ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ: Χριστουγεννιάτικη χαρά για παιδιά και νέους στην Εκκλησία της Αλβανίας. Του π. Ηλία Μάκου. Χριστούγεννα! Σαρκώνεται ο Λόγος. Σκηνώνει απλά ο Θεός στους ανθρώπους ανάμεσα. Η έρημος γέμισε οάσεις. Και ανθίσαν τα κρίνα. Λευκά και άλικα μύρια. Η αγάπη, η χάρη.

Αυτό ήταν το αισιόδοξο πνεύμα και μήνυμα των πολλών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, που έγιναν στην ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο Ελμπασάν πραγματοποιήθηκε από το τμήμα Ορθόδοξης Νεότητας εκδήλωση για παιδιά και νέους με ειδικές δεξιότητες, που περιελάβανε τραγούδια, παιχνίδια, βίντεο, κοκτέιλ και συμβολικά δώρα.

Για τα παιδιά του κατηχητικού στο Shelcan παίχθηκε χριστουγεννιάτικο κουκλοθέατρο, που ετοίμασε το Γραφείο Κατήχησης, μέσα από το οποίο μεταφέρθηκε η χαρμόσυνη είδηση της γέννησης του Χριστού στην εορταστική περίοδο, και πάντοτε, πρέπει να δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη αγάπη στους οικείους μας και όχι μόνο.

Εξάλλου στο Ελμπασάν συναντήθηκαν νέοι σε ηλικία Ορθόδοξοι γονείς, έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους, και άναψαν κεριά για την υποδοχή του Χριστού, ενώ νέοι ετοίμασαν κάρτες και χριστουγεννιάτικά σύμβολα, μέσω της χαρτοτεχνίας.

Στο μεταξύ η Μητρόπολη Απολλωνίας και Φίερι ζήτησε τη συμπαράσταση των πιστών, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα και χρήματα, για να βοηθηθούν άπορες οικογένειες και παιδιά.

Μέσα από αυτές τις χριστουγεννιάτικες πρωτοβουλίες το νόημα είναι να καταλάβουμε ότι με τη γέννηση του Χριστού οι διψασμένοι ρουφούν στα ρείθρα ειρήνη, χαρά. Οι νοσαταλγοί του καλού κορφολογούν ιδανικά στ’ ανθοτόπια της «καινής διδαχής». Το νυχτωμένο καραβάνι ξαποστάει σ’ άπλα, που ροδίζει ανατολή. Κελαράει η Αλήθεια στην ξεραΐλα της γης. Μεθάει η ψυχή από αναγάλλιασμα.

Βλέπει η ψυχή το θάμα! Στην όψη του Βρέφους της Βηθλεέμ ανθίζουν τα κρίνα της. Από τη Φάτνη το κεφαλάρι της ευφροσύνης. Αύρα πνέει στην καρδιά, σαν προσκυνά τον γεννηθέντα Χριστό. Πλαταίνει για να τον αγκαλιάσει… Τροφή γλυκιά, όσο κοντά του μένει…

Θα πείτε ίσως πως υπάρχουν άνθρωποι, που δεν συμμετέχουν σε τούτο τον πανηγυρισμό. Πως είναι και άλλοι, που δυσκολεύονται να συλλάβουν το μυστήριο της Γέννησης, κι άλλοι, που δεν παραδέχονται το θαύμα των Χριστουγέννων. Υπάρχουν. Δεν το αρνούμαστε. Αλλά αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει, πως δεν έγινε το θαύμα.

Νομίζουμε, όμως, πως και όλοι αυτοί, που εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σκεπτικισμό τους για το κοσμοϊστορικό γεγονός, γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, κι ας μη θέλουν να το παραδεχθούν. Τα γιορτάζουν μ’ ένα όχι συνειδητό τρόπο. Ενώνουν και αυτοί, έστω και αν δεν το καταλαβαίνουν τη φωνή τους, με τους πιστούς, μέσα από τον ασίγαστο πόθο για την ανακάλυψη όσων έφερε στη γη το θείο Βρέφος.

Χριστουγεννιάτικη χαρά για παιδιά και νέους στην Εκκλησία της Αλβανίας

Χριστουγεννιάτικη χαρά για παιδιά και νέους στην Εκκλησία Αλβανίας

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους στην Εκκλησία της Αλβανίας

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους στην Εκκλησία της Αλβανίας

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους στην Εκκλησία Αλβανίας

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους στην Αλβανία

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους Αλβανία

Χριστούγεννα για παιδιά και νέους στο Ελμπασάν

Χριστούγεννα Εκκλησία της Αλβανίας

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.