Ως έτος κατά το οποίο πρέπει να κάνουμε στροφή προς το Θεό χαρακτηρίζει το 2016 που θα μπει σε λίγη ώρα ο Μητροπολίτης Βεροίας κ.Παντελεήμων στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου:

«Ο καταξιώσας ημάς εις τον νέον ενιαυτόν του πλούτου της χρηστότητός σου εισελθείν, αυτός, πανάγαθε Δέσποτα, την είσοδον ταύτην τη θεία σου χάριτι ευλόγησον».

Ευχαριστία και δέηση αναπέμπουμε σήμερα προς τον δοτήρα παντός αγαθού Θεό ο οποίος μέσα στην άπειρη ευσπλαγχνία του μας χαρίζει ένα ακόμη έτος στη ζωή μας και στη ζωή του κόσμου. Καί ένα νέο έτος είναι για τον καθένα μας προσωπικά αλλά και για την πόλη μας και για την πατρίδα μας και για όλη την ανθρωπότητα μια σειρά ευκαιριών και δυνατοτήτων που μας προσφέρει η αγάπη του Θεού και τις οποίες έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε για το προσωπικό μας συμφέρον και για το κοινό καλό.

Ας παραμερίσουμε, λοιπόν, κάθε αμφιβολία και κάθε ανησυχία που μπορεί να μας δημιουργεί το άδηλο μέλλον·ας παραμερίσουμε κάθε φόβο που μπορεί να εμφιλοχωρεί στην ψυχή μας για την εξέλιξη των πραγμάτων και ας αποφασίσουμε να εκμεταλλευθούμε τις ευκαιρίες του νέου χρόνου, εμπιστευόμενοι εαυτούς και αλλήλους στην Πρόνοια και την αγάπη του δωρεοδότου Θεού.

Το νέο έτος φέρνει στην πόλη μας και στην τοπική μας Εκκλησία ήδη από την αρχή του πολλές ευκαιρίες, καθώς είναι ένα έτος πλούσιο σε επετείους που μας υπενθυμίζουν τη λαμπρή ιστορία της μικρής σε έκταση πατρίδος μας αλλά της μεγάλης σε πολιτισμό.

Το έτος 2016 συμπληρώνονται 2400 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνος Μακεδόνος φιλοσόφου Αριστοτέλη, και για τον λόγο αυτό ανακηρύχθηκε πρόσφατα από την Unesco «Επετειακό έτος Αριστοτέλη».

Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, έζησε όμως μεγάλο μέρος της ζωής του στην Ημαθία, όπου ίδρυσε την περίφημη Σχολή του και διετέλεσε διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αιγές, Βεργίνα, Μίεζα είναι οι τόποι όπου ο σπουδαίος φιλόσοφος άφησε τα ίχνη του τα οποία μαρτυρούν, ανάμεσα στα άλλα θαυμαστά ευρήματα της αρχαιολογικής ερεύνης, την ελληνικότητα της Μακεδονίας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά όσους επιχειρούν τεχνηέντως να την πλαστο­γραφήσουν.

Με την ευκαιρία του επετειακού αυτού έτους η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας θα αφιερώσει το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των KB´ Παυλείων στη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τους αρ­χαίους φιλοσόφους και κυρίως με τον Αριστοτέλη.

Η Ιερά Μητρόπολή μας θα εορτάσει επιπλέον κατά το έτος 2016 με σειρά εκδηλώσεων και συνεδρίων την εικοστή επέτειο της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού, και τη δεκάτη επέτειο της μετακομιδής τμήματος του ιερού του λειψάνου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά.

Στις δύο αυτές επετείους προστίθεται και μία ακόμη, αυτή της συμ­πλη­ρώσεως 1100 ετών από της κοιμήσεως του αγίου Κλήμεντος, αρχιεπι­σκόπου Αχρίδος, την οποία θα εορτάσουν ιδιαιτέρως οι όμοροι σλαβικοί λαοί, και θα συνεορτάσει και η Ιερά Μητρόπολή μας, η οποία έχει την ευλογία να φυλάσσει ως πολύτιμο θησαυρό στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας τη σεπτή και χαριτόβρυτη κάρα του.

Η πληθύς αυτή των επετείων θα δώσει σε όλους μας πολλές ευκαιρίες πνευματικές και επιστημονικές για να εντρυφήσουμε στην ιστορία και τον πολιτισμό μας, για να πλουτίσουμε πνευματικά από τον πλούτο της πίστεως και της ευσεβείας του Γένους μας, αλλά και για να αισθανθούμε το χρέος και την ευθύνη μας να αποδειχθούμε αντάξιοι της ιστορίας μας και των αγίων μας, ώστε «ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέει και ο ποιητής, να αγωνιζό­μα­στε ο καθένας προσωπικά και όλοι μαζί για την πρόοδο της πατρίδος μας και την προσωπική μας εξέλιξη κάτω από τη χάρη και την ευλογία του φιλανθρώπου Θεού, οι δωρεές του οποίου εύχομαι από καρδίας να πληρούν την ψυχή και τους οίκους όλων σας.

Διάπυρος προς τον δωρεοδότην Θεόν ευχέτης

† Ο Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Παντελεήμων

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.