ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Η Παναγία εορτάστηκε λαμπρά από την μια έως την άλλη άκρη της Αλβανίας... Του π. Ηλία Μάκου. Η ιερή κι ένδοξη μνήμη της Κοίμησης της Θεοτόκου, στολισμένη με δόξα θεϊκή, εορτάστηκε από τη μια άκρη έως την άλλη της Αλβανίας κι έκανε τους πιστούς να ευφρανθούν.

Με τη βεβαιότητα ότι η Παναγία και μετά τη μετάστασή της στους ουρανούς δεν έχει εγκαταλείψει τον κόσμο, αλλά με την ίδια μητρική φροντίδα εξακολουθεί να μεσιτεύει στον Μονογενή της, πανηγύρισαν οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Χριστιανοί Ορθόδοξοι της Αλβανίας

Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων «Ανάσταση» ιερούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πλαισιούμενος από τον Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ.

Αλβανίας Αναστάσιος Κοίμηση της Θεοτόκου

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος 2022

Καθεδρικός ναός Ανάσταση των Τιράνων

Ανήμερα της Παναγίας ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας.

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μητρόπολη Φίερι Κοίμηση της Θεοτόκου

Κοίμηση της Θεοτόκου Αλβανία Φίερι 2022

Κοίμηση της Θεοτόκου Φίερι 2022

Την παραμονή χοροστάτησε στον εορτάζοντα ναό της Σεκίστας, όπου εψάλη εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος 2022

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος Κοίμηση της Θεοτόκου 2022

Μητρόπολη Φίερι Κοίμηση της Θεοτόκου 2022

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε στο ναό του Αγίου Αθανασίου της πόλης και μετά το τέλος της θείας λειτουργίας, δεξιώθηκε παιδιά στο πνευματικό κέντρο της εκκλησίας.

Μητρόπολη Ελμπασάν Κοίμηση της Θεοτόκου

Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2022

Εόρτασαν και ναοί της Παναγίας, ενοριακοί και μοναστηριακοί, που δεν είναι λίγοι, στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί πιστοί.

Και στο Μοναστήρι αγίου Βλασίου τιμήθηκε η Κοίμηση της Παναγίας, όπου ανήμερα ιερούργησε ο επίσκοπος Βίλιδος Άστιος.

Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος

Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος Κοίμηση της Θεοτόκου

Εόρτασε και η Παναγία η Βλαχέρνα στη γειτονιά «Καλά» του Βερατίου, όπου υπάρχει μια περίφημη εικονογραφική παράσταση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Νικολάου, γιου του γνωστού αγιογράφου Ουνουφρίου, αγιογρφημένη τον ιδ΄ αιώνα.

Αγιασμός έγινε και στον αδιαμόρφωτο ναό της Παναγίας στο Mangalem Βερατίου, που είχε καταστραφεί στα χρόνια του θρησκευτικού διωγμού.

Κοίμηση της Θεοτόκου Μπεράτι Αλβανίας 2022

Εόρτασε και το Μοναστήρι της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Vodica, όπου προς το τέλος του Εσπερινού έγινε λιτανεία της εικόνας της Κοίμησης.

Κοίμηση της Θεοτόκου Μπεράτι 2022

Κοίμηση της Θεοτόκου Μπεράτι

Κοίμηση της Θεοτόκου Βεράτι 2022

Λιτανεία της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπεράτι

Μετάθεση στον Ουρανό

Παντού στον Ορθόδοξο κόσμο, και στην Αλβανία, η Παναγία έχει καθιερωθεί ως μεσίτρια, που ενώνει τη γη με τον ουρανό, τον αισθητό κόσμο με τη νοητή ωραιότητα.

Η Θεοτόκος είναι στη γη ο οίκος του Κυρίου. Ο επίγειος ουρανός, που έγινε θρόνος του Βασιλιά των ουρανών.

Η Πάναγνος πάνω στη γη ως Μητέρα του Υιού του Θεού ακτινοβολούσε την ωραιότητα της αγιότητας. Και όταν έφυγε από τη γη, σαν Παναγία «νύμφην πανάμωμον», «ωραϊσμένην» την υποδέχτηκαν τα «θεία σκηνώματα».

Έτσι εορτάζεται ένας θάνατος ασυνήθιστος, ο θάνατος της Παναγίας, που γέννησε τη Ζωή. Δεν είναι φθορά και αφανισμός η Κοίμησή της, αλλά μετάθεση στον ουρανό.

Το φιλόστοργο πρόσωπό της με το γλυκό και ιλαρό βλέμμα της γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων και τις ενισχύει στον καθημερινό αγώνα.

Με αγνά καρδιακά κύμβαλα και με εύηχη ψυχική σάλπιγγα και οι πιστοί στην Αλβανία παρακαλούν ακατάπαυστα την Παναγία να υψώσει τα άγια χέρια της, που αγκάλιασαν το Θεό και ως μητέρα όλων να ικετεύει για αυτούς και τον κόσμο ολόκληρο.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.