ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Λαμπρά εορτάστηκε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Του π. Ηλία Μάκου. Στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ ήταν συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Κυριακή της Ορθοδοξίας Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

Στον καθεδρικό ναό του αγίου Γεωργίου στο Φίερι ιερούργησε ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ενώ έγινε λιτάνευση των εικόνων πέριξ του ναού.

Κυριακή της Ορθοδοξίας Φιέρι

Κυριακή της Ορθοδοξίας Φιέρι Αλβανίας

Στην καθεδρικό ναό «Ανάσταση» της Κορυτσάς ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ιωάννης.

Κυριακή της Ορθοδοξίας Κορυτσά

Κυριακή της Ορθοδοξίας Κορυτσάς Ιωάνννης

Στους περισσότερους ναούς της Αλβανίας λιτανεύτηκαν οι εικόνες γύρω από αυτούς.

Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία της Αλβανίας

Κυριακή της Ορθοδοξίας Αλβανία

Κυριακή της Ορθοδοξίας Εκκλησία της Αλβανίας 2022

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας μας θυμίζει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία ορθή στο πνευματικό στερέωμα, με το στέμμα της ψυχής, στέκεται σαν σύμβολο, προβάλλει σαν φωτεινό μετέωρο, που ρίχνει δέσμες φωτός στο δοξασμένο παρελθόν και ανοίγει δρόμους για το μέλλον.

Είναι ένα παρελθόν, που το θεμελίωσε ο αγώνας ο σκληρός. Και είναι ένα μέλλον, που θα κερδηθεί πάλι με τον αλύγιστο αγώνα.

Ό,τι φωτεινό δημιουργήθηκε είναι καρπός θυσιών απροσμέτρητων, χάριν της αλήθειας.

Σήμερα μας λείπει η ζωντάνια, η ρωμαλέα ψυχή, η δύναμη, που ανυψώνει τον άνθρωπο, που τον ενισχύει στον αγώνα. Είμαστε τα δέντρα, που έχουν τον φλοιό ακέραιο, αλλά μέσα το σκουλήκι κατατρώει ύπουλα τα πάντα. Στο βοριά τα δέντρα αυτά δεν θα αντέξουν, θα πέσουν.

Αυτό παθαίνουμε και μεις. Στους πειρασμούς της ζωής λυγίζουμε. Δεν υπάρχει μέσα μας ορμή αντίστασης. Πέφτουμε. Συχνά. Και άσχημα. Και μεγάλοι και μικροί. Και αξιωματούχοι και απλοϊκοί. Και κάποτε πέφτουν πολύ βαθιά άνθρωποι, που, λόγω θέσης, έπρεπε να είναι ορθοί.

Η βαθιά πίστη στην αλήθεια της διδαχής του Χριστού είναι το θεμέλιο. Η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η πληροφορίας της καρδιάς, ότι μόνο κοντά στο Θεό είναι θεμελιωμένη η ευτυχία και η γαλήνη. Χωρίς αυτή η ψυχή δεν μπορεί να προχωρήσει. Είναι αναιμική, ανάπηρη.

Αυτή την πίστη την είχαν οι αγωνιστές της Εκκλησίας. Καμία δύναμη αντίθετη δεν μπορούσε να σβήσει αυτή τη φλόγα. Είχε πυρακτώσει τα πάντα: Καρδιά, νου, θέληση, πόθους, προσδοκίες. Καίνι μέσα, που έλιωνε κάθε αμφιβολία, κάθε δισταγμό.

Αυτή την πίστη χρειαζόμαστε και εμείς σήμερα.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.