλειά μας. Μέσα στα διεθνή συμφέροντα. Αρκετά οι θυμοί και οι εχθρότητες. Χρειάζεται επιείκεια».

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 2022

Επεσήμανε ότι:

«Δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτή την περιπέτεια της ανθρωπότητας. Δεν είμαστε στα χέρια των έξαλλων και ισχυρών. Ο Κύριος εγγύς. Ας κατευθυνθούμε στη δύναμη της προσευχής, καταθέτοντας όλες τις δοκιμασίες μας, και τα προβλήματα και τους πόνους μας στο Χριστό.

Με αυτό τον τρόπο, η ειρήνη του Θεού, που ξεπερνά, πράγματι, οποιαδήποτε όρια της σκέψης μας, θα μας φρουρήσει θα μας προστατεύσει από τις μελαγχολικές και απογοητευτικές μας σκέψεις. Θα φρουρήσει τις καρδιές μας, για να μπορέσουμε να χαρούμε στο τέλος αυτής της εβδομάδας την ανύψωση της ψυχής μας, μαζί με την Ανάσταση του Κυρίου μας. Χρειαζόμαστε περισσότερο οξυγόνο σε μαι εποχή, που όλα μας το παίρνουν, σαν τον κορωνοϊό».

Τέλος υπογράμμισε ότι:

«Αυτή την εβδομάδα, που τη γνωρίζουμε ως Μεγάλη Εβδομάδα, η Εκκλησία μας καλεί να συνανυψωθούμε προς την περιοχή της θυσίας και της αγάπης του Θεού, που κορυφώνεται στον Σταυρό, και εν συνεχεία να συμμετάσχουμε στο φως της λαμπροφόρου Αναστάσεως, που τονίζει τη δύναμη της αγάπης».

Πολύ ορθές και συνετές οι επισημάνσεις του Μακαριωτάτου.

Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι η ειρήνη είναι τελείως απαραίτητη στον άνθρωπο. όπως το ψωμί, το νερό και ο αέρας. Αλλιώς θα είναι αδύνατον να ζήσουμε οι άνθρωποι. Οι κοινωνίες θα χαθούν, θα διαλυθούν. Δεν είναι υπερβολές αυτά. Πραγματικότητα είναι.

Φτάνει μια ματιά γύρω μας για να μας δείξει πόσο στοίχισε και στοιχίζει στον καθένα μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη η έλλειψη ειρήνης. Ερείπια και τάφοι και σταυροί και αίματα και δάκρυα και ερήμωση και αληθινή κόλαση και λυπηρά και κλονισμοί και συγκρούσεις. Μανία ολέθρου και αλληλοκαταστροφής.

Ο Χριστός είναι το μυστικό της ανεκτίμητης ειρήνης. Ο Θεός της ειρήνης. Καταπαύει την ταραχή. Χαρίζει την καρτερία. Ενισχύει τη θέληση. Είναι ουράνια και ανεκτίμητη η δική του ειρήνη. Ούτε ατυχίες, ούτε θύελλες, ούτε αυτός ο θάνατος, μπορούν να την κλονίσουν. Κάθε ημέρα βλέπουμε ανθρώπους με αυτή την ειρήνη του Θεού να είναι βράχοι αλύγιστοι, να μένουν κυπαρίσσια ατρόμητα στις καταιγίδες.

Και απορούμε. Και ρωτούμε πως θα κατορθώσουμε μέσα στις συμφορές να διατηρήσουμε την ηρεμία της ψυχής, το βλέμμα μας γεμάτο αταραξία. Η επαφή με τον Θεό της ειρήνης είναι όλη η επιτυχία μας.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.