Αλβανίας Αναστάσιος: «Είναι ασέβεια και παραλογισμός να παρουσιάζονται κάποιοι πιο Ορθόδοξοι από τους άλλους». Του π. Ηλία Μάκου. Με την πνευματικότητα και την εσωτερική ευγένεια, που τον διακρίνει, αλλά και την οξυδέρκεια να αντιλαμβάνεται τα πράγματα και να τα βάζει στη σωστή τους διάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος μίλησε, με εξομολογητική διάθεση, άλλωστε ανοιχτή έχει πάντοτε την καρδιά του και ειλικρινή τη διάθεσή του, στο ναό του αγίου Προκοπίου Τιράνων, για ένα καυτό θέμα.

Ανέφερε ειδικότερα:

«Φτάνουν στα αυτιά μου κατά καιρούς ορισμένες ύβρεις, που δεν τις είχα ακούσει ποτέ. Ορισμένοι να μιλάνε περιφρονητικά για ανθρώπους, που δεν ήταν Ορθόδοξοι κι έγιναν Ορθόδοξοι τα τελευταία χρόνια.

Είναι μεγάλη ύβρις και αίρεση.

Ο Απόστολος Παύλος δεν ήταν λιγότερο Χριστιανός και Ορθόδοξος, επειδή ήταν Φαρισαίος. Χιλιάδες των αγίων, δεν γεννήθηκαν Ορθόδοξοι. Έγιναν ελεύθερα Ορθόδοξοι με την πίστη.

Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη ασέβεια, αλλά και παραλογισμός, όταν μερικοί τολμούν να παρουσιάζονται περισσότερο Ορθόδοξοι, γιατί ο παππούς τους ήταν Ορθόδοξος. Και όταν ακούμε τέτοιες ηλιθιότητες, θα χρειαστεί με πολύ ζωντανό τρόπο να τις αντιμετωπίσουμε».

Συνέχισε λέγοντας, ότι:

Υπάρχουν πολλοί, που για άλλους λόγους, προσπαθούν να δημιουργήσουν την αντίληψη ότι έκανε λάθος ο Αρχιεπίσκοπος, που χειροτόνησε ιερείς, οι οποίοι δεν ήταν εκ γενετής Ορθόδοξοι. Για μένα ήταν η μεγαλύτερη δωρεά του Θεού, που υπήρξαν άνθρωποι, οι οποίοι ελεύθερα αποφάσισαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας μας. Προφανώς σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους για τις επιλογές τους. Δοξάζω τον Θεό, που μας χάρισε πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι αποφάσισαν ελεύθερα, όπως ο Άγιος προκόπιος, να γίνουν μέλη της Εκκλησίας μας.

Κατέληξε σημειώνοντας:

Το θέμα είναι πως θα πεθάνουμε, όμως. Σαν γνήσιοι Ορθόδοξοι ή σαν ψευτοορθόδοξοι; Σαν άνθρωποι, που αγαπάμε πραγματικά τον Χριστό και είμαστε έτοιμοι για θυσίες και μαρτύριο ή ως άνθρωποι, που βολεύονται και εκμεταλλεύονται την Εκκλησία; Ο Θεός να μας αξιώσει με περισσότερη πίστη και αγάπη να αφοσιωνόμαστε στο δικό του θέλημα, αντλώντας το παράδειγμα από την πίστη των αγίων.

Εξαιρετικά εύστοχες οι επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Ο Χριστός ανεξάρτητα με το τι πίστευε κανείς πριν Τον γνωρίσει, αναζητά και μεταμορφώνει κυριολεκτικά τον άνθρωπο. Τον φωτίζει με τον Λόγο Του και παράλληλα ζητά να φέρει στην επιφάνεια το γνήσιο χαρακτήρα, που κρύβει μέσα του.

Δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι δύο ταχυτήτων.

Ο Κύριος ξυπνάει τη συνείδηση των ανθρώπων, ώστε να δουν την κατάστασή τους και να μπορέσουν να επιδιώξουν την ελευθέρωσή τους.

Αυτό, που μετράει, είναι να είμαστε κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ όνομα Ορθόδοξοι και να βιώνουμε την προσωπική σχέση με τον Χριστό και να συνδεόμαστε με τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Να ανήκουμε στην κοινωνία των προσώπων και των τέκνων του Θεού, και όχι στην κοινωνία των ατόμων.

Η Εκκλησία ενδιαφέρεται για τη σωτηρία όλων. Είναι κάλεσμα σε ελεύθερη και αγαπητική κοινωνία…

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.