«Χριστός Ανέστη» - «Κρίστι Ουνγκιάλ» αντήχησε απ' άκρη σε άκρη της Αλβανίας... Του π. Ηλία Μάκου. Και η απάντηση αναμφισβήτητη: «Βερτέτ Ουνγκιάλ» (Αληθώς Ανέστη). Οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία, που όλο και αυξάνουν, αισθάνθηκαν βαθιά μέσα τους ότι ο Θεός εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την ανθρωπότητα, θέλει να καταλύσει τη δύναμη του θανάτου και να συνδέσει τον άνθρωπο με την αρχή-πηγή της ζωής, γι' αυτό αναμετριέται ο ίδιος με το θάνατο και τον νικά.

Στον εορτάζοντα καθεδρικό ναό «Ανάσταση» Τιράνων, προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, τον Επίσκοπο Βίλιδος Άστιο, καθώς και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής.

Ανάσταση Αλβανία

Ανάσταση Αλβανία 2022

Δεύτε λάβετε φως Ανάσταση Αλβανία 2022

Δεύτε λάβετε φως Ανάσταση Αλβανία

Δεύτε λάβετε φως Αλβανία

Στην τελετή της Αναστάσεως, στον προαύλιο του ναού, ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…» από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο σε αμέτρητους πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή Ορθοδόξων, κατά τη νύχτα της Ανάστασης, και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Βερατίου, Φίερι και Ελμπασάν.

Κορυτσά Ανάσταση

Κορυτσά Χριστός Ανέστη

«Κρίστι Ουνγκιάλ» - «Χριστός Ανέστη» αντήχησε απ' άκρη σε άκρη της Αλβανίας

«Κρίστι Ουνγκιάλ» - «Χριστός Ανέστη» αντήχησε Αλβανία

Χριστός Ανέστη Ελμπασάν

Χριστός Ανέστη Φίερι

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τον Εσπερινό της Αγάπης, ο Μητροπολίτης Αντώνιος στο Ελμπασάν, ο Μητροπολίτης Νικόλαος στο Φίερι, αλλά και εκπρόσωποι του Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνατίου στο Μπεράτι και στον Αυλώνα, δέχθηκαν τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής, καθώς και τους τοπικούς παράγοντες, οι οποίοι ευχήθηκαν στους Ορθοδόξους για την αναστάσιμη εορτή τους.

Κυριακή του Πάσχα Ελμπασάν

Πάσχα Φίερι

Να σημειωθεί ότι οι μεγαλοπρεπείς καθεδρικοί ναοί στην Κορυτσά και στο Αργυρόκαστρο, δημιουργήματα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, φέρουν τ’ όνομα της Ανάστασης.

Οι Ορθόδοξοι στην Αλβανία συμμετείχαν ψυχικά στο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού.

Και ένιωσαν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι «Χριστός Ανέστη», που είναι ύμνος ενθουσιαστικός, ιαχή θριάμβου και νίκης.

Μάλιστα αυτό το μήνυμα οι πιστοί της Αλβανίας το αισθάνονται εντονότερα, καθώς η Εκκλησία γνώρισε το βάρβαρο διωγμό του αθεϊσμού.

Κατάλαβαν οι Ορθόδοξοι πιστοί της Εκκλησίας της Αλβανίας, ότι εάν Εκείνος με τη θέλησή Του δεν ανέβαινε στο Σταυρό να πεθάνει, λες και ήταν κακούργος, δεν θα ερχόταν η Ανάσταση, που είναι της τελικής νίκης προμήνυμα.

Εάν Εκείνος από καθαρή αγάπη δεν έγινε σταγόνα προς σταγόνα το αίμα Του και δεν σκόρπιζε παντού το φως της Ανάστασής Του, τότε όλοι εμείς, χωρίς καμία εξαίρεση, θα ήμασταν για πάντα καταδικασμένοι, χωρίς ελπίδα σωτηρίας.

Για να ζήσουμε και να ζούμε παντοτινά ευτυχισμένοι αποθνήσκει με σκληρό θάνατο και ανασταίνεται ο Κύριος.

Το Χριστός Ανέστη-Αληθώς Ανέστη γέμισε με ιερή συγκίνηση τους Ορθόδοξους της Αλβανίας.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα σήμαντρο, που διαλαλεί: Ψηλά οι καρδιές, ψηλά οι συνειδήσεις!

Μπορούμε και εμείς, ακολουθώντας τον Αρχηγό της ζωής, να γίνουμε νικητές της ζωής.

Αρκεί η πίστη μας να είναι ζωντανή, και όχι είναι νεκρή…

Η Ανάσταση του Χριστού μετέφερε στους Ορθόδοξους της Αλβανίας την ελπίδα ότι ο Χριστός, ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, με τα Πάθη Του, με τη σταύρωσή Του, με τον Ενταφιασμό Του, αλλά κυρίως με την Ανάστασή Του, ανατέλλει για όλους μας μια καινούργια ζωή, από την οποία ασφαλώς έχουμε τη δυνατότητα να αντλούμε ό,τι πιο ευγενικό μπορούμε να έχουμε ως Χριστιανοί και ως Άνθρωποι.

Με τη χάρη Του και τη δύναμή Του οι λύπες μας θα μεταβάλλονται σε χαρές και οι χαρές θα είναι μόνιμες και αληθινές, γιατί θα είναι δικά Του.

π Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.