Ο Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων, με αφορμή την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτης Ουκρανίας Βλαδίμηρου, δήλωσε τα εξής

«Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Βλαδίμηρος συνειδητοποίησε ότι η ζωή της εκκλησίας είναι αδύνατο να αξιοποιήσει πολιτικά συνθήματα: οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται, η πολιτική μόδα αλλάζει, αλλά η Εκκλησία παραμένει.

 Και ακόμα και τότε, όταν η Εκκλησία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, θα πρέπει να υπερασπιστεί την ενότητά και να προστατεύσει ό, τι έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των αιώνων» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Στον Μακαριστό Βλαντιμίρ ασκήθηκαν πιέσεις από τους πολιτικούς, που του έλεγαν: «Γιατί σας αρέσει Μόσχα; Έχουμε τη δική μας Ουκρανία. Έχουμε χιλιάδες ενορίες, μια ισχυρή Εκκλησία. Γιατί να μην χωριστει; Μπορείτε στη συνέχεια να γίνετε Πατριάρχης, ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας». Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν διατεθειμένος να υποχωρήσει σε αυτές τις παρακλήσεις και τις υποσχέσεις, αλλά πολύ καλά, πολύ ταπεινά απάντησε ότι η ενότητα της Εκκλησίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να διασαλεύεται».

Κατόπιν ήρθε στο σήμερα και μίλησε για την κατάσταση στην Ουκρανία:

«Σήμερα, η Ουκρανία περνάει δύσκολες στιγμές. Στην ανατολική Ουκρανία είναι σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος – πολλοί νεκροί, πολλοί τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγοι. Σε αυτές τις συνθήκες, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και πάλι δέχεται ισχυρή πίεση. Και πάλι, πολιτικοί για τους οποίους δεν ήταν αρκετό το τι συνέβη στη δεκαετία του ’90, παλεύουν ενάντια στην ενότητα της Εκκλησίας, προσπαθούν να ενισχύσουν τη διάσπαση, η οποία υπάρχει για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι αδύνατον να χωρίσουν τους ανθρώπους.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι σε μεγάλο βαθμό συνέπεια των πολιτικών που υποστηρίζονται από τη διάσπαση.. Αλλά η Εκκλησία του Χριστού είναι η υπόσχεση του Κυρίου, πως οι πύλες της κόλασης δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της.»

 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.