Καθεδρικός ναός «Ανάσταση» Τιράνων: Το κομψοτέχνημα των Βαλκανίων. Του π. Ηλία Μάκου. Ο καθεδρικός ναός της «Αναστάσεως» στα Τίρανα, που είναι αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, επισφράγισε την αλλαγή σελίδας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, μετά τη σκληρή αθεΐα, που τη συνέτριψε η θεία δύναμη της αγάπης και της ειρήνης.

Όταν το μεσοκαλόκαιρο του 1991, έφθασε για πρώτη φορά στην Αλβανία ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ως Πατριαρχικός Έξαρχος, αντίκρισε τον ερειπωμένο καθεδρικό ναό της Αναστάσεως, όπου πήρε ένα κερί, και αναφώνησε προς τους λίγους πιστούς, που τον είχαν υποδεχτεί, Χριστός Ανέστη (Κρίστι Ουνγκιάλ) και αντιφώνησαν «Αληθώς Ανέστη Βερτέτ Ουνγκιάλ»),

Τα εγκαίνια έγιναν με λαμπρότητα παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαθρολομαίου, καθώς και των Πατριαρχών Ιεροσολύμων και Σερβίας, Αρχιεπισκόπων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και Μητροπολιτών.

Εγκαίνια Καθεδρικού ναού Ανάστασης Τιράνων

Εγκαίνια Καθεδρικού ναού Ανάστασης Αλβανίας

Εγκαίνια Ιερού ναού Ανάστασης

Εγκαίνια Ιερού ναού Ανάστασης Αλβανίας

Δεν είναι μόνο ότι καθεδρικός ναός «Ανάσταση» των Τιράνων, είναι ένα κτιριακό επίτευγμα, πολύ αστραφτερό και συνάμα πολύ πρακτικό ως προς τη λειτουργική του δομή, αφού διαθέτει πολλούς χρηστικούς χώρους, και εντάσσεται ισορροπημένα στην αισθητική εικόνα του ιστορικού κέντρου της αλβανικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας σ’ αυτήν εξελικτικά στοιχεία του 21ου αιώνα.

Η αρχιτεκτονική σύλληψη του ναού στηρίζεται στον κύκλο, που εμπεριέχει την έννοια του αιώνιου χρόνου και στον κατακόρυφο άξονά του, που συνδέει τη γη με τον ουρανό.

Ταυτόχρονα ο κατακόρυφος αυτός άξονας αποτελεί και το κέντρο ενός υπερμεγέθους σταυρού, μήκους και πλάτους 49 μ., οι κεραίες του οποίου αποτελούν πυλώνες του ναού.

Καθεδρικός ναός Ανάσταση Τιράνων

Την πρωτοβουλία, τη συγκέντρωση των πόρων και την εποπτεία της ανέγερσης του συγκροτήματος (σε οικόπεδο, που παραχωρήθηκε σταδιακά, 2002-2005, από τις κρατικές αρχές, σε αντικατάσταση του οικοπέδου του κατεδαφισθέντος το 1967 από το αθεϊστικό καθεστώς Ορθόδοξου καθεδρικού ναού) είχε προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Η έμπνευση και ο σχεδιασμός του ύψους 46 μ. κωδωνοστασίου ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και βασική ιδέα του αποτελούν τέσσερις πασχαλινές λαμπάδες, που συμβολίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές, οι οποίοι αναγγέλλουν την Ανάσταση.

Καθεδρικός ναός Ανάσταση Αλβανία

Είναι και ότι ο ναός αυτός έχει έναν σπουδαίο συμβολισμό… Συμβολίζει την Ανάσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας από τα συντρίμμια… Οι σκιές του παρελθόντος έγιναν φως…

Και αυτό το φως έδειξε ότι ο Χριστός έμεινε κοντά στους Ορθόδοξους της Αλβανίας, όταν τα κύματα της απιστίας υψώνονταν και ζητούσαν να σαρώσουν την πίστη τους…

Όταν οι διωγμοί και τα βασανιστήρια ταλαιπωρούσαν τους πιστούς, μα δεν ψύχραιναν την καρδιά τους και δεν βάραιναν την ψυχή τους, δεν απελπίζονταν…

Όταν η προπαγάνδα επεδίωκε με χίλιους δύο τρόπους να αποδείξει ότι «ο Θεός πέθανε»…

Και άλλαξαν οι καιροί, και ένας επιβλητικός ναός της «Ανάστασης» στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας, αλλά και η συνολική Ανάσταση της Εκκλησίας της Αλβανίας, με το μόχθο, πνευματικό και σωματικό, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, φωνάζουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο, ότι ο «Θεός ζει».

Και αυτός ο μόχθος δεν χάρισε μόνο μια επιβλητική εκκλησία, αλλά, το κυριότερο, θέρμανε βλέμματα, διέλυσε σκοτάδια, μεταμόρφωσε ζωές, έφερε τη χαρά και την ειρήνη.

Και έδειξε ότι η ζωή μπορεί να είναι ολόκληρη μια Ανάσταση… Ότι μπορεί το Πάσχα να είναι πάντοτε μέσα στα σωθικά των ανθρώπων και να τους φλογίζει για το καλό.

Το συγκρότημα, στο κέντρο των Τιράνων, αποτελείται από τον καθεδρικό ναό, το παρεκκλήσιο, το κωδωνοστάσιο, το συνοδικό μέγαρο και το συνεδριακό και πολιτιστικό κέντρο και άλλους χώρους.

Ιερός ναός Ανάσταση Τιράνων

Ιερός ναός Ανάστασης Τιράνων

Εξυπηρετεί πολυδιάστατους σκοπούς, που έχουν να κάνουν με τις θρησκευτικές ανάγκες των πιστών, την πνευματική καλλιέργεια των νέων, την αναβάθμιση της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Τιράνων και ευρύτερα της Αλβανίας, την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Ιεράς Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής Τιράνων.

Πραγματικά είναι ένα έργο-επίτευγμα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που συμβολίζει τη θριαμβευτική ανάσταση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία εκ θεμελίων με τις κοπιώδεις προσπάθειές του, αλλά και την αυθεντική πνευματικότητά του, μέσω των οποίων, και παρά τις δυσκολίες έκανε «βατή» την πορεία της αναγέννησης από τα συντρίμμια.

ναός Ανάσταση Τιράνων

Ιερός ναός Ανάσταση Αλβανία

Τρούλος Ιερού ναού Ανάστασης

Και αποτελεί αυτό το έργο-επίτευγμα μια ακόμη απόδειξη ότι η Εκκλησία στο διάβα των αιώνων είναι ανίκητη, όσους διωγμούς, όσες απειλές, όσους εχθρούς και όσους φόβους και αν έχει να αντιμετωπίσει.

Και μέσα απ’ όλες τις δοκιμασίες, τους πειρασμούς και τους κινδύνους δεν λυγίζει.

Μένει όρθια και ομολογεί:

Χριστός Ανέστη.

Και τα πάντα απαντούν και αντιφωνούν με ορμή:

Αληθώς Ανέστη.

Το φως της Ανάστασης αποκαλύπτει και φωτίζει και από την ατομική ανάταση οδηγεί στη συλλογική.

Καθεδρικός Ανάστασης Τιράνων

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.