ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Εορτάστηκε η 24η επέτειος από την ενθρόνιση του Κορυτσάς Ιωάννη. Του π. Ηλία Μάκου. Την ημέρα της ανάμνησης της Κοίμησης της Αγίας Άννης, 25 Ιουλίου 2022, εορτάστηκε στην Κορυτσά η 24η επέτειος της ενθρόνισης του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου.

Προσήλθαν, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, που είναι σε ένταση στην Αλβανία πιστοί, κυρίως νέοι, να συμπροσευχηθούν μαζί του και να του προσφέρουν τα άνθη της αγάπης τους.

Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ δέχθηκε ευχές, στο τέλος της θείας λειτουργίας, από λαϊκούς και κληρικούς.

Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννη

Εορτάστηκε η 24η επέτειος από την ενθρόνιση του Κορυτσάς Ιωάννη

Εορτάστηκε η 24η επέτειος από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη

Εορτάστηκε η 24η επέτειος από την ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κορυτσάς Ιωάννη

Η ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου πραγματοποιήθηκε στην Κορυτσά, στις 25 Ιουλίου 1998, στο ναό της «Ζωοδόχου Πηγής», ενώ στις 20 Ιουλίου του 1998 είχε προηγηθεί η χειροτονία του από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, συμμετασχόντων του Μητροπολίτου Βερατίου Ιγνατίου, καθώς και των δύο εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου και του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας Μελίτωνα.

Πριν την ανάδειξή του στο επισκοπικό αξίωμα, είχε υπηρετήσει ως καθηγητής και κοσμήτορας της Θεολογικής Ακαδημίας «Η Ανάστασις του Χριστού» στο Δυρράχιο.

Βασική του γραμμή, αυτά τα 24 χρόνια, είναι: Όταν οι άλλοι αρνούνται το Χριστό, εμείς οφείλουμε να τον ομολογήσουμε. Όταν τον εγκαταλείπουν, εμείς να σταθούμε κοντά Του. Όταν τον σταυρώνουν, εμείς να τρέχουμε δίπλα Του.

24η επέτειος Μητροπολίτη Κορυτσάς Ιωάννη

Όλος ο αγώνας του, με αφετηρία την αγάπη του στο Θεό, απλώνεται στην αγάπη του και προς το συνάνθρωπο. Και μάλιστα τον αδύναμο και πονεμένο.

Μέσα από ποιμαντικές, κατηχητικές, κοινωνικές και άλλες παρεμβάσεις, δίνει πνοή στην ιστορική Μητρόπολή του. Βάζει αγάπη και βρίσκει αγάπη.

Με τη ζεστασιά της αγάπης του της αληθινής, που την εμπνέει ο Χριστός και τη φλογίζει το φωτεινό πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, προσελκύει γύρω του ανθρώπους, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους, που τους βοηθά, και «γκρεμίζουν», χωρίς και ίδιος πολλές φορές να το καταλαβαίνει πως συμβαίνει αυτό, τα τείχη της πίκρας μέσα τους, την απομόνωση και τη μοναξιά τους. Πρώτα απ’ όλα, και αυτό είναι το σημαντικότερο, τους βγάζει με τη στοργή του από τη “φυλακή” του εαυτού τους.

Ο κ. Ιωάννης είναι εκφραστής, μιμούμενος τον πνευματικό του πατέρα Μακαριώτατο κ. Αναστάσιο, ενός κόσμου με αρετή, με αυθεντικότητα, που με τη δάδα της πίστης δυναμώνει, αντιστέκεται στις δυσκολίες, «γεννά» καλοσύνη.

Και τον κουβαλάει αυτόν τον κόσμο στην ψυχή του,τον έχει όχι ξεθωριασμένο, αλλά θεριεμένο στην καρδιά του.

24η επέτειος Μητροπολίτου Κορυτσάς Ιωάννη

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.