ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 2023: Με πολύ κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους πιστών η Μ. Εβδομάδα στην Αλβανία. Του π. Ηλία Μάκου. Με πολύ κατάνυξη διέρχονται οι Ορθόδοξοι πιστοί την Μ. Εβδομάδα στην Αλβανία.

Σ’ όλους τους Ορθόδοξους ναούς τελέστηκαν το μυστήριο του Ευχελαίου την Μ. Τετάρτη, προηγιασμένη θεία λειτουργία το πρωί της Μ. Πέμπτης και διαβάστηκαν τα δώδεκα ευαγγέλια, ενώ λιτανεύτηκε ο Εσταυρωμένος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ιερούργησε την Μ. Πέμπτη στο ναό της Αναστάσεως, στα Τίρανα, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Πάσχα 2023

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 2023

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Μεγάλη Εβδομάδα

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Πάσχα 2023

Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Ευχέλαιο

Μεγάλη Εβδομάδα Αρχιεπισκοπή Αλβανίας 2023

Μεγάλη Εβδομάδα Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Τίρανα 2023

Μεγάλη Εβδομάδα Αρχιεπισκοπή Αλβανίας Τίρανα

Μεγάλη Εβδομάδα Αρχιεπισκοπή Αλβανίας 2023

Πάσχα Αρχιεπισκοπή Αλβανίας 2023

Ασφυκτικά γεμάτος ήταν κατά το Ευχέλαιο και ο καθεδρικός ναός της Ανάστασης τα Τίρανα, όπου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ.

Την Μ. Τετάρτη ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης τέλεσε το μυστήριο του Ευχελαίου στον κατάμεστο ναό της Ανάστασης στην Κορυτσά.

Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης 2023

Μητρόπολη Κορυτσάς Μεγάλη Εβδομάδα

Μητρόπολη Κορυτσάς Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε το Μυστήριο του Ευχελαίου και στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι από το Μητροπολίτη Νικόλαο, ενώ ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος τέλεσε το μυστήριο του Ευχελαίου στο ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Δυρράχιο.

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος Μεγάλη Εβδομάδα

Μητροπολίτης Φίερι Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Μητροπολίτης Φίερι Μεγάλη Εβδομάδα

Μητρόπολη Φίερι Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Μητροπολίτης Νικόλαος Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Μητρόπολη Φίερι Μεγάλη Εβδομάδα

Μητρόπολη Φίερι Μεγάλη Εβδομάδα Αλβανία

Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος Μεγάλη Τετάρτη 2023

Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος Μεγάλη Τετάρτη

Την Μ. Πέμπτη το απόγευμα, που εψάλη ο Όρθρος της Μ. Παρασκευής, ένα χαρακτηριστικό σημείο μας δείχνει το μεγαλείο του Χριστού, αλλά και το μεγαλείο, στο οποίο μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος.

Μεγαλείο, που εκδηλώθηκε από τους Ορθόδοξους της Αλβανίας τα χρόνια του διωγμού από το αθεϊστικό καθεστώς.

Μέσα στο πανδαιμόνιο βλασφημιών ύβρεων, μυκτηρισμών ακούστηκε μια έντονη διαμαρτυρία. Προέρχεται από τον έναν, εκ των δύο ληστών, που συσταυρώθηκε με τον Χριστό.

Βλέπει το ηθικό μεγαλείο του Χριστού. Διακρίνει την αγάπη, που δείχνει στους σταυρωτές του. Μένει έκθαμβος μπροστά στο ασύλληπτο ύψος της αρετής, που εκπορεύεται από το πρόσωπό του. Αναγνωρίζει ότι είναι αδύνατον εκείνος να είναι ένοχος σε όσα τον κατηγορούν. Έχει πεισθεί ότι το μίσος των εχθρών του τον οδήγησε εκεί.

Και δεν ελέγχει και δεν επιτιμά απλά τον σύντροφό του ληστή για την κακή διαγωγή του προς τον Χριστό, αλλά προχωρά ακόμη περισσότερο. Αναγνωρίζει τον Χριστό ως βασιλέα και τον παρακαλεί να τον ενθυμηθεί όταν έρθει με τη δύναμη και τη δόξα της βασιλείας του. Ο λόγος του ληστή, είναι λόγος θαυμαστός, υπέροχος υψηλός. Και φανερώνει ακόμη και βαθιά συναίσθηση της ενοχής του, της αμαρτωλότητάς του, η οποία του δημιουργεί συντριβή και μετάνοια ολόθερμη και πηγαία. Μετάνοια, η οποία ξεσπά στην ικεσία να τον συγχωρήσει.

Ο Χριστός κατά την πορεία του τη Μ. Εβδομάδα συνεχώς μας υπενθυμίζει πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της μετάνοιας. Το «μνήσθητί μου» του ληστή είναι αναγνώριση της ενοχής και της αμαρτωλότητάς μας. Είναι απόφαση να αποτινάξουμε κάθε αμαρτωλή εκδήλωση από επάνω μας. Να αισθανθούμε ειλικρινή συντριβή, απόφαση διόρθωσης.

Μεγάλη Εβδομάδα Μπεράτι Αλβανίας 2023

Μεγάλη Εβδομάδα Βεράτι Αλβανίας 2023

Μεγάλη Εβδομάδα Μπεράτι Αλβανίας

Αλβανία Μεγάλη Εβδομάδα

Εκκλησία της Αλβανίας Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Εκκλησία Αλβανίας Μεγάλη Εβδομάδα

Εκκλησία Αλβανίας Μεγάλη Εβδομάδα 2023

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.