Λειτουργία στην ύπαιθρο προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονα. Του π. Ηλία Μάκου. Την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 εορτάστηκε στην ύπαιθρο της Κορυτσάς, μέσα στη φύση, ο ιαματικός Άγιος Παντελεήμων. Οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα κατανυκτικές και οι συμμετέχοντες ένιωσαν κάτω από τη δροσιά των δέντρων ότι το μόνο στέρεο έδαφος για να πατήσει ο άνθρωπος και να αναπνεύσει είναι η πίστη.

Διαβάστε πώς προέκυψε η φράση «κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα».

Όχι όμως η χλιαρή πίστη, αλλά η θερμή πίστη. Γιατί σήμερα υπάρχει τόση αποξένωση από τον Χριστό και το ζωογόνο του κήρυγμα, ώστε να προβάλλεται ένας de-cafeine Χριστιανισμός.

Στην Αλβανία οι Ορθόδοξοι ευλαβούνται ιδιαίτερα τον άγιο Παντελεήμονα και, σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι έχουν ζήσει θαύματά του.

Ο Άγιος Παντελεήμονας, που προσήλθε στο μαρτύριο, δίνοντας τη ζωή του για την πίστη, είναι ένα παράδειγμα για τους σημερινούς Χριστιανούς, που θέλουμε μια βολική πίστη, που να μην έχει κανένα απολύτως κόστος, να μην απαιτεί τίποτα, αντίθετα επιδιώκουμε να την κάνουμε μέσο εξυπηρέτησής μας με το αζημίωτο μερικές φορές.

Το απέδειξε ο Άγιος Παντελεήμονας. Η πίστη στηρίζεται σε λιονταρίσιες καρδιές. Αυτό βιώθηκε στην Αλβανία, όταν κηρύχθηκε ο σκληρός διωγμός κατά της πίστης.

Όταν οι εχθροί ορμούσαν πάνω στον μεγαλομάρτυρα, σαν μανιασμένα λιοντάρια, για τον αποκάμουν και να τον καταπιούν, δεν δείλιασε, γιατί ήξερε ότι και με νεκρό το σώμα του ήταν νικητής.

Ο αληθινός Χριστιανός ξέρει καλά ότι θα παλέψει για να μείνει σταθερός στις αρχές του, αλλά ούτε τρομάζει, ούτε παραξενεύεται.

Οι μάρτυρες, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας έδειξαν ηρωισμό ψυχής. Όχι περιστασιακό, αλλά συνεχή. Ηρωισμός Χριστιανικού ήθους, που αντιμετώπισε με σθένος τους τρομερούς δημίους.

Ηρωισμός ψυχής, πρέπει να δείξουμε και σήμερα οι Χριστιανοί. Βεβαίως έχουν περιοριστεί οι αιματηροί διωγμοί, δυστυχώς δεν λείπουν σε κάποια μέρη της γης, ωστόσο υπάρχουν οι ύπουλοι διωγμοί κάθε είδους, που είναι επικίνδυνοι.

Ηρωισμός ψυχής είναι να παραδινόμαστε στο Θεό και με ακλόνητη πίστη να ζητάμε ό,τι έχουμε ανάγκη και να περιμένουμε του ουρανού την απάντηση.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Λειτουργία Αγίου Παντελεήμονα

Λειτουργία στην ύπαιθρο Αγίου Παντελεήμονα

Λειτουργία στην ύπαιθρο Αγίου Παντελεήμονα Κορυτσά

Λειτουργία στην ύπαιθρο Αγίου Παντελεήμονα Κορυτσά 2021

Λειτουργία στην ύπαιθρο Αγίου Παντελεήμονα Αλβανία

Λειτουργία Αγίου Παντελεήμονα Αλβανία

εορτή Αγίου Παντελεήμονα Αλβανία

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο ολόκληρο τον βίο και την μεγάλη εορτή τους Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.