ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Στις Ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας εορτάστηκε η Ανάληψη του Κυρίου πανηγυρικά. Του π. Ηλία Μάκου. Μάλιστα στο χωριό Κακαβιά, πάνω στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από την αλβανική πλευρά, σε μια υπερυψωμένη θέση, εγκαινιάστηκε ο ναός της Ανάληψης από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο και το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ, ενώ συμμετείχαν ο ηγούμενος της Μονής Μπολυβδοσκεπάστου αρχιμανδρίτης Αρσένιος Μάιπας, καθώς και ιερείς της περιοχής.

Εκεί εκκλησιάστηκαν και μαθητές/τριες από τα εκπαιδευτήρια της Μητρόπολης Αργυροκάστρου.

Η ανέγερση του ναού αυτού, που ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2004, χρηματοδοτήθηκε από την Αγγελική Πανταζή, στη μνήμη του συζύγου της Θεοδώρου Πανταζή, που κατάγονταν από το χωριό, τρισάγιο για την ανάπαυση των οποίων τελέστηκε μετά το τέλος της θείας λειτουργίας.

Και αυτός ο ναός είναι μια ακόμη απόδειξη, αλλά και ευκαιρία ταυτοχρόνως πίστης.

Και αφορμή να κρατάμε ιερά συναισθήματα μέσα μας πάντα ζωντανά, που δεν θα σβήνουν και δεν θα φεύγουν, ώστε νάναι σωστές δοξολογίες στο Θεό μας, που να βγαίνουν από καθαρές ψυχές.

Εξάλλου ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης ιερούργησε σε υπαίθρια λειτουργία στον ομώνυμο ιστορικό ναό της Εμπορίας. όπου είχε συγκεντρωθεί πλήθος πιστών.

Ανάληψη του Χριστού Αλβανία

Αναλήψεως του Ιησού Αλβανία 2022

Ανάληψη του Ιησού Αλβανία

Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής (το 1974 χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτισμού).

Κτίστηκε το 1389, όταν ο τόπος αυτός ανήκε στο πριγκιπάτο των Μουζακέων, αγιογραφήθηκε αρχικά το 14ο αιώνα και είναι σχεδιασμένος κατά τον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με θόλο.

Οι πιστοί, παρακολουθώντας την μυσταγωγική παρουσία και ιεροπραξία του Μητροπολίτη και των κληρικών, ακούγοντας τις μελωδικές ψαλμωδίες, διδασκόμενοι από το κήρυγμα του Επισκόπου και νιώθοντας ελεύθεροι μέσα στη φύση, ενίσχυσαν το θείο ζήλο τους.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αισθάνθηκαν την Ανάληψη του Κυρίου ως δική τους ανάνηψη, ως δικό τους φτερούγισμα προς τα άνω.

Ένιωσαν για μια ακόμη φορά ότι προορισμός του ανθρώπου είναι να υψωθεί μαζί με τον Χριστό.

Ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος ιερούργησε, στον εορτάζοντα ναό στο Γκράσμι, όπου προς το τέλος της θείας λειτουργίας λιτανεύτηκε η εικόνα της Αναλήψεως.

Ανάληψη του Ιησού Αλβανία 2022

Αναλήψεως του Ιησού Αλβανία

Ανάληψη του Κυρίου Αλβανία

Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος

Ανάληψη του Κυρίου Αλβανία 2022

Η ψυχή ικανοποιείται αληθινά, όταν πετάει πάνω από τη λάσπη και το χώμα, στους ανοιχτούς ορίζοντες της πίστεως.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, δεν θα μιλάμε για άγχη, για πολλαπλασιασμό των ψυχικών παθήσεων, για απροσμέτρητο κενό.

Δεν θα μιλάμε για απουσία του Θεού από τη ζωή μας, που καμία ανθρώπινη κατάκτηση δεν μπορεί να αναπληρώσει.

Αν η Ανάληψη του Χριστού γίνει αφορμή της δικής μας ανοδικής πορείας, θα μιλάμε για εξύψωση του ανθρώπου ως προσωπικότητας. Θα μιλάμε για τη σωστή και αληθινή επιλογή.

Ο Υιός του Θεού, αφού συνέτριψε τη δύναμη της αμαρτίας, επιστρέφει θριαμβευτής στους ουρανούς, έχοντας μαζί Του στους ώμους Του το χαμένο πρόβατο, που ξαναβρήκε, τον άνθρωπο.

Με άλλες λέξεις, χάρη στην Ανάληψη του Κυρίου, άνοιξε η υπερφυσική επικοινωνία με το ζωντανό Θεό, που είχε κλείσει.

Παρότι αναλήφθηκε ο Κύριος, είναι ανάμεσά μας.

Είναι μαζί μας και παρακολουθεί τη ζωή μας. Μας αγαπά και θέλει το καλό μας και την πρόοδό μας. Ακούει τις προσευχές, που Του στέλνουμε. Είναι δίπλα μας στον αγώνα μας για να είμαστε ενάρετοι, αγνοί, καλοί, όπως μας θέλει Εκείνος. Μας προστατεύει από κινδύνους σωματικούς και ψυχικούς.

Δεν έχει σημασία αν δεν τον βλέπουμε με τα μάτια του σώματος. Σημασία έχει να Τον ζούμε. Mαζί Του, λοιπόν, ας μείνουμε όλοι. Παιδιά Του…

Η Ανάληψη του Χριστού μας βεβαιώνει ότι πράγματι νικήθηκαν οι δυνάμεις του κακού και ο άνθρωπος λυτρώθηκε από την τυραννία τους.

Και ταυτόχρονα η Ανάληψη είναι η εγγύηση και η ελπίδα ότι μπορούμε και εμείς να ζήσουμε αληθινά και ουράνια.

Αλλά και ο αγωγός, που μεταφέρει στις ψυχές μας τη θεία ζωή, που καθαρίζει, συμφιλιώνει και μεταβάλλει εμάς τους αλυσοδεμένους και αλληλοδιηρημένους.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.