ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ - Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: «Δεν είναι μακρινός και απρόσιτος ο Θεός...». Του π. Ηλία Μάκου. Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι «δεν είναι μακρινός και απόσιτος ο Θεός. Μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Και ακόμη, μπορούμε να έχουμε κοινωνία μαζί Του. Υπάρχει δυνατότητα να ζούμε διαρκώς μέσα στη χαρά και στην ειρήνη του Θεού», έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, μιλώντας την Κυριακή των Μυροφόρων στον καθεδρικό ναό «Ανάσταση» Τιράνων.

Προς το τέλος της Θείας Λειτουργίας, όπου ιερούργησε ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το Ευαγγέλιο και οι επιστολές, που μας έχει αφήσει ο Ιωάννης ο Θεολόγος, αποκαλύπτουν υπέροχες στιγμές του μυστηρίου του Θεού. Κάθε φράση του θα μπορούσε να γίνει μια κορνίζα, που θα τονίζει μια αλήθεια.

Θα ήθελα να κρατήσουμε μια φράση από τις επιστολές του:

Ο Θεός αγάπη εστί. Και ο μένων τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές πραγματικότητες, που μας κάνουν εντύπωση, αλλά τελικά η υψίστη πραγματικότητα είναι αυτό».

Και πρόσθεσε:

«Εξακολουθεί να είναι από τις πιο τολμηρές και επαναστατικές φράσεις. Σ’ αυτή τη φράση συνοψίζεται όλο το μυστήριο της ζωής του ανθρώπου. Το μυστήριο της δικής μας της ζωής. Δεν έχω βρει σε καμία άλλη θρησκεία πιο υπέροχη φράση για το τι είναι ύψιστη πραγματικότητα και πως μπορούμε εμείς οι άνθρωποι να προσεγγίσουμε και να είμαστε σε κοινωνία με αυτή την πραγματικότητα».

Να σημειωθεί ότι ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Ιάκωβο, ακολουθούσαν το επάγγελμα του πατέρα τους, ήταν αλιείς.

Από τη στιγμή, που κλήθηκε από τον Χριστό ο Ιωάννης στο αποστολικό αξίωμα, εγκατέλειψε γονείς, πλοία, αλιεία και τα πάντα, για να ακολουθήσει πιστά τον Θείο Διδάσκαλο.

Παρ’ ότι ήταν αγράμματος, έγινε, φωτιζόμενος από το Άγιο Πνεύμα, ο μεγαλύτερος θεολόγος του Χριστιανισμού.

Η ευσέβεια και η αγάπη του προς τον Θεό, τον ανέδειξαν πραγματικό δοχείο της θείας χάρης.

Η διδασκαλία προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο κυριαρχεί στο Ευαγγέλιο, τις τρεις Επιστολές και την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Αναδείχθηκε με τον τρόπο αυτό ο Μαθητής της Αγάπης και ο μεγαλύτερος κήρυκάς της.

Τονίζει ότι η Αγάπη είναι το μοναδικό γνώρισμα του πιστού και αφοσιωμένου στο Θεό ανθρώπου.

Η αγάπη προς τον Θεό, πρέπει να στέκεται πάνω από την αγάπη οποιουδήποτε πράγματος. Όση αξία και αν έχει. Όσο πολύτιμο και αν είναι. Ακόμη να στέκεται ψηλότερα και από την αγάπη οποιουδήποτε προσώπου. Και από την αγάπη προς τον εαυτό μας τον ίδιο, πρέπει να προηγείται η αγάπη του Θεού.

Σε μια εποχή, που ο Θεός και η αγάπη του από πολλούς ανθρώπους έχει απωθηθεί στο περιθώριο ζωής τους, που οι καρδιές μας έχουν αιχμαλωτιστεί από διάφορες άλλες αγάπες και η αγάπη του Θεού μέσα μας έχει ψυγεί, ο Ιωάννης ο Θεολόγος έρχεται να μας υπενθυμίσει τη θέση, που πρέπει να κατέχει η αγάπη του Θεού στις καρδιές μας και τις πρακτικές συνέπειές της στην καθημερινή μας ζωή.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.