ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ: «Ο καθένας μας θα σηκώσει σταυρό...». Του π. Ηλία Μάκου. «Ο Σταυρός παραμένει η πυξίδα της ζωής όλων των Χριστιανών. Ο Απόστολος Παύλος μας θυμίζει ότι είναι ένα σημείο αμφισβητούμενο. Για τους Έλληνες είναι ένα σκάνδαλο. Για τους Ιουδαίους είναι μωρία, είναι βλακεία. Αλλά για μας τους πιστούς είναι δύναμη Θεού και σοφία. Αυτή την ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού, υψώνουμε τον σταυρό μέσα στην καρδιά μας. Πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι ο καθένας μας και η καθεμιά μας θα σηκώσει σταυρό. Πολλοί βέβαια προτιμούν να πηγαίνουν στην ανάσταση, χωρίς να περνούν από την εμπειρία του σταυρού. Αλλά τέτοιου είδους Χριστιανισμός δεν υπάρχει».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος κατά την εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ιερούργησε στον καθεδρικό ναό Τιράνων, συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Βίλιδος Αστίου, καθώς και κληρικών της Αρχιεπισκοπής.

Και πρόσθεσε:

«Ο απόστολος Παύλος έζησε την εμπειρία του σταυρού με διάφορους τρόπους: Με ασθένειες, με ύβρεις, με στενοχώριες, με κατηγορίες και με διάφορα άλλα προβλήματα, που ήρθαν στη διάρκεια της ζωής. Αλλά η πίστη στο σταυρό και την ανάσταση όλα αυτά τα πράγματα τα μεταμορφώνει. Και όταν γίνονται για τη δόξα του Χριστού, τα απολαμβάνει. Φαίνονται παράξενες αυτές οι εμπειρίες. Αλλά βασικά αυτές είναι πάντοτε οι εμπειρίες των πιστών. Είναι ακριβώς ο σταυρός, που μεταμορφώνεται σε σοφία και δύναμη. Με το φως και τη δύναμή του ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα Αλβανία

ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα Αλβανία 2023

ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα 2023

Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα Αλβανία

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Τίρανα Αλβανία

Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα Αλβανία 2023

Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Τίρανα 2023

Εόρτασε τα 25 χρόνια λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ»

Παρουσία του Μητροπολίτου Αργυροκάστρου Δημητρίου, που με πολύ αγάπη αγκαλιάζει το ποίμνιό του και ειδικά τους νέους, εόρτασε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Αργυροκάστρου ο «Τίμιος Σταυρός», που συμπλήρωσε 25 ολόκληρα χρόνια λειτουργίας, καθώς ιδρύθηκε το 1988 από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, προκειμένου να καλλιεργηθεί φυτώριο στελεχών για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Η ατμόσφαιρα συγκινητική, αλλά και ελπιδοφόρα, τόσο κατά τη θεία λειτουργία στο ναΐδριο του Σχολείο, όσο και στην τράπεζα που ακολούθησε με αδελφικό πνεύμα και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη, κληρικών, μαθητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων.

Το Λύκειο αυτό, δημιουργήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, παλλά τίποτα δεν μένει ακατόρθωτο όταν υπάρχει η ευλογία του Κυρίου και η αγάπη Του.

Να σημειωθεί ότι σκοπός του σχολείου, που βρίσκεται σε μία από τις παραδοσιακές συνοικίες του Αργυροκάστρου, χαρακτηριστικές για τα λιθόχτιστα μεσαιωνικά οικήματα, δεν είναι μόνο η εξασφάλιση μόρφωσης, αλλά και η καλλιέργεια της αγάπης για την Ορθοδοξία, μέσα από τα διδάγματα της πίστης, ώστε οι σπουδαστές να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν χρήσιμους στην Εκκλησία και στην κοινωνία, αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος πιστεύει ότι τα όποια κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται παρά μόνο με πνευματικά μέσα.

Όταν οι άνθρωποι μοιράζονται την ίδια ελπίδα και την ίδια προοπτική, μέσα από τη γνώση και την επίγνωση.

Από την πρώτη στιγμή μερίμνησε και εξακολουθεί να μεριμνά ανύστακτα για την εξύψωση και την ανύψωση των νέων με μοχλό την παιδεία.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας, που σύστησε και συντηρεί ο κ. Αναστάσιος, είναι αδιάψευστες μαρτυρίες του ώριμου ενδιαφέροντός του.

Υψώθηκε ο Τίμιος Σταυρός σ’ ολόκληρη την Αλβανία

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μπορεί να καυχάται ότι γεύθηκε σε δυνατή δόση στα σύγχρονα χρόνια τη δύναμη του Σταυρού.

Αν και για πολλά χρόνια ήταν σταυρωμένη, εντούτοις με κέντρο της το Σταυρό, αναστήθηκε.

Αν και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αντιμετώπισε ποικίλες δυσκολίες, κουβαλώντας στην ψυχή του το Σταυρό του Χριστού, τα κατάφερε και τον ύψωσε ως λαμπερό σύμβολο της αναγεννημένης Ορθοδοξίας στην Αλβανία.

Από την μια έως την άλλη άκρη της Αλβανίας οι πιστοί προσήλθαν με κατάνυξη στους ναούς, για να γιορτάσουν την ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης προεξήρχε στο μητροπολιτικό ναό Κορυτσάς, όπου συνέρρευσαν πολλοί πιστοί, ενώ ο Μητροπολίτης Ελμπασάν Νικόλαος τέλεσε τη Θεία λειτουργία στο ναό του αγίου Νικολάου Ελμπασάν.

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Αλβανία

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Κορυτσά Αλβανία

Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Κορυτσά

Εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Κορυτσά 2023

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ελμπασάν Αλβανία

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ελμπασάν Αλβανία 2023

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ελμπασάν 2023

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Ελμπασάν

Κατά την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού χτύπησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες και οι πιστοί προσήλθαν με ευλάβεια, με ενθουσιασμό και χαρά.

Για λίγες στιγμές σίγησε μέσα τους κάθε άλλη σκέψη και αφοσιώθηκαν στο «πανσεβάσμιο Ξύλο», ομολογώντας όσα του οφείλουν.

Και είδαν με της ψυχής τους τα μάτια τους μάρτυρες να καίγονται σαν λαμπάδες. Να κατακρεουργούνται σαν τα πρόβατα. Και ξαφνικά παρέλασε μπροστά τους μια νικηφόρα στρατιά αγωνιστών με λάβαρο το Σταυρό.

Και άκουσαν με τα αυτιά της ψυχής τους να βγαίνει από μέσα τους μια βαθιά φωνή: «Σταυρέ, βοηθήσέ με».

Και προσπάθησαν να μετρήσουν πόσες φορές τους βοήθησε ο Σταυρός του Κυρίου. Αλλά σταμάτησαν το μέτρημα, γιατί ήταν αμέτρητες οι φορές. Μέσα στα αφρισμένα κύματα της ζωής, όταν προς αυτόν σήκωσαν τα βλέμματά τους, έλαβαν ενίσχυση.

Και αποφάσισαν, ναι το αποφάσισαν, να είναι ο βίος τους ένας συνεχής ύμνος στο Σταυρό της αγάπης.

ημέρα της Ύψωσης του Σταυρού Αλβανία

ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού Αλβανία

ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.