ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλβανία. Του π. Ηλία Μάκου. Λαμπρά εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου στην Εκκλησία της Αλβανίας.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο παλαιός καθεδρικός ναός των Τιράνων «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», που είχε ερειπωθεί τα χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος και ανακαινίστηκε εκ βάθρων από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Κατά τη θεία λειτουργία συνιερούργησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, πλαισιούμενοι από κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλβανία 2022

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλβανία 2022

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλβανία

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλβανία

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Νικολάου της πόλης, ενώ ο Μητροπολίτης Φίερι Αντώνιος στο ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του χωριού Ndërnënas.

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ελμπασάν της Αλβανίας

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Φιέρι της Αλβανίας

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Φιέρι Αλβανίας 2022

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Φιέρι της Αλβανίας 2022

Στο Εννιάχρονο Σχολείο και στο Λύκειο της Μητρόπολης Αργυροκάστου «Πνοή Αγάπης», παραμονή της μεγάλης γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 201ης επετείου από την Ελληνική Παλιγγενεσία οργανώθηκαν γιορτές με ποιήματα, πεζά, χορούς, τραγούδια και ένα θεατρικό!

Εξάλλου μαθητές Σχολείων της Ελληνικής Μειονότητας, όπως στη Λειβαδιά, στη Δερβιτσάνη, στην Κορυτσά, παρουσίασαν επετειακά προγράμματα, την παραμονή της 25ης Μαρτίου, με κύριο δρώμενο τους παραδοσιακούς χορούς.

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλβανία Σχολεία

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλβανία Σχολεία 2022

εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σχολεία Αλβανίας

Να σημειωθεί ότι ο χαιρετισμός «Χαίρε Κεχαριτωμένη», που ακούστηκε στους ναούς, πρώτα απευθύνεται και είναι κατ’ εξοχήν της Παναγίας. Αλλά μέσω της Παρθένου απευθύνεται και προς την ανθρωπότητα όλη, προς όλη τη γη.

Και πραγματικά. Με τον χαιρετισμό αυτό εκπληρώνονταν η σωτήρια βουλή του Θεού για το ανθρώπινο γένος και μόνη η Παναγία μπορούσε τότε να σταθεί με την αγιότητά της άξια προς το Θεό εκπρόσωπος της ανθρωπότητας.

Δεν είναι επομένως μόνο της Θεοτόκου ο Ευαγγελισμός. Είναι και του ανθρώπου του αμαρτωλού ο Ευαγγελισμός.

Χαίρε Παναγία, γιατί αξιώνεσαι της θείας δόξας να είσαι μητέρα του Θεού.

Χαίρε και συ ένοχε άνθρωπο, γιατί σου δίνεται η ευκαιρία και το δώρο της λύτρωσης.

Ας διαλαλούμε, ας αναγγέλλουμε ο ένας στον άλλον με ανέκφραστη χαρά, κάθε ημέρα, την ηθική ελευθερία, που μας έστειλε ο Θεός με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.