ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος συμπλήρωσε 17 χρόνια ποιμαντορίας στην ιστορική και μαρτυρική Επισκοπή. Του π. Ηλία Μάκου. Έτσι τελέστηκε και φέτος, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό «Ανάσταση» Αργυροκάστρου, όπου εορτάστηκε και η σύναξη των αγίων της Μητρόπολης, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Δημητρίου και συλλειτουργούντων κληρικών.

Κατά τη Θεία Λειτουργία χειροτονήθηκε και διάκονος, ο π. Παντελής Ζανέλης, ο οποίος είναι εδώ και χρόνια κοντά στην Εκκλησία της Αλβανίας, αφού φοίτησε στη Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου και ακολούθως εργάστηκε στο Κατηχητικό Γραφείο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Τίρανα.

Κληρικοί και πιστοί, καθώς και οι μαθητές/τριες των Εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης Αργυροκάστρου, που του πρόσφεραν λουλούδια ως αντίδωρο της αγάπης τους, ευχήθηκαν στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημήτριο με την ευκαιρία της 17ης επετείου από την ενθρόνισή του.

Μάλιστα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, των Σχολείων, παρουσίασαν πρόγραμμα με τραγούδια, πλημμυρίζοντας με χαρά τον Επίσκοπο, καθώς θεωρεί ότι αυτά μπορούν να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της κοινωνίας από το σκοτάδι να ανατείλει το φως.

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 2006, όταν ενθρονίστηκε, και η Μητρόπολη Αργυροκάστρου απέκτησε τον πρώτο Μητροπολίτη στη μετακομμουνιστκή εποχή.

Είχε προηγηθεί στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους η εκλογή του και η χειροτονία του στον παλαιό καθολικό ναό των Τιράνων Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Από το 1991 έως και το 2006 παρέμενε τοποτηρητής της Μητρόπολης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενώ καθήκοντα πρωτοσυγκελεύοντος από το 1993 ασκούσε ο τότε αρχιμανδρίτης Δημήτριος, ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και αντιπρόσωπος στο Σιναΐτικο Μετόχι στα Ιωάννινα.

Από την πρώτη στιγμή, το 1991,που ο Μακαριώτατος, ως Πατριαρχικός Έξαρχος αρχικά, ξεκίνησε το μεγάλο ποιμαντικό και πνευματικό ταξίδι του στην Αλβανία, ο Σιναΐτης εκείνη την περίοδο ιερομόναχος π. Δημήτριος, που συνδεόταν μαζί του από τους χριστιανικούς κύκλους, βρέθηκε δίπλα του.

Πηγαινοερχόταν ακούραστα μεταξύ Ιωαννίνων και Αργυροκάστρου, προσπαθώντας να βοηθήσει όσο μπορούσε τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ειδικά σε μια Μητρόπολη ιστορική και με μεγάλο Ορθόδοξο ποίμνιο.

Και μετά από αρκετά χρόνια ιεραποστολής, ανέλαβε τα ηνία της Μητρόπολης.

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του, καθώς διδάσκει με το παράδειγμα της ζωής του, με τη σεμνότητά του μπροστά στο θυσιαστήριο, με το χαμόγελό του, αλλά και με την τόλμη της πίστης του.

Ακολουθώντας τα χνάρια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, με τρόπο και θέση ζωής την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και το σεβασμό προς όλους, ενώνει και δεν χωρίζει. Εμπνέει και δεν αποθαρρύνει. Προσανατολίζει και δεν αποπροσανατολίζει.

Ο ίδιος εκφράζει πάντοτε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για τα σπουδαία, όπως λέει, δώρα, που χαρίζει εξακολουθητικά στην τοπική Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπως άλλωστε και σ’ ολόκληρη την Ορθοδοξία της Αλβανίας. Είναι «εκθαμβωμένος» από το πνευματικό ύψος και την εμβέλεια του προσώπου του Μακαριωτάτου.

17η επέτειος ενθρόνισης του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου

Επέτειος ενθρόνισης του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου

Επέτειος ενθρόνισης του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου 2023

Επέτειος ενθρόνισης Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου

Επέτειος ενθρόνισης Μητροπολίτου Αργυροκάστρου

Επέτειος ενθρόνισης Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου 2023

Επέτειος ενθρόνισης Μητροπολίτου Αργυροκάστρου 2023

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος 2023

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.