ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Να βαδίζουμε σωστά το δρόμο του Θεού...». Του π. Ηλία Μάκου. Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του Μεγάλου Βασιλείου εορτάστηκε στον Kαθεδρικό Nαό Τιράνων Αλβανίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου. Στη σύντομη προσλαλιά του ο κ. Αναστάσιος προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπου συλλειτούργησε ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ, τόνισε ότι «στο ξεκίνημα της καινούργιας χρονιάς η Εκκλησία μας θέτει έναν οδηγό. Την προσωπικότητα και το έργο του Μ. Βασιλείου».

Καθεδρικός ναός Αλβανία Πρωτοχρονιά

Και κατέληξε:

Ο Θεός να μας αξιώσει να μας χαρίσει την πίστη, τη ζέση, την ταπείνωση, για να βαδίζουμε σωστά στο δρόμο, που Εκείνος θέλει να πορευόμαστε.

Και στην υπόλοιπη Αλβανία οι Ορθόδοξοι εόρτασαν την Περιτομή του Κυρίου και τη μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου.

Στο ναό του αγίου Αθανασίου Ελμπασάν ιερούργησε ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Αντώνιος, ενώ στο ναό του αγίου Γεωργίου Φίερι ο Μητροπολίτης Νικόλαος, οι οποίοι έκοψαν και τις Βασιλόπιτες.

Ελμπασάν Πρωτοχρονιά

Μητροπολίτης Ελμπασάν Πρωτοχρονιά

Μητρόπολη Ελμπασάν Πρωτοχρονιά

Μητροπολίτης Φιέρι Πρωτοχρονιά

Μητρόπολη Φιέρι Πρωτοχρονιά

Απευθύνθηκαν μεταξύ των Ορθοδόξων ευχές για το νέο έτος, με την επισήμανση ότι στον καινούργιο χρόνο, ας μη σπαταλάμε ούτε ένα λεπτό, χωρίς να ωφελούμε και να ωφελούμαστε, όπως θέλει ο Χριστός να κάνουμε.

Κατά τα κηρύγματα τονίστηκε ότι ο Μέγας Βασίλειος μεγαλούργησε, γιατί όλα τα δώρα, που του δώρισε ο Θεός τα διέθεσε στην υπηρεσία των αδελφών του.

Ήταν κήρυκας της πίστης και της αγάπης και ταυτόχρονα καυτηρίαζε την παρανομία, την αδικία, την αποστασία από το Θεό και τόνωνε το λαό σε ώρες θλίψης.

Ήταν στοργικός πατέρας με τον παρηγορητικό λόγο του του, αλλά και με τα πρωτοποριακά φιλανθρωπικά του έργα.

Η προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου αποτελεί πνευματικό φάρο, που ενσαρκώνει το Χριστιανικό πιστεύω.

Άνθρωπος με πλατιά θεολογική και φιλοσοφική μόρφωση, βρίσκει τον τρόπο να μιλήσει στους νέους της εποχής τους και να τους μεταγγίσει το χριστιανικό μήνυμα, χωρίς να αρνείται την πλούσια ελληνική φιλοσοφία.

Υπέροχος άνθρωπος, γιατί αν και πλούσιος δεν θαμπώνεται από το χρήμα και τη δύναμη, που αυτό προσφέρει, αλλά το μοιράζει.

Εκείνο, όμως, που εκπλήσσει ιδιαίτερα είναι το τεράστιο κοινωνικό έργο του, που δεν είναι παρά απόρροια και συνέχεια του πιστεύω του.

Η «Βασιλειάδα» αποτελεί ένα μεγαλούργημα κοινωνικής πρόνοιας και ανθρωπιάς. Εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν ανακούφιση υλική και πνευματική στο χώρο της αγάπης του.

Ο Μέγας Βασίλειος παραμένει και σήμερα ζωντανό παράδειγμα για τους Χριστιανούς του εικοστού πρώτου αιώνα.

π Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.