Σε Εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, της κατά κόσμον πατρίδος μου, αφού εγκωμιάστηκε η λεγομένη Μεγάλη και Αγία Σύνοδος ως «…..μεγάλη ευλογία και τιμήν διά την Εκκλησίαν μας και όλους ημάς, η πραγματοποίησις εις τον τόπον μας μετά από 1300 έτη περίπου του μοναδικού τούτου ιστορικού γεγονότος...... »,αναφέρθηκαν και στην ελαχιστότητά μου ως εξής: «Ο π. Σάββας Λαυριώτης εκ της Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, είναι ανεπιθύμητος εις την Μητρόπολίν μας και παρακαλείσθε να μην έχετε κοινωνίαν μαζί του.

 Άγεται και φέρεται εις την Επαρχίαν μας, υβρίζει τον Πατριάρχην, παρουσιάζεται εις τοπικόν τηλεοπτικόν μέσον άνευ αδείας, καθώς και εις εκδηλώσεις που αντίκεινται προς την Αγίαν και Ιεράν Μεγάλην Σύνοδον».

Επίσης, σε γράμμα που έστειλαν στο Πατριαρχείον, στην Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, και εις την Μονήν μου, με κατηγορούν πως διχάζω, τρομοκρατώ και παραπληροφορώ τον πιστό κρητικό λαό, και πως κυκλοφορώ ( άκουσον – άκουσον ) με συνοδεία μπράβων, και με Χρυσαυγίτες στα Χανιά, και σε εκδηλώσεις εναντίον της λεγομένης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου!!!

Πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτόν τους και κάθε επιστημονική φαντασία. Δεν θα ασχολούμην καν με τέτοιες κακοήθειες και συκοφαντικές δυσφημήσεις, διότι όλοι όσοι γνωρίζουν στην Κρήτη τον π. Σάββα, καταλαβαίνουν πως αυτό γίνεται επειδή, ως Αγιορείτες, όντως πληροφορούμε ορθόδοξα και έγκυρα τον κόσμο. Άλλωστε, η εκδήλωση που έκαναν με καλεσμένο τον π. Βασίλειο Γοντικάκη και άλλους, ήταν ως αντίβαρο της παρουσίας μας και της έγκυρης πληροφορήσεως που παρέχουμε στον Κρητικό Λαό. Όπως επίσης γνωρίζω,πως ο αγαπητός και παραδοσιακός Επίσκοπος Χανίων κ.κ. Δαμασκηνός, που πολύ τον εκτιμώ και τον αγαπώ, έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης, ιδιαιτέρως από τον Πρωτοσύγγελό του και διαφόρους καλοθελητάδες, για το τι έχει συμβεί. Για αυτόν το λόγο εξηγούμαι:
1ον Όντως, το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Νέα Τηλεόραση, μου απηύθυνε πρόσκληση, να παρουσιαστώ ζωντανά, για να μιλήσουμε για την κάρτα του πολίτη, το θέμα της Συνόδου, καθώς και άλλα. Ο καθένας μπορεί να δεί τι ειπώθηκε στην εκπομπή και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αφού είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο. Σε καμία περίπτωση δεν εξύβρισα πρόσωπα, και ιδιαίτερα τον Πατριάρχη, και δεν κακολόγησα κανέναν, αλλά ειπώθηκε η αλήθεια. Ο Πρωτοσύγγελος που επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου πριν από την εκπομπή, μου είπε πως δεν έχω ευλογία να παρουσιαστώ στο κανάλι. Του απάντησα πως δεν είναι στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας και δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει, όπως έχουν κάνει για τους εκκλησιαστικούς χώρους, που φυσικά το τηρώ. Εξάλλου, τους κάθε λογής αιρετικούς τους αφήνουν ελεύθερους να ομιλούν στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, σε συγκεντρώσεις, κ.λ.π. Σε αυτούς γιατί δεν κάνουν συστάσεις να μην ομιλούν στο ποίμνιό τους, που τους το έχει εμπιστευθεί το Άγιον Πνεύμα; Αυτό ισχύει μόνο για έναν Αγιορείτη που λέει την αλήθεια; Όσον αφορά στην παραπληροφόρηση και στην κινδυνολογία, αυτά είναι συκοφαντίες και εύκολα κάποιος το αντιλαμβάνεται όταν δεί την εκπομπή.

2ον Με συκοφαντούν πως δεν έχω ευλογία από το Μοναστήρι μου να μιλώ και το κάνω από μόνος μου. Στο Μοναστήρι μου, ήδη έχω δηλώσει πως δεν κάνουμε υπακοή όταν πρόκειται για θέματα ανηθικότητας, ή για δογματικά θέματα. Εξάλλου, έχω την ευλογία του πνευματικού μου πατρός και 300 ερημιτών που με ενθαρρύνουν να μιλήσω, διότι αυτοί δεν έχουν το βήμα του λόγου που έχουμε εμείς.

3ον Με συκοφαντούν, ανυπόστατα, πως πηγαίνω σε εκδηλώσεις που αντίκεινται στην Μεγάλη και Αγία Σύνοδο. Στην μόνη εκδήλωση που παρευρέθηκα ως ακροατής και όχι ως ομιλητής, ήταν της Συνάξεως των Ορθοδόξων Κρητών και της Εστίας Πατερικών Μελετών Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, Μεθώνης, με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Κυριαζόπουλο, Καθηγητή Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου του Α.Π.Θ., δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και θεολόγο, που αυτή έγινε για ενημέρωση και όχι για πολεμική της Συνόδου.

4ον Με συκοφαντούν πως σχετίζομαι με την Χρυσή Αυγή, και κυκλοφορώ στα Χανιά με συνοδεία μπράβων. Πράγμα τελείως ανυπόστατο, κακόβουλο και γελοίο. Μπέρδεψαν τον κ. Γεώργιο Βλαμάκη, αρχιτέκτονα, συντονιστή της εκδηλώσεως στο ξενοδοχείον ΑΚΑΛΗ στα Χανιά με ομιλητή τον κ. Κυριάκο Κυριαζόπουλο, ο οποίος με είχε καλέσει στην εκδήλωση που οργάνωσαν, με τον κ. Στέλλιο Βλαμάκη, αρχηγό της Χρυσής Αυγής στα Χανιά. Και μόνον από αυτό καταδεικνύεται πως θέλουν με κάθε τρόπο να με διαβάλλουν, διότι θέλουν να μας φιμώσουν το στόμα για να μην υπάρχουν αντιδράσεις και έγκυρη πληροφόρηση του πιστού Κρητικού Λαού.

5ον Με ποια δικαιολογία επιβάλλουν στους Ιερείς τους να μην έχουν επικοινωνία μαζί μου; Μήπως είμαι αιρετικός; Θέλουν να εφαρμόσουν τους κανόνες Κανονικού Δικαίου στο πρόσωπό μου και την σωρεία παραβάσεων των Ιερών Κανόνων του Οικουμενικού Πατριάρχου δεν τις βλέπουν; Ως προιστάμενό τους δεν θα τον ελέγξουν κάποτε, ότι δεν ορθοτομεί τον λόγο της αληθείας; Αλλά το πρώτο είναι αρεστό στον Πατριάρχη, ενώ το δεύτερο θα τον εξόργιζε και έτσι θα είχαν πρόβλημα και με τις θεσούλες τους και με την καριέρα τους. Γιατί όλα αυτά που προαναφέραμε μας οδηγούν αβίαστα στο παραπάνω συμπέρασμα. Και μην προφασίζονται πως επειδή είναι Πατριάρχης δεν μπορούν να τον ελέγξουν, διότι οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι αιρετικοί ανά τους αιώνας ήταν Πατριάρχες.
Λυπάμαι πολύ Άγιε Χανίων και λοιποί, αλλά κανένας εκφοβισμός, κανένας περιορισμός και ο,τιδήποτε άλλο κάνετε εσείς ή ο οποιοσδήποτε, δεν πρόκειται, με την χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να μας σταματήσει να διατρανώνουμε την διαχρονική αλήθεια του Ευαγγελίου, των Αγίων Πατέρων και της καθημαγμένης, από τα αίματα των Μαρτύρων μας, Ορθόδοξης Πίστης. Πρώτον, διότι όλα όσα λέτε για μένα είναι ανυπόστατα, ψευδή και συκοφαντικά και δεύτερον, διότι έχουμε εντολή από τον ίδιο τον Δομήτορα της Εκκλησίας, να ομολογούμε την αλήθεια έμπροσθεν των ανθρώπων. Αλλά και κάτι άλλο:
Συγχωρέστε με που θα ομιλήσω ως άφρων, κατά τον Απόστολο Παύλο, αλλά το επιβάλλει η περίσταση.

Tο 1996 υπηρετούσα την πατρίδα μου στο επίλεκτον σώμα των καταδρομέων αλεξιπτωτιστών, στην Πρώτη Μοίρα Αλεξιπτωτιστών του Μάλεμε, στα Χανιά της Κρήτης. Όταν λοιπόν, συνέβη το περιστατικό με τα Ίμια, τότε μαζί με τα άλλα παιδιά που υπηρετούσα, αφού συναχθήκαμε και αντιληφθήκαμε το σοβαρόν της υποθέσεως, συγκινημένοι υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλον ότι θα πολεμήσουμε για τον Χριστό, την Πατρίδα μας και τους συγγενείς μας μέχρι θανάτου.

Και τώρα έρχονται και μου λένε, πως είμαι ανεπιθύμητος στο μέρος που θα έδινα την ζωή μου γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τώρα με διώκουν, επειδή λέω την αλήθεια που αυτοί φοβούνται να πούν. Σε καμμία περίπτωση. Εγώ ήδη σας έχω συγχωρέσει, έστω και αν εσείς συνεχίσετε την πολεμική σας. Αλλά θα ήταν φρόνιμο από μέρους σας να το σταματήσετε εδώ, ακόμα και αν δεν ζητήσετε συγνώμη.

Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να δίνει φώτιση, ομολογία και καλήν απολογίαν επί του φοβερού βήματος του Χριστού σε όλους μας και κυρίως στους Επισκόπους που δεν ομιλούν.
Μετά τιμής, αληθείας και αγάπης
Γέρων Σάββας
Κοινοποίηση: Οικουμενικόν Πατριαρχείον, Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Ιερά Κοινότητητα Αγίου Όρους, Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας, Ορθόδοξος Τύπος. 

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.