Κατανυκτικό Ψυχοσάββατο στους ναούς της Αλβανίας. Του π. Ηλία Μάκου. Επιμνημόσυνες δεήσεις για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων τελέστηκαν σε ολόκληρη την Αλβανία, όπου στους ναούς προσήλθαν οι πιστοί με κόλλυβα.

Στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων (ναός Ευαγγελισμού και ενορία αγίου Προκοπίου) και στο Δυρράχιο (ναός αποστόλου Παύλου και αγίου Αστείου), αλλά και στις Μητροπόλεις Κορυτσάς, Μπερατίου, Αργυροκάστρου και Ελμπασάν, Φίερι αναπέμφθηκαν δεήσεις υπέρ των κεκοιμημένων.

Κατανυκτικό Ψυχοσάββατο στους Ιερούς Ναούς της Αλβανίας

Κατανυκτικό Ψυχοσάββατο στους Ναούς της Αλβανίας

Ψυχοσάββατο στους Ιερούς Ναούς της Αλβανίας 2023

Ψυχοσάββατο Αλβανία 2023

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη διδασκαλία με τις προσευχές μας για τους κεκοιμημένους επικοινωνούμε πνευματικά με αυτούς και τους αναβλύζουμε τα αισθήματά μας. Αυτά πλημμυρίζουν τις ψυχές τους και τους δημιουργούν ευφορία.

Αλλά οφείλουμε και οι ζωντανοί να φροντίζουμε τις ψυχές μας, ώστε στην άλλη ζωή να είναι αναπαυμένες.

Τις περισσότερες φορές όσο ζούμε δεν προσέχουμε και φθείρουμε και μολύνουμε το ναό της ψυχής μας με σειρά παραβάσεων.

Χρειάζεται η ψυχή, αλλά και το σώμα, να διατηρείται ολοκάθαρη, μυρωμένη, πάλλευκη.

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Τίποτε απολύτως δεν μένει αναλλοίωτο και αμετάβλητο! Νόμος γενικά για τα άψυχα και τα έμψυχα, για τα ζώα και τον άνθρωπο, η συνεχής αλλαγή, η συνεχής μεταβολή, που οδηγεί τα πάντα στη φθορά και στο τέλος. Η γη ολόκληρη συνεχώς αλλοιώνεται. Άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, συνεχώς και ασταμάτητα επέρχεται η αλλοίωση των πάντων.

Στον Χριστό, όμως, στον Οποίο οφείλουμε να εμπιστευτούμε την ψυχή μας, δεν συμβαίνει το ίδιο. Δεν παρατηρείται σ’ Αυτόν καμία μεταβολή και καμία αλλοίωση. Είναι αιωνίως ο Αυτός και Αναλλοίωτος.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.