ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Πρέπει πάντοτε να δίνουμε τη μαρτυρία για το τι είναι ακριβώς ο πιστός». Του π. Ηλία Μάκου. Μιλώντας προς το τέλος της θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» των Τιράνων, όπου ιερούργησε την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, ο Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος, εξηγώντας την αποστολική περικοπή της ημέρας, τόνισε ότι «ενώ στη ζωή μας υπάρχουν πολλές φορές δυσκολίες και αντιφάσεις, τη μαρτυρία του τι είναι ακριβώς ο πιστός πρέπει να τη δίνουμε πάντοτε».

Ακόμη είπε ότι, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο «όλοι οι πιστοί Χριστιανοί οφείλουμε στην καθημερινή μας ζωή να έχουμε ορισμένα χαρακτηριστικά. Και τα συμπυκνώνει: Υπομονή πολύ στις ανάγκες, τις στενοχώριες, τις ποικίλες δυσκολίες, αγνότητα, γνώση, σύνεση, μακροθυμία, καλοσύνη, αγάπη ανυπόκριτη, λόγο αληθείας, Πνεύμα Άγιο, με δύναμη Θεού, με δικαιοσύνη».

Και πρόσθεσε καταλήγοντας:

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά, που πρέπει να λάμπουν στη ζωή όλων των πιστών. Και να λάμπουν όχι όταν όλα τα πράγματα πηγαίνουν καλά, αλλά και όταν ακόμη υπάρχουν πολλές αντιφάσεις μέσα στη ζωή, όπως δόξα και ατιμία, δυσφημία και ευφημία, πλάνη και αλήθεια.

Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, εμπνευσμένα από το αποστολικό ανάγνωσμα, είναι εξόχως διδακτικά, γιατί το βαθύτερο νόημά τους αποτελεί η προτροπή πως οφείλουμε με κάθε τρόπο και κάθε στιγμή της ζωής μας να συμπεριφερόμαστε έτσι, ώστε να φαίνεται, πως είμαστε Χριστιανοί.

Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς πως πολλοί από εμάς περιορίζουμε τις εκδηλώσεις της θρησκευτικότητάς μας στις λίγες ώρες της Κυριακής, που πηγαίνουμε στην Εκκλησία.

Αυτό, που κάνουμε πολλοί κατ’ επίφασιν πιστοί, με το να έχουμε τέτοια συμπεριφορά στην καθημερινή μας ζωή, που έρχεται σε αντίθεση με την πίστη, που διακηρύττουμε, είναι από κάθε άποψη απαράδεκτο, γιατί πρόκειται για διπροσωπία.

Δεν μπορούμε να κάνουμε στην Εκκλησία «μακριούς» σταυρούς και η διαγωγή μας προς τους ανθρώπους, ακόμη και προς τους δικούς μας μέσα στο σπίτι, να είναι αλαζονική και τυραννική, βάρβαρη και σκληρή!

Δεν μπορούμε να λέμε ότι είμαστε αληθινοί Χριστιανοί και στις σχέσεις μας με τους άλλους να φερόμαστε καιροσκοπικά και να κάνουμε αβαρίες χάριν σκοπιμοτήτων και να δείχνουμε έλλειψη ευαισθησίας.

Δεν μπορούμε στο επάγγελμά μας να παραβαίνουμε τις χριστιανικές αρχές χάριν του κέρδους και του συμφέροντος.

Το να είμαστε Χριστιανοί σημαίνει πως έχουμε αφήσει το πνεύμα και το ήθος του Χριστού να μας διαποτίσει ολόκληρους, πράγμα, που συνεπάγεται ότι ακολουθούμε κάθε φορά, αυτό, που θα ήθελε ο Χριστός.

Πρακτικά αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάθε πτυχή της ζωής μας, και όχι μόνο ένα στεγανό μας ψυχικό διαμέρισμα, είναι πρέπον να επηρεάζεται από την πίστη μας.

Η συνέπεια της πίστης επιβάλλει να έχουμε αναγεννηθεί εν Χριστώ και ανάλογα να πράττουμε και όταν μας βλέπουν και όταν δεν μας βλέπουν οι άνθρωποι.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.