«Η Ανάσταση γίνεται δύναμη αντιστάσεως σε ό,τι θανατηφόρο δηλητηριάζει την ανθρώπινη κοινωνία. Κανείς πιά ξένος για μας, κανείς αντίπαλος. Το φως και η δύναμη της Αναστάσεως δεν γνωρίζουν σύνορα».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στο Πασχαλινό του μήνυμα ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Βαρνάβας προς τους πιστούς καλώντας τους να γίνουν συνοδοιπόροι του Χριστού.

Αναλυτικά το μήνυμά του αναφέρει:

Προς
το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Σήμερα δεν χωράει άλλος λόγος στην Εκκλησία παρά μόνο το «Χριστός ανέστη!». Αυτές οι δύο λέξεις μόνο ακούγονται παντού. Η εορτή του Πάσχα και η χαρά της Αναστάσεως στην Εκκλησία είναι τόσο μεγάλη, που η ανησυχία, ο φόβος και οι δυσβάστακτες στερήσεις δεν έχουν καμία θέση πλέον στις καρδιές μας. Σήμερα, τα «Πάντα πεπλήρωται φωτός ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Όλα είναι γεμάτα φως και χαρά.

Ας οργιάζουν τα συνθήματα και τα συστήματα του σκότους και του θανάτου. Η Εκκλησία πιστεύει στη ζωή και θα κηρύττει τη ζωή, ενάντια σε όλους εκείνους που με τα λόγια και τις πράξεις τους τραντάζουν συθέμελά τους λαούς και σπέρνουν τον πανικό και την απόγνωση. Το Πάσχα, αυτή η εορτή των εορτών, είναι το πανηγύρι της ζωής. Είναι κυρίως ημέρα κατά την οποία διακηρύσσουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι τα δεσμά της αμαρτίας και του θανάτου συντρίφτηκαν και με τη δύναμη του Σταυρού και της Ανάστασης περνούμε από τον θάνατο στη ζωή.

Ο Αναστάς Χριστός είναι πλέον η αρχή της νέας ανθρωπότητας. Τίποτε δεν είναι πιά το ίδιο. Ο θάνατος νικήθηκε. Ο δρόμος είναι ανοιχτός για μία νέα ζωή. Λέγοντας, όμως, ζωή δεν εννούμε τις βιολογικές λειτουργίες. Ζωή για τον χριστιανό σημαίνει αδιάκοπη ανάταση του ανθρώπου στα μέτρα που τον καλεί η χάρη του Θεού. Ζωή σημαίνει ανάσταση. Το να ανίστασαι καθημερινά, από το επίπεδο που σε καθηλώνει η οποιαδήποτε αποτυχία σου σε έναν ορίζοντα που καταυγάζεται από την αλήθεια του Αναστάντος Χριστού.

Ανάσταση σημαίνει αναμόρφωση του νού μας και της πράξης μας κατά Χριστόν, δηλαδή να δρούμε με τον κενωτικό τρόπο, πρότυπο του οποίου είναι η θυσία και η Ανάσταση του Ιησού. Η στάση στη ζωή μας, τα λόγια και οι πράξεις μας πρέπει να αποτελούν μαρτυρία της θυσιαστικής Αγάπης του Χριστού. Να αντιληφθούμε ότι μόνο βιώνοντας τον Σταυρό μπορούμε να γίνουμε άνθρωποι της Ανάστασης. Η Ανάσταση δεν είναι το θαύμα που έρχεται μετά τον σταυρό. Η Ανάσταση βρίσκεται μέσα στον σταυρό, όταν τον δεχόμαστε ελεύθερα, από αγάπη για τον Χριστό και τους αδελφούς μας.

Η Ανάσταση δεν εξαντλείται απλώς και μόνο σε μία νίκη επί του φυσικού θανάτου, αλλά σε μία μεταμόρφωση της ίδιας της ζωής. Η καινούργια αυτή ζωή δεν έχει καμιά σχέση με τη σαπίλα της φθοράς, με τον τρόμο του εκμηδενισμού και του αφανισμού. Οι άνθρωποι της αναστάσεως δεν δικαιούνται να ακολουθούν πρότυπα καταπιεστικών εξουσιαστικών αντιλήψεων. Πιστεύουν στη δύναμη και στην πνευματική εξουσία της αγάπης και σ’ αυτήν υποτάσσονται, σ’ αυτήν στηρίζουν την ελευθερία τους. Η Ανάσταση γίνεται δύναμη αντιστάσεως σε ό,τι θανατηφόρο δηλητηριάζει την ανθρώπινη κοινωνία. Δύναμη αντιστάσεως στην αδικία, στη βία, στον εγωκεντρισμό. Δύναμη για να μη λυγίζουμε στις πιέσεις των ισχυρών. Δύναμη να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, αδιακρίτως καταγωγής. Κανείς πιά ξένος για μας, κανείς αντίπαλος. Το φως και η δύναμη της Αναστάσεως δεν γνωρίζουν σύνορα. Συναδελφώνουν τους πάντες. Ζωογονούν τα πάντα.

«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται». Αυτή την ελπίδα της ζωής αναζητούμε σήμερα στο πανηγύρι της Ανάστασης, γιατί νιώθουμε ότι τίποτε δεν τελείωσε ακόμη. Τον τελευταίο λόγο στην ιστορία τον έχει η δύναμη της αγάπης του Χριστού. Ας αντλήσουμε, λοιπόν, θάρρος από τη σημερινή γιορτή. Να κρατήσουμε ζωντανό το φως της ελπίδας. Να μη φοβηθούμε τα σκοτάδια της εξουσίας. Ήρθε η ώρα της Ανάστασης για τη ζωή μας, για τον τόπο μας, για τον κόσμο όλο. Χριστός Ανέστη!

Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού αναστάντος
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.