Εκατοντάδες παιδιά φοιτούν και αποφοιτούν από τα Σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας σ' ολόκληρη την Αλβανία... Του π. Ηλία Μάκου. Τελετές αποφοίτησης έγιναν τις τελευταίες ημέρες στα Σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και οι μαθητές/τριες σ' αυτά έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, εισάγονται στο Πανεπιστήμιο και διακρίνονται κοινωνικά και επαγγελματικά.

Απολυτήριο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανίας

Πρόκειται για μια δημιουργική προσπάθεια και πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί η νέα γενιά στην να πάρει το δρόμο της καταξίωσης και της προσφοράς.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος:

Όλα γίνονται με αγάπη…

Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στα Τίρανα έγινε, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, η τελετή αποφοίτησης των τελειόφοιτων του Λυκείου «Πρωταγωνιστές», όπου ήταν παρών ο Μακαριώτατος.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από μαθητές και γονείς, απόδειξη και αυτό της αναγνώρισης και της ευγνωμοσύνης τους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλα έγιναν και γίνονται με αγάπη.

Και στόχος είναι η εκπαίδευση των νέων με αληθινότητα και ρεαλιστικότητα, αλλά και με ελπίδα…

Αλβανίας Αναστάσιος

Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανία

Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας 2022

Μάλιστα έδωσε αναμνηστικά αποφοίτησης, ενώ δώρισε σε όλους τους αποφοίτους το βιβλίο του «Στην Αλβανία: Σταυρός και Ανάσταση», όπου τα κείμενα αναφέρονται στα όσα συνέβησαν κατά την εικοσαετία 1991-2010 στην Αλβανία. Κυρίως στην ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου εκκλησίας της Αλβανίας από την πλήρη διάλυσή της. Συγχρόνως, θίγονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους ο διευθυντής του Σχολείου Gentian Stefan Dedja, τόνισε ότι μάθατε να προσπαθείτε να είστε αληθινοί, γι’ αυτό μην φοβάστε να είστε αληθινοί!

Η υποδιευθύντρια του Σχολείου Ilda Gjino σημείωσε ότι αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την ίδρυση πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε όλη την Αλβανία, όπου ξεχωρίζουν το δημιουργικό πνεύμα και οι αρετές, με επιδίωξη μια καλύτερη κοινωνία.

Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας 2022

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων 2022

Παιδιά του Σχολείου διηγήθηκαν, με εμφανή συγκίνηση, ωραίες αναμνήσεις τους κατά το διάστημα των σπουδών τους, ενώ γονείς εξήραν την αφοσίωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στη μόρφωση των παιδιών τους.

Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος Τελετή Αποφοίτησης Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας

Στο Αργυρόκαστρο

Τελετή αποφοίτησης έγινε και στο Λύκειο «Πνοή Αγάπης» της Μητρόπολης Αργυροκάστρου και παρέλαβαν τα παιδιά αναμνηστικό της αποφοίτησης.

Ο διευθυντής του Σχολείου Θεόδωρος Κέσκος, απόφοιτος του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου, που συνέχισε τις σπουδές του στην Ελλάδα και επέστρεψε να εργαστεί στον τόπο του, κάλεσε τα παιδιά να βαδίζουν πάντα με την «Πνοή της Αγάπης», για να αντιμετωπίζουν τις πολλές προκλήσεις που έρχονται μπροστά τους!

Χαρακτηριστικά της σπουδαιότητας του εκπαιδευτικού έργου της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τα λόγια της τελειόφοιτης Δέσποινας Κώτση, που επεσήμανε ότι «τα σχολεία μας είναι οργανωμένα και δημιουργημένα από έναν άνθρωπο-θαύμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πρότυπο ανιδιοτελούς αγάπης, είναι ο άνθρωπος, στον οποίο οφείλουμε, το περιβάλλον, αυτό, που ζούμε, αλλά και την καλλιέργεια ολόκληρων γενεών στον τόπο μας. Μια από αυτές τις γενιές είμαστε και μεις…»

Και πρόσθεσε:

Οι καθηγητές του σχολείου φρόντισαν, φεύγοντας απ’ αυτό, να έχουμε το κεφάλι ψηλά, να είμαστε, βέβαιοι για τον εαυτό μας. Χάρις σ’ αυτούς έχουμε πινέλα και χρώματα και είμαστε έτοιμοι να ζωγραφίσουμε τον παράδεισο και να μπούμε σ’ αυτόν, όπως λέει ο Καζαντάκης.

Εξάλλου οι μαθητές/τριες της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Σχολείου, πραγματοποίησαν μια πολύ όμορφη καλοκαιρινή εκδρομή, επισκεπτόμενοι την Αρχαία Απολλωνία, τη νήσο της Παναγίας του Σβερνέτς, τον Αυλώνα, τον Εθνικό Δρυμό του Λογαρά, τη Χειμάρρα. αποχαιρετώντας τη σχολική χρονιά με όμορφες στιγμές και σκέψεις.

Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανίας

Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανία 2022

Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανία

Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανίας 2022

Εκδρομές Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανία

Εκδρομές Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας 2022

Εκδρομές Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανίας

Εκδρομές Εκκλησιαστικών Λυκείων Αλβανία 2022

Και οι απόφοιτοι του Λυκείου «Πλάτων» ολοκλήρωσαν τις σπουδές του σ’ αυτό και διάφορες προοπτικές διανοίγονται μπροστά τους.

Επίσης ο διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Αργυροκάστρου ενημερώνει μαθητές 9χρονων σχολείων της περιοχής για τους σκοπούς και τον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου, ώστε αν θελήσουν να το επιλέξουν.

Εκκλησιαστικό Λύκειο Αλβανίας Αίθουσα

Πνευματικά Έπαθλα

Όλα αυτά δείχνουν ότι στόχος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι μέσα από τα εκπαιδευτήρια να αναπτυχθούν σειρές σειρές τα ευγενικά αγωνίσματα και τα πνευματικά «έπαθλα», που λάμπουν κι αστράφτουν στην αυγή μιας καινούργιας ημέρας, μιας καινούργιας κοινωνίας.

Δεν εξαντλείται ο μόχθος και η προσπάθεια στο «άριστα» ή στο «λίαν καλώς» του απολυτηρίου.

Άνοδος χρειάζεται και κάπου αλλού. Κυρίως κάπου αλλού. Στην προσωπικότητα και στα ιδανικά.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.