Ανησυχία από μελέτη Γερμανών ειδικών που θεωρούν θέμα χρόνου να χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο η Κωνσταντινούπολη.

Κινδυνολογούν; Ή μήπως πρόκειται απλώς για το συμπέρασμα από τη συνεκτίμηση των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες;
Η ουσία είναι ότι χθες έκανε τον γύρο του κόσμου η είδηση ότι ομάδα Γερμανών ειδικών θεωρεί ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο σύντομα να έχουμε μεγάλο σεισμό -μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αν όχι πιο ισχυρό- στην Κωνσταντινούπολη!

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη των ερευνητών με επικεφαλής τον σεισμολόγο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τις Γεωεπιστήμες (GFZ), που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Geophysical Journal International», εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι πως ο σεισμός θα προέλθει από το ανατολικό μέρος της θάλασσας του Μαρμαρά. Από το ρήγμα, δηλαδή, της βόρειας Ανατολίας που διατρέχει τη θάλασσα του Μαρμαρά και περνά ξυστά από την Πόλη.

Μικρό περιθώριο

«Αυτά, πάντως, είναι τόσο καλά όσο και κακά νέα για μια πόλη στην οποία ζουν περισσότεροι από 15.000.000 άνθρωποι» δήλωσε ο Μπόνχοφ, ενώ τόνισε: «Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς η μετάδοση του σεισμού στο ρήγμα θα γίνει προς τα ανατολικά, θα έχει κατεύθυνση μακριά από την πόλη. Τα κακά νέα είναι ότι θα υπάρξει ένα πολύ μικρό περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για προειδοποίηση».

Το περιθώριο προειδοποίησης θεωρείται σημαντικό, ώστε να δοθεί από τις Αρχές εντολή να ανάψουν κόκκινα τα φανάρια στους δρόμους, να μπλοκαριστούν γέφυρες και τούνελ, και να τεθούν εκτός λειτουργίας ζωτικές υποδομές. Οι εκτιμήσεις των ερευνητών βασίζονται στην ανάλυση πολυάριθμων μικροσεισμών που έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι προς τα δυτικά της Πόλης, στο δυτικό τμήμα της θάλασσας του Μαρμαρά, η τεκτονική ενέργεια εκτονώνεται κάπως, καθώς η μία τεκτονική πλάκα συγκρούεται με την άλλη και βυθίζεται από κάτω της με πολύ αργό ρυθμό. Όμως στα ανατολικά οι δύο πλάκες φαίνονται τελείως «κλειδωμένες» η μία απέναντι στην άλλη, με συνέπεια συνεχώς να συσσωρεύεται ενέργεια, η οποία κάποια στιγμή θα επιζητήσει να εκτονωθεί με έναν μεγάλο σεισμό.

εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.