Κάποτε ένας γιατρός που είχε κλονισθεί η πίστη του στον Θεό, μου έλεγε με παράπονο.

Ορθόδοξα θέματα: Στις μέρες μας η πίστη συρρικνώνεται, ενώ ο αθεϊσμός χρησιμοποιώντας το προσωπείο της ιδεολογίας πληθαίνει.

Κάποτε ένας γιατρός που είχε κλονισθεί η πίστη του στον Θεό, μου έλεγε με παράπονο: Πως είναι δυνατό, πάτερ, να πιστεύει κανείς σήμερα στον Θεό, όταν η σύγχρονη κοινωνία έχει αναγάγει σε ιδεολογία την αθεΐα;

Μα και αυτοί που λένε ότι πιστεύουν στον Θεό, φοβούνται να ανοίξουν το στόμα τους. Τρέμουν μήπως πέσουν στην δυσμένεια των μεγάλων. Λιώνουν μπροστά στην ειρωνεία και στον χλευασμό! Είναι αυτοί χριστιανοί ή καρικατούρες· ανθρωπάκια της κακομοιριάς;

Έχεις δίκιο, του είπα. Χριστιανός, που ντρέπεται να ομολογεί στην ζωή του, με λόγια και με έργα, τον Χριστό, ουσιαστικά δεν έχει πιστέψει. Δεν είναι άξιος να φέρει το Όνομά Του.

Είναι άνθρωπος, που σκέπτεται και συμπεριφέρεται με επίγειους υπολογισμούς. Όποιος δεν έχει το θάρρος να υπερασπιστεί την πίστη του, ανήκει στην κατηγορία εκείνων, για τους οποίους λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο:

«Εκείνον που θα ντραπεί να μιλήσει για Μένα και για τα λόγια μου, και ο Υιός του ανθρώπου θα τον ντραπεί όταν θα έλθει στην Δευτέρα Παρουσία με την δόξα του Πατέρα Του και με τους αγίους αγγέλους, να μιλήσει γι’ αυτόν» (Μαρκ.8,38). Και ο Χριστός, όταν έλεγε τα λόγια αυτά, φυσικά, δεν αστειευόταν!

Ο άνθρωπος, μας λέει η Αποκάλυψη, οφείλει σε ψυχική διάθεση να είναι η ψυχρός ή ζεστός.

Και πότε ο άνθρωπος είναι ζεστός; Όταν φλέγεται από την αγάπη του Θεού και αγωνίζεται στην ζωή του να εφαρμόζει τις εντολές και το άγιο θέλημά Του· χωρίς να υπολογίζει την γνώμη του κόσμου, τι θα ειπούν γι’ αυτόν. Όταν κριτήριο στην ζωή του έχει μόνο την γνώμη του Χριστού.

Και ψυχρός πότε είναι; Όταν στα πνευματικά θέματα είναι κρύος και αδιάφορος. Στην περίπτωση αυτή όμως υπάρχει κάτι το ελπιδοφόρο. Όταν ο λόγος του Θεού, σαν άλλη σπίθα τον ακουμπήσει, εκεί που προηγουμένως η διάθεσή του ήταν ξερά φρύγανα, τώρα γίνεται όλος φωτιά. Και από εκεί και μετά προχωρεί στον δρόμο του Θεού με σταθερότητα.

Υπάρχει και μια άλλη κατάσταση πολύ επικίνδυνη. Η μέση κατάσταση της χλιαρότητας. Για τον χλιαρό, λέει η Αποκάλυψη, ότι ο Θεός θα τον κάνει εμετό!

Και πότε ο άνθρωπος είναι χλιαρός; Όταν έχει αυταρέσκεια. Όταν έχει την εντύπωση ότι είναι καλός άνθρωπος και δεν έχει ανάγκη κανένα! Όταν αισθάνεται ευχαριστημένος και ικανοποιημένος με τον εαυτό του. Όταν πιστεύει, πως βαδίζει σωστά!

Έτσι ξεκινάει το πνευματικό κατρακύλισμα! Σαν άλλος φαρισαίος συγκρίνει τον εαυτό του με τους συνανθρώπους του, κακολόγωντας και περιφρονώντας όσους δεν έχουν φθάσει στο δικό του πνευματικό επίπεδο!

Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιο κατάντημα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.