Την ευχή το νέο έτος που ανατέλλει να δώσει όμορφες ελπίδες δίνει στο ποίμνιο ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Γιά μία ακόμη φορά η αγάπη και το έλεος του Κυρίου μας αξιώνει μέσα στην αλληλουχία των εποχών και των καιρών, να δρασκελίσουμε το κατώφλι μιάς νέας χρονιάς, προς την οποία προσβλέπουμε με όμορφες ελπίδες, που λαμβάνουν υπόσταση από την πίστη μας στην αγάπη και την μακροθυμία του φιλανθρώπου ουρανίου Πατέρα μας και πολύ λιγότερο από τα ανθρώπινα «κατορθώματα», τα οποία εκτός λίγων εξαιρέσεων, χρόνο με τον χρόνο, μας γεμίζουν με περισσότερη ανασφάλεια και φόβο. Την σημερινή ημέρα, όπως εξάλλου και κάθε ημέρα που μας χαρίζει η φιλόστοργη πρόνοια του Θεού, δεν έχουμε το δικαίωμα να την αδικούμε στεκόμενοι στην επιφάνεια, επαναλαμβάνοντας μονότονα, πιθανόν και αμήχανα, κάποιες ευχές, τις οποίες ποτέ ίσως ουσιαστικά δεν εννοήσαμε στο βάθος τους και κυρίως δεν ιεραρχήσαμε στην σωστή σειρά τους ως λογικές και έμψυχες εικόνες του Θεού.

Ο χρόνος μας προσφέρεται από τον άγιο Θεό μας όχι για να τον δαπανήσουμε άσκοπα, ζώντες στην αμαρτία, αλλά ως στάδιο πνευματικής αθλήσεως και προετοιμασίας για την πραγματική ζωή. Γι’ αυτό ο Απόστολος Παύλος συνιστά· «Βλέπετε ούν πως ακριβώς περιπατείτε, μη ως άσοφοι, αλλ’ ως σοφοί, εξαγοραζόμενοι τον καιρόν, ότι αι ημέραι πονηραί εισι» (Εφεσ. 5, 15-16). Ο φιλάνθρωπος Δεσπότης Χριστός καλεί τον άνθρωπο, που ζεί μέσα στο χρόνο, σε συνάντηση μαζί Του. Αυτή η συνάντηση έχει τα χαρακτηριστικά της ελευθερίας, της αγάπης αλλά και της ευθύνης. Η μητέρα Εκκλησία μας καλεί όλους μας σε μετάνοια, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση ζωής και σωτηρίας. Έτσι ο χρόνος αποκτά ουσιαστικό νόημα και αξία. Σε όσους ερωτούν· Πως θα επιτευχθή αυτό; ο λόγος του Θεού απαντά· «Από τώρα, λοιπόν, και στο εξής πρέπει να ζήτε την υπόλοιπη ζωή σας όχι σύμφωνα με ανθρώπινες επιθυμίες, αλλά σύμφωνα με το θέλημα του Θεού» (Α’ Πετρ. 4, 2).

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Σήμερα, την πρώτη του νέου Έτους 2016, που έχει τα χαρακτηριστικά μιάς καινούργιας αρχής, καλούμεθα όλοι μας στο όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, να κάνουμε με θάρρος και εντιμότητα τον πνευματικό μας απολογισμό, να κάνουμε μία νέα αρχή όπου χρειάζεται, να θεραπεύσουμε τα μικρότερα ή μεγαλύτερα λάθη μας διά της ειλικρινούς μετανοίας μας αναβαπτιζόμενοι στα ζωηφόρα νάματα της αγίας ορθοδόξου πίστεώς μας, να αναθεωρήσουμε εμπράκτως πρακτικές, σκέψεις και συμπεριφορές, που μας αδρανοποιούν ως χριστιανούς και μας ευτελίζουν ως ανθρώπους, να αγαπήσουμε αληθινά τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας, και με τον θείο φωτισμό να ιεραρχήσουμε προς το πραγματικό μας συμφέρον τις προτεραιότητές μας σ’ αυτήν την ζωή. Ζητήσωμεν, λοιπόν, αδελφοί, από ψυχής, κατά την προτροπήν του Κυρίου μας πρώτον «την Βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην Αυτού» (Μτθ 6, 33), με την βεβαία ελπίδα ότι και όλα τα άλλα, τα οποία ως άνθρωποι έχουμε ανάγκη, θα μας χαρισθούν αφθονοπαρόχως από την φιλόστοργη πρόνοια του ουρανίου Πατέρα μας.

Εύχομαι και προσεύχομαι ολοθύμως ως Επίσκοπός σας προς τον ενανθρωπήσαντα Υιό και Λόγο του Θεού να χαρίζη από τον αστείρευτο πλούτο της αγάπης Του σε όλους σας και κατά την νέα αυτή χρονιά που ανοίγεται μπροστά μας «πάσαν δόσιν αγαθήν και παν δώρημα τέλειον». Στον ευγενή λαό μας εύχομαι πλησμονή πίστεως και υπομονής, στην χειμαζομένη πατρίδα σύνεση, ευστάθεια και ομοψυχία, στον ταραγμένο κόσμο ειρήνη και καταλλαγή, σε όλους μας πίστη, ελπίδα και αγάπη.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα
Ειρηνικό και σωτήριο το νέο έτος 2016

Διάπυρος ευχέτης σας προς Κύριον

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.