Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: «Το αποκορύφωμα της αρετής είναι η αγάπη». Του π. Ηλία Μάκου. «Η χριστιανική σκέψη προχώρησε στο μεγάλο άλμα, αποκαλύπτοντας ότι το αποκορύφωμα της αρετής είναι η αγάπη και η σάρκωση της αλήθειας, ο Υιός και Λόγος του Θεού».

Αυτά ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε διαδικτυακή σύνδεση, στην εκδήλωση, που οργάνωσε το Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “ΛΟΓΟΣ” της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, στα Τίρανα, κατά την παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αλβανία και με τη συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Αναφερόμενος στην ομιλία της ομότιμης καθηγήτριας Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Α.Π.Θ. Δήμητρας Σφενδόνη-Μέντζου, η οποία ομίλησε με θέμα: «Αριστοτέλης, ο οικουμενικός πανεπιστήμων και η αξία του σήμερα», ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι «για τις πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις στο έργο του πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, την ολότητα, τη συνεχή κίνηση, την οικουμενικότητα, τη διαχρονικότητα και την επικαιρότητα. Αυτά συμπυκνώνονται και στο όνομα του Κολεγιακού Πανεπιστημίου μας “ΛΟΓΟΣ”, το οποίο παραμένει πάντα φως και δύναμη ζωής”.

Όντως ο Χριστιανισμός δεν είναι σύστημα κανόνων ηθικής. Ο λόγος του αποσκοπεί στις σωστές πράξεις του πιστού, που δεν προσδιορίζονται από κώδικα, δεν είναι καν “μίμησις Χριστού”, σαν ηθικού προτύπου, ούτε τις ακολουθεί σαν αμοιβή η χάρη. Εντελώς αντίστροφα: Είναι οργανική απόρροια της μετοχής της ζωής με τη χάρη.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Αριστοτέλης: ένας οικουμενικός φιλόσοφος, ένας παντογνώστης ερευνητής, ένας επίκαιρος στοχαστής», η οποία θα είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου στον ισόγειο χώρο του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου “ΛΟΓΟΣ”.

Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, ο πρόξενος της Ελλάδος στα Τίρανα, υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας, ο πρύτανης, οι κοσμητόρες και καθηγητές του “ΛΟΓΟΣ” και του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Κρατικού Πανεπιστημίου, καθώς και φοιτητών και φοιτητριών.

Ο Αριστοτέλης ανέδειξε τη λογική με τη φιλοσοφική προσέγγιση, όπως και τον περιβάλλοντα κόσμο και τα πλάσματά του.

Το αριστοτελικό σύστημα όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και τροφοδότησε τη δυτική σκέψη, αλλά ταυτόχρονα και τις επιστήμες.

Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία 2024

Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στην Αλβανία

Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας

Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής γλώσσας στο Τμήμα Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου ΛΟΓΟΣ

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.