Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας μιλώντας σε συνέδριο για την επαφή της Ρωσίας με τον χριστιανισμό με την βάπτιση του Ρώσου Πρίγκιπα Βλαδίμηρου λόγω στενών σχέσεων με το Βυζάντιο, τόνισε για μια φορά ακόμη την ελευθερία της ορθόδοξης θρησκείας.

Οι Ρώσοι βαπτίστηκαν , λόγω του Αγίου πρίγκιπα Βλαδίμηρου, δημιουργώντας έναν εντελώς νέο πολιτισμό, έτσι ώστε η χώρα να δύναται να επιζήσει , χωρίς να χρειάζεται να ακολουθήσει οποιεσδήποτε ‘‘εξωτερικές δυνάμεις‘‘, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος κατά το άνοιγμα του συνεδρίου των απανταχού Ρώσων (ARNS) με θέμα » Η κληρονομιά του πρίγκιπα Βλαντιμίρ και η ιστορική μοίρα της Ρωσίας, αναφέρει ρωσικό δημοσίευμα. »

«Η επιλογή του Αγίου Πρίγκιπα Βλαντιμίρ εν πάση περιπτώσει, δεν ήταν μόνο η« ευρωπαϊκή κατεύθυνση «ακόμη ούτε και η » Βυζαντινή επιλογή‘‘. Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι οι Ρώσοι παραιτήθηκαν από την εθνική και πολιτιστική ταυτότητα τους . Απλά οι κάτοικοι της τότε ρωσικής αυτοκρατορίας είχαν την δυνατότητα να ανακαλύψουν τα δώρα και τα ταλέντα τους μέσα στην ‘‘μήτρα‘‘ του Χριστιανισμού , και να εκφραστούν στην υπηρεσία της καθολικής αλήθειας του Χριστού , δημιουργώντας τον δικό τους ξεχωριστό πολιτισμό, » είπε ο Πατριάρχης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημερινό περιβάλλον στα μέσα ενημέρωσης συχνά ακούγεται η άποψη ότι η επιλογή του Αγίου Βλαδίμηρου ήταν μια «ευρωπαϊκή επιλογή», κατά την έννοια του βαπτίσματος των Ρως , και ότι «μέσα από τον Χριστιανισμό η Ρωσία ανήκει στην Ευρώπη.»

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πιστεύει ότι οι υποστηρικτές αυτής της άποψης είναι « βαδίζουν σε πολύ λάθος μονοπάτι», επειδή, σύμφωνα με την λογική τους, η Ρωσία θα πρέπει να ακολουθήσει τους Ευρωπαίους.

«Η χριστιανική επιλογή δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε γεωγραφικό εύρος , είτε αυτό ονομάζεται ευρωπαϊκό, είτε ασιατικό . Ο χριστιανικός πολιτισμός δεν μπορεί να ενταχθεί σε ένα ενιαίο εθνικό πολιτισμό ή ομάδα πολιτισμών . Ο Χριστός ήρθε να σώσει όλη την ανθρωπότητα. Στα κηρύγματα του, οι εντολές του απευθύνονταν σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη, στην Ασία, στην Αμερική, στην Αφρική και αλλού, » είπε ο Ρώσος Πατριάρχης .

Σημείωσε επίσης ότι σήμερα η «ευρωπαϊκή επιλογή» ακούγεται συχνά », σαν να είναι μια επιλογή προς την κατεύθυνση ενός ανώτερου και υψηλότερου πολιτισμό . Στην ουσία όμως πρόκειται για κάτι κατώτερο, ανώριμο, και κυρίως αφερέγγυο, δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλος.!!

«Ως μέρος του χριστιανικού κόσμου έγινε δυνατή η εμφάνιση διαφορετικών πολιτισμών, όπως ο Βυζαντινός , ο πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης, ο ρωσικός , ο πολιτισμό της Λατινικής Αμερικής.

Διότι ο Χριστιανισμός και ο Θεός δίνει σε κάθε λαό την ευκαιρία να ανακαλύψει τα ταλέντα του και να μην χάσει την εθνική του ταυτότητα.. . Σε αυτή την εξίσωση των διαφόρων λαών από την άποψη αυτή η ποικιλομορφία των πολιτισμών είναι ένας κανόνας , στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η ανωτερότητα η καθαρότητα κανενός πολιτισμού σε σχέση με τους άλλους. Καθώς επίσης η κατανόησή μας προς τον Χριστιανισμό, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτισμού μας », καταλήγει ο ίδιος .

Ο Ρώσος Πατριάρχης σοφά μίλησε για το θέμα αυτό , αναφέροντας κάτι το οποίο αποτελεί δεδομένο. Κανένας λαός και πολιτισμός δεν έχει τα πρωτεία , διότι ο Θεός θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι . Όσο για την Ευρώπη η πτώση είναι πολύ κοντά διότι η ηθική , πνευματική, θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική κατάπτωση την οδηγούν στην λήθη της ιστορίας λίαν συντόμως.
 

Sgourou Stauroula

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.