20 χρόνια από την κοίμηση του χαρισματούχου Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη

του Γιώργου Θεοχάρη

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, Ανώνυμος Αγιορείτης, ο καθηγητής Δημήτρης Τσελεγγίδης και ο π.Αλέξιος Παπαστεργίου μιλούν για τον ταπεινό και διορατικό γέροντα του Αγίου Ορους, γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη.

Ο χαρισματούχος υποτακτικός του Αγίου Ορους σαν σήμερα πριν 20 χρόνια ( 27 Φεβρουαρίου 1998/ 27 Φεβρουαρίου 2018) εξεδήμησε προς τον Κύριο.

Το προσωνύμιο του ο γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης το πήρε λόγω της υπακοής και της ταπείνωσης που επέδειξε στον Γέροντα του, τον Νικηφόρο, έναν γέροντα πολύ σκληρό πνευματικά κατά γενική ομολογία, που με την ευλογία του έγινε πνευματικό παιδί του ξακουστού γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού .

Από το Αμπελοχώρι Θηβών βρέθηκε στο «περιβόλι της Παναγίας».

Η ζωή του στο καλύβι του στα απόκρημνα Κατουνάκια στο Αγιο Όρος έγινε πνευματική βιομηχανία ψυχών και σωμάτων.
Ο λόγος του καθαρός, το βλέμμα του απεικόνιζε έναν άνθρωπο με βαθιά πνευματικά αισθητήρια και απαντούσε μόνο όταν του μίλαγε του ο Θεός μετά από ευχές με το 300αρη κομποσκοίνι του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπήρξε πνευματικό τέκνο του με την ευρύτερη έννοια του όρου.
Με λόγια συγκίνησης και δέους ο Μακαριώτατος Αθηνών μιλά για τον χαρισματούχο γέροντα του.

Όπως τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

Ο γέροντας Εφραίμ ήταν μια προσωπικότητα έντονη, φιλοσοφημένη, άνθρωπος πρακτικός με αρχές οι οποίες στηρίζονται στο χώρο που λέγεται πνευματική πορεία στο Αγιον Ορος. Ιδιαίτερα τον σεβόμουν και σέβομαι τη μνήμη του διότι υπήρξαμε πατριώτες και για λόγος και συναισθηματικούς όποτε βρισκόμουν στον Αθωνα τον συναντούσα. Αλλά και όταν είχα ως άνθρωπος τα δικά μου προβλήματα ήθελα να τον δω και να τον συμβουλευτώ. Προσεύχομαι και αυτός από εκεί που είναι να μας θυμάται.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.