ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ
Μία αστοχία του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, στα όρια της απρέπειας και της ιστορικής άγνοιας(;;;), απέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι τόσο φιλέλληνας, όσο μας έδειχνε μέχρι τώρα. Ορθόδοξος είναι- στα επίπεδα του πώς ορίζουν οι Ρώσοι το να είναι κάποιος Ορθόδοξος, από τη μιά δηλαδή να σκοτώνει ελεύθερα ανθρώπους και από την άλλη να κάνει εδαφιαίες μετάνοιες– αλλά φιλέλληνας δεν είναι, τουλάχιστον στο βαθμό που θέλει να πιστεύουμε.

Σε πρόσφατη συνάντησή του με την ηγεσία των Σκοπίων και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοβ, είπε πολύ καθαρά ότι οι δύο Θεσσαλονικείς μας Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, που ξεκίνησαν από την Ελλάδα και μετέφεραν το φώς της Ορθοδοξίας σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και έφθασαν μέχρι τη Ρωσία και ξεστράβωσαν τους αμαθείς και πρωτόγονους γείτονές μας, είναι Σλαύοι και όχι Έλληνες.

Πρόκειται όχι μόνο για ιστορική ανακρίβεια,αλλά και για μεγάλη ασέβεια προς τους δύο Αγίους, από έναν άνθρωπο που διαλαλεί παντού ότι είναι πιστός Ορθόδοξος Χριστιανός και δείχνει να τα ξέρει όλα, αλλά την ώρα που εκείνος έκρινε ως την πλέον κατάλληλη, μας επέφερε ένα πισώπλατο μαχαίρωμα!

Χάρισε τους δύο πρωτοπόρους Αγίους μας Κύριλλο και Μεθόδιο,στους Σλαύους!! Και δεν το έκανε από απλή φιλοφρόνηση προς τους Σκοπιανούς, έκρυβε σκοπιμότητα η πράξη αυτή, που αργά ή γρήγορα θα διαφανεί!

Αλγεινή εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί η σιωπή που επικρατεί για την απρέπεια αυτή του κ. Πούτιν,από όλα τα ορθόδοξα μετερίζια τόσο στη Ρωσία, όσο και στην πατρίδα μας.

Γιατί σιώπησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και δεν έδωσε στον Πρόεδρο Πούτιν την απάντηση που του αξίζει; Γιατί δεν του είπε το αυτονόητο ότι αν η Μεγάλη Ρωσία είναι σήμερα Ορθόδοξη, οφείλεται σε αυτούς τους δύο μεγάλους Αγίους της Θεσσαλονίκης, τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο; Ξέχασε τί είχε πεί για τους δύο Αγίους όταν ήταν στην Ελλάδα το 2011;

Τί άλλαξε τώρα; Και γιατί δεν έδωσε την απάντηση που έπρεπε στον Πούτιν και να διορθώσει την ανιστόρητη αυτή πράξη του, η οποία τον εξέθεσε σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο;

Αλλά και το Άγιον Όρος, μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος, λες και δεν άκουσε τί είπε ο φίλο- Αγιορείτης κ. Πούτιν. Δεν θα έπρεπε να του απαντήσουν και να τον βάλλουν στη θέση του;

Και από πλευράς επισήμου Εκκλησίας παρατηρείται, δυστυχώς, η ίδια στάση μέχρι στιγμής.

Ας ελπίσουμε ότι στην Ιεραρχία που συνέρχεται την προσεχή Τρίτη, θα τεθεί το θέμα από κάποιους άφοβους και φωτισμένους Ιεράρχες και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις προς τον κ. Πούτιν αλλά και προς την Τουρκία για τη χθεσινή της απρέπεια να επιτρέψει σε μερικούς ανεγκέφαλους Μουσουλμάνους να μετατρέψουν την Αγία Σοφία σε χώρο προσευχής τους!

Επανερχόμενοι στο θέμα που δημιούργησαν οι ατυχείς δηλώσεις Πούτιν, οι πληροφορίες μας από την Θεσσαλονίκη θέλουν τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να απαντά απ´άμβωνος με ιστορικά στοιχεία απολύτως τεκμηριωμένα.

Και δεν θα μείνει μόνο σε αυτό.

Θεωρεί ότι ήλθε η στιγμή να επιστρέψει στον τόπο της καταγωγής και γέννησής του το σκήνωμα του Αγίου Κυρίλλου, που φυλάσσεται μέχρι τώρα στη Βασιλική του Αγίου Κλήμεντος στη Ρώμη.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί μία Εκκλησιαστική πανστρατιά στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Ιεράρχες που ποιμαίνουν Μητροπόλεις της Μακεδονίας μας και θα θέσουν το θέμα στον Πατριάρχη, ώστε να έχουν και την δική του ευλογία και συνδρομή, σε αυτή την ευλογημένη προσπάθεια, να γυρίσει ο ένας, τουλάχιστον, εκ των δύο μεγάλων και φωτισμένων Αγίων μας , ο Άγιος Κύριλλος, στην Θεσσαλονίκη για προσκύνημα από το λαό μας.

Πάντως δεν πρέπει το θέμα αυτό της απαράδεκτης δήλωσης του Πούτιν να μείνει αναπάντητο. Πρέπει να του δοθεί η απάντηση που του αξίζει!
Αν επαίρεται σήμερα ως Ορθόδοξος Χριστιανός, οφείλεται στους δύο αυτούς Έλληνες Αγίους.

Λάθος τρόπο διάλεξε ο κ. Πούτιν, να κερδίσει την συμπάθεια των Σκοπιανών!

Ας μη λησμονεί ότι αυτοί που κατευθύνουν την πορεία του μικρού αυτού κρατιδίου, κάθε άλλο παρά Ορθόδοξοι είναι!

από ΕΞΑΨΑΛΜΟ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.