ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΥΨΩΣΗ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: «Ο σταυρός είναι δύναμη Θεού, σοφία Θεού». Του π. Ηλία Μάκου. Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάστηκε πανηγυρικά από τη μια έως την άλλη άκρη της Αλβανίας.

Στους Ορθόδοξους ναούς συγκεντρώθηκαν αρκετοί πιστοί, που ευλαβούνται τον τίμιο σταυρό, καθώς η δύναμή του κράτησε όρθια την Εκκλησία της γειτονικής χώρας στην δύσκολη περίοδο του αθεϊσμού.

Του Σταυρού Αλβανία 2022

Του Σταυρού Αλβανία

Του Σταυρού 2022

Του Σταυρού Μητροπολίτης Ελμπασάν Αλβανία 2022

Του Σταυρού Ελμπασάν 2022

Μιλώντας στον καθεδρικό ναό της Ανάστασης στα Τίρανα ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, όπου ιερούργησε, πλαισιούμενος από το Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και κληρικούς της Αρχιεπισκοπής, τόνισε ότι:

Ο σταυρός για τους πιστούς Χριστιανούς θα παραμένει πάντοτε Θεού δύναμη και Θεού σοφία.

Και πρόσθεσε: «Ο Θεός να μας αξιώσει να έχουμε πάντοτε αυτή τη δύναμη και τη σοφία του σταυρού. Αυτή τη δύναμη και τη σοφία της θυσιαζόμενης αγάπης».

Έστω και αν «για κάποιους είναι ένα σκάνδαλο ή μια βλακεία. Για τους ανθρώπους, που αγαπούν και πιστεύουν την κοσμική δύναμη, ή άλλα είδωλα, όπως το σεξ, την ανηθικότητα το χρήμα, όλα τα περί του σταυρού φαίνονται σκάνδαλα ή ανούσια. Μας το θύμισε ο Απόστολος, που αναφέρει ότι για τους Ιουδαίος ο σταυρός είναι σκάνδαλο και για τους Έλληνες μωρία. Για πολλούς θρησκευόμενους σκάνδαλο, για πολλούς διανοούμενους ανοησία».

Επίσης σημείωσε: «Η εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού συμπικνώνει το νόημα της χριστιανικής πίστης. Οὕτως γὰρ ἠγάπησεν ὁ θεὸς τὸν κόσμον ὥστε τὸν υἱὸν τὸν μονογενῆ ἔδωκεν, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλὰ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον. Δεν πρόκειται απλά για μια μεγάλη αγάπη. Πρόκειται για μια ασύλληπτη αγάπη. Η αγάπη, που συνδέεται πάντοτε με την ταπείνωση της αγάπης πάνω στο σταυρό».

Του Σταυρού

Ύψωση Τιμίου Σταυρού Τίρανα 2022

Ύψωση Τιμίου Σταυρού Αλβανίας Αναστάσιος

Ύψωση Τιμίου Σταυρού Τίρανα

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι οι υμνωδοί της Εκκλησίας χρησιμοποιούν πλήθος ονομάτων και χαρακτηρισμών για να αποδώσουν τη δύναμη του Σταυρού του Κυρίου.

Δεν είναι απλά ένα σύμβολο, το ιερότερο των συμβόλων της πίστεως. Ούτε μόνο υπενθυμίζει τη μεγάλη, τη μοναδική θυσία, τη θυσία του Θεανθρώπου για τη σωτηρία μας.

Είναι το αγιασμένο ξύλο «εν ω ετάθη Χριστός», που δεν συγκινεί απλά, όταν εκτεθεί σε σε προσκύνηση, αλλά και στηρίζει και ενδυναμώνει και ενισχύει τους πιστούς στον πνευματικό τους αγώνα.

Είναι «το ζωηφόρον φυτόν», «των βασιλέων το κραταίωμα», «ο ΄φυλαξ πάσης της οικουμένης», «της ευσεβείας το αήττητον τρόπαιον», «το σθένος των δικαίων», «των ασθενούντων ιατρός», «των τυφλών οδηγός», «των πιστών το στήριγμα».

Στις σκληρές ώρες έχει ανάγκη από στήριγμα ο πιστός. Έχει ανάγκη να πιαστεί από κάπου, να κρατηθεί στα πόδια του, να μείνει ο ναυαγός στην επιφάνεια, να μην καταποντιστεί.

Eμείς άραγε τη σωτήρια δύναμη του σταυρού του Χριστού την έχουμε αισθανθεί στους πνευματικούς μας αγώνες;

Τις ευλογίες, οι οποίες από τη σταυρική θυσία του Κυρίου πηγάζουν, τις απολαμβάνουμε;

Του Σταυρού

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.