Την ευγνωμοσύνη του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος έφτασε χθες, Κυριακή, 27 Μαρτίου, στην Πολωνία, για να ευλογήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Andrzej Duda.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να καλωσορίσουμε τον Παναγιώτατο Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στη γη μας, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. Βρήκαμε καταφύγιο για τις γυναίκες και τα παιδιά των υπερασπιστών της Ουκρανίας. Σήμερα, ο Παναγιώτατος ήρθε να δει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, για να τους ευλογήσει», ανέφερε ο Ντούντα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Προέδρου της Πολωνίας στο Twitter.

Ο Ντούντα διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι στον ελεύθερο κόσμο, από την πρώτη μέρα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας γνωρίζουν ποιος είναι το θύμα και ποιος ο επιτιθέμενος, ποιος υπερασπίζεται την πατρίδα και ποιος σκοτώνει αθώους ανθρώπους.

«Σας διαβεβαιώ ότι όλοι οι έντιμοι άνθρωποι που είναι παρόντες στην πολιτική μας σκηνή εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Πολωνία και όλοι οι πιστοί θα συμμετάσχουν στην προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε ο Πρόεδρος.

Η συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 στο Μέγαρο Belveder.

Οι δυο τους έδωσαν συνέντευξη Τύπου και διάβασαν τα μηνύματά τους, στα οποία καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το μήνυμα του Παναγιωτάτου είχε ως εξής:

«Εξοχότατε Andrzej Duda, Πρόεδρε της Πολωνίας,

Κυρία Agata Kornhauser-Duda, Πρώτη Κυρία της Πολωνίας,

Σεβάσμιοι και διακεκριμένοι επισκέπτες,

Είναι ένα ιδιαίτερο προνόμιο να προσκληθεί κανείς από την εξοχότητά σας να επισκεφθεί το όμορφο και Ιστορικό έθνος σας, ώστε να γίνει μάρτυρας της εντυπωσιακής και εμπνευσμένης διαδικασίας που έχετε ξεκινήσει γενναιόδωρα για την υποδοχή και την παρηγοριά εκατομμυρίων προσφύγων από την Ουκρανία.

Έχετε δώσει πίστη και ελπίδα σε πολλούς ανθρώπους, που συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την κυρίαρχη γη τους λόγω της εισβολής ενός επιτιθέμενου γείτονα, ο οποίος ανελέητα επιτίθεται ενάντια στον αδελφό του, Χριστιανός εναντίον Χριστιανού, πολίτης εναντίον πολίτη.

Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, Εξοχότατε, για την προσωπική πρόσκληση, να σταθούμε εδώ μαζί σας με αλληλεγγύη και υποστήριξη, μαζί με όλους τους ανθρώπους σας – ξεκινώντας από την Πρώτη Κυρία και ενσωματώνοντας κάθε αστική και θρησκευτική οργάνωση, καθώς και κάθε εθελοντή και καλοπροαίρετο ίδρυμα. Έχετε – σε μια πρωτοφανή και απίστευτη σύγκλιση φιλανθρωπίας και φροντίδας- κυριολεκτικά αγκαλιάσει όλους εκείνους που σήμερα στέκονται στα σύνορά σας και χτυπούν την πόρτα σας.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε προσωπικά ευγνώμονες και ταπεινωμένοι – πράγματι, ολόκληρος ο κόσμος κοιτάζει με θαυμασμό και εκτίμηση – τη συμπόνια και την καλή θέληση του υπέροχου και μεγαλόψυχου έθνους σας προς εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την άνεση και την ασφάλεια των σπιτιών τους στην Ουκρανία.

Εξοχότατε, ο λαός της Πολωνίας καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει να υποφέρεις από τον πόλεμο. Αλλά πάνω και πέρα από αυτό, οι πολίτες της Πολωνίας σέβονται το δώρο της ελευθερίας που δόθηκε από τον Θεό – την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της λατρείας και την ελευθερία της ζωής.

Για το λόγο αυτό, χωρίς όρους και χωρίς ερωτήσεις, το έθνος σας έχει ανοίξει τα σύνορά του και την καρδιά του, για να επεκτείνει την αιγίδα του σε γυναίκες και παιδιά, καθώς επίσης σε ηλικιωμένους και ασυνόδευτους ανηλίκους. Με αυτόν τον τρόπο – εν μέσω αυτής της αδιανόητης και αδικαιολόγητης κρίσης- η Πολωνία ξεχωρίζει ως πρότυπο ευπρέπειας και φιλανθρωπίας.

Για όλα αυτά τα οφέλη – τα γνωστά και άγνωστα, τα φανερά και τα κρυφά, τα απαιτούμενα και τα αυθόρμητα – εκφράζουμε την ολόψυχη ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά μας.

Και προσευχόμαστε -στην πραγματικότητα, θα τολμούσαμε να προσθέσουμε ότι σας διαβεβαιώνουμε- ότι ο Θεός δεν θα γυρίσει ποτέ το πρόσωπό του στα παιδιά του σε αυτή τη χώρα, επειδή “έχετε καλωσορίσει τον ξένο” (όπως διαβάζουμε στην επιστολή προς Ρωμαίους) και “έχετε αγαπήσει τον πλησίον σας όπως τον εαυτό σας” (όπως μας υπενθυμίζει ο ίδιος ο Χριστός στα Ευαγγέλια).

Εξοχότατε, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ζεστασιά και η φιλοξενία που μας επιφυλάξατε σήμερα μας δίνει μια εικόνα αυτών που έχετε – ανιδιοτελώς και θυσιαστικά – παράσχει σε αμέτρητους ανθρώπους από την Ουκρανία.

Και γι’ αυτό θα είμαστε πάντα υπόχρεοι σε εσάς και τους ανθρώπους σας.

Σας ευχαριστώ και ο Θεός να σας ευλογεί».

ope

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.