ΑΛΒΑΝΙΑ: Η ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας πορεύεται με αισιοδοξία προς το μέλλον. Του π. Ηλία Μάκου. Η Εκκλησία της Αλβανίας, με αφορμή τις Βασιλόπιτες, που κόβονται σε διάφορες Ορθόδοξες κοινότητες και συλλογικότητες, 33 χρόνια μετά την ανασύστασή της στέλνει μήνυμα ελπίδας, αγάπης και πίστης. Σ' αυτές τις εκδηλώσεις γίνεται φανερό ότι δεν παραβλέπεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ο πόθος και η φορά των ανθρώπων, μικρών και μεγάλων, ανδρών και γυναικών, προς ό,τι με μια λέξη στην καθημερινή μας ζωή ονομάζουμε ευτυχία.

Θέλουν, λοιπόν, την ευτυχία; Θέλουν τον χορτασμό της ψυχής τους; Μπορούν να τον έχουν αν κτίσουν τη τη ζωή τους επάνω στον αμετακίνητο βράχο, που μόνος μπορεί να είναι θεμέλιο. Και αυτός είναι ο Ιησούς.
Στο ναό των Τριών Ιεραρχών του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “Λόγος” της Εκκλησίας της Αλβανίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιτας για το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Την Βασιλόπιτα ευλόγησαν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, πλαισιούμενος από τον αρχιμανδρίτη Αναστάσιο, ο οποίος είναι εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος “Λόγος”.

Στην αίθουσα υποδοχής του καθεδρικού ναού “Ανάσταση” των Τιράνων ο Σύνδεσμος Ορθοδόξων Διανοούμενων Αλβανίας οργάνωσε την εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας, την οποία ευλόγησε ο ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ο οποίος μετέφερες τις ευχές του Μακαριωτάτου. Ο συντονιστής του Συνδέσμου Thoma Shkira επεσήμανε ότι η κοπή της Βασιλόπιτας έγινε σε μια συμβολική ημέρα, αυτή του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών της Εκκλησίας, οι οποίοι είναι υπερασπιστές της πίστης και της παιδείας”.

Την Βασιλόπιτα των λαϊκών εργαζομένων στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων ευλόγησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ.

Το Αλβανοαμερικάνικο 9χρονο Σχολείο “Πρωταγωνιστές” και το εκπαιδευτικό ίδρυμα “Πνοή Αγάπης” έκοψα την Βασιλόπιτα στις εγκαταστάσεις των “Πρωταγωνιστών”, παρουσία του Μητροπολίτου Αμαντίας Ναθαναήλ.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος ευλόγησε τη Βασιλόπιτα των διδασκόντων του 9χρονου Σχολείου και του Λυκείου “Πνοή” Αγάπης” Αργυροκάστρου, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αργυροκάστρου π. Ιωάννης Μερκούρης ευλόγησε την Βασιλόπιτα των μαθητών/μαθητριών των Σχολείων αυτών.

Το πνεύμα αυτών των εκδηλώσεων ήταν προσδοκία για τη ζωή αυτής της γης, αλλά και χρυσή προσδοκία για τη μέλλουσα ζωή. Και μόνο η προσδοκία αυτή αξίζει για να χαρίσει τη χαρά. Γι’ αυτό οι άνθρωποι της Εκκλησίας οφείλουμε να είμαστε προσδοκούντες.

Για να είμαστε, όμως προσδοκούντες, πρέπει να είμαστε καθαροί. Καθημερινά να “αγνίζουμε” τον εαυτό μας. Να μοσχοβολάμε ευπρέπεια και κοσμιότητα. Το σπουδαιότερο, που τα περιέχει όλα, να αγαπάμε, χωρίς ιδιοτέλεια, με άδολο τρόπο.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ

Κατανυκτικά εορτάστηκε στους Ορθόδοξους ναούς της Αλβανίας η εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.

Εόρτασαν πανηγυρικά οι ναοί της Υπαπαντής στη Δέρμη Χειμμάρας και στο Λάμποβο Αργυροκάστρου, που βρίσκεται μπροστά από τα ερειπωμένα μέγαρα των Ζαππαίων και ανοικοδομήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο (εκεί υπήρχε παλαιότερα μισογκρεμισμένος ομώνυμος ναός).

Στον καθεδρικό ναό των Τιράνων ιερούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ στη Σκήτη “Μυροφόρες”, εντός της Μονής του Αγίου Βλασίου, ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος.

Η Υπαπαντή του Κυρίου θυμίζει σε όλους μας ότι ο Χριστός, που ως τεσσαρακονθήμερο βρέφος κρατεί στην αγκαλιά του ο πρεσβύτης Συμεών, είναι θαύμα.

Είναι θαύμα και περιβάλλεται από το θαύμα. Μέσα στο θαύμα έζησε και έδρασε, παρότι υπήρξαν και υπάρχουν εκείνοι, οι οποίοι Τον αμφισβητούν ή προσπαθούν να Τον μειώσουν ή και Τον συκοφαντούν.

Τον πρώτο καιρό της δημόσιας παρουσίας Του οι εχθροί του διέδιδαν ότι θαυματουργεί με τη συνέργεια πονηρών πνευμάτων, ενώ τα νεότερα χρόνια κυκλοφόρησαν άλλα σοφίσματα.

Το γεγονός είναι ότι το θαύμα του Χριστού και της πίστης του μένει και με ευκολία πείθει τους ανθρώπους με καλή διάθεση.

Και αποτέλεσμα, αλλά και απόδειξη αυτού είναι ότι οι πιστοί υψώνονται ηθικά. Δεν έχει σημασία, τι ήταν, πριν γνωρίσουν τον Χριστό, πριν τον εμπιστευτούν και τον ακολουθήσουν, αλλά τι έγιναν και τι γίνονται όταν πίστεψαν.

Και όχι μόνο ηθικά εξυψώνονται οι πιστοί, αλλά, όταν είναι αληθινοί, επιβάλλονται στην εκτίμηση της κοινής γνώμης.

Μένει με αιώνιο κύρος η αλήθεια των λόγων του Συμεών ότι ο Χριστός είναι σημείο, θαύμα. Και κάνει θαυμαστούς όσους ειλικρινά τον πιστεύουν.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ

Κατά την εορτή του αγίου Τρύφωνα ο Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος ιερούργησε στον μικρό και λιτό ομώνυμο ναό στη Σεκίτσα, όπου τέλεσε και αγιασμό.

Λίγοι οι πιστοί, αλλά θερμή η προσευχή τους να τους αξιώσει ο Θεός ορθά να πορεύονται και να αγωνίζονται και να προσφέρουν τον εαυτό τους “θυσίαν ζώσαν, ευάρεστον τω Θεώ”.

Ο μάρτυρας Τρύφωνας μας διδάσκει ότι είναι οφειλόμενο να εκτελούνται όσα ο λόγος του Θεού μας προτρέπει. Όσοι το ξεχνάμε αυτό, όχι μόνο δεν ωφελούμαστε, αλλά απεναντίας γινόμαστε και χειρότεροι, αφού ξέρουμε το ορθό, αλλά δεν το πράττουμε.

Και ότι η ζωή του Χριστού μπορεί να μας σώσει τελικά από την καταδίκη. Και ασφαλώς θα σωθούμε. Αλλά υπό έναν όρο. όταν εξακολουθούμε να πιστεύουμε στον Θεό. Να ζούμε τη χάρη του Θεού, όπως ο μάρτυρας Τρύφων, ως Χριστιανοί του, ως τέκνα του αγαπητά. Τότε και η σωτηρία μας ασφαλής είναι και βεβαία.

Μπεράτι Αλβανίας

Μπεράτι Αλβανίας 2024

Εκκλησία της Αλβανίας

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος

Μητροπολίτης Φίερι Νικόλαος 2024

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου 2024

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Βασιλόπιτα

Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Μητρόπολη Αργυροκάστρου 2024

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.