Φρένο στην άρση των μέτρων του κορωνοϊού έβαλε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Αν και η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει άρση των μέτρων, ειδικά σε ό,τι αφορά στην κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δεν αποκλείεται οι ειδικοί να μεταθέσουν για τον Μάιο τις σχετικές αποφάσεις και όχι για την περίοδο του Πάσχα, καθώς η πανδημία είναι σε έξαρση.

Ειδικότερα, στο τραπέζι τέθηκε η πρόσβαση ανεμβολίαστων στην εστίαση, αλλά και η κατάργηση της υποχρέωσης να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test για να εισέλθουν στα στα εμπορικά καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, σε πρώτη φάση αναμένεται να καταργηθεί στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο πιθανότατα θα διατηρηθεί σε κάποιους χώρους «αυξημένου κινδύνου», όπως νοσοκομεία, ΜΜΜ και σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα, για τους εμβολιασμένους η κυβέρνηση σχεδιάζει να άρει την υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, η καραντίνα 5 ημερών για όσους νοσούν με κορωνοϊό, δεν πρόκειται να μειωθεί.

Για την πορεία της πανδημίας, αλλά και τη χαλάρωση των μέτρων με τη σταδιακή κατάργηση της μάσκας από το Πάσχα και μετά, μίλησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι παρότι τα κρούσματα αυξάνονται, οι σκληροί δείκτες καταγράφουν πτωτική πορεία.

«Βλέπουμε πολλά κρούσματα από την Όμικρον 2, τα οποία όμως δεν μεταφράζονται αναλογικά σε πολλές νοσηλείες και κυρίως σε διασωληνώσεις και θανάτους. Ενώ πριν από 3 εβδομάδες είχαμε 120 εισαγωγές εβδομαδιαίως στη ΜΕΘ, σήμερα έχουμε 102. Οι εισαγωγές από 1.982 ανά εβδομάδα, αυξήθηκαν στις 2.359, ενώ οι θάνατοι από 409 εβδομαδιαίως περιορίστηκαν στους 331», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την προφύλαξη των ευάλωτων, τον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσων δεν την έχουν κάνει, τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε όσους προτείνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, την εξασφάλιση της αντιικής αγωγής για όλους τους ανθρώπους που θα τη χρειαστούν και το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

«Θα πρέπει να φύγουμε από το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς πλέον έχουν χάσει την αξία τους και πιστεύω ότι μετά το Πάσχα πρέπει να αποσυρθεί σταδιακά και η μάσκα», τόνισε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι όλα τα μέτρα πρέπει να αρθούν σταδιακά, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δανία και η Νορβηγία που προχώρησαν σε πλήρη χαλάρωση των μέτρων, αυτή τη στιγμή οδηγούν την κούρσα των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.