"Σε μία περίοδο όπου ποικίλες ανησυχίες και τραγικά γεγονότα χρωματίζουν μελαγχολικά την ζωή μας, η χαρά της Αναστάσεως με το οντολογικό και σωτηριολογικό της υπόβαθρο, χαρίζει στην ζωή μας ελπίδα και προοπτική" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σερρών Θεολόγος στο μήνυμά του για το Πάσχα. Αναλυτικά:

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΔΑΧΗ
ΕΠΙ ΤΗ ΛΑΜΠΡΟΦΟΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Ως όντως ιερά και πανέορτος αύτη η σωτήριος νυξ, και φωταυγής, της λαμπροφόρου ημέρας, της εγέρσεως ούσα προάγγελος, εν η το άχρονον φως εκ τάφου σωματικώς πάσιν επέλαμψεν». (Ωδή ζ’, καταβασία της εορτής της Αναστάσεως).

Αγαπητοί μου αδελφοί,
«Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια», ψάλλει θριαμβευτικά η αγία Εκκλησία μας, κατά την λαμπρή αυτή και ολόφωτη νύχτα της Αναστάσεως, όπου «έαρ μυρίζει και καινή κτίσης χορεύει». Μετά τον σκληρό χειμώνα της αγωνίας, την έμπονη αλλά λυτρωτική πορεία προς τον Σταυρό, η αγία ορθόδοξος Εκκλησία μας προσκαλεί σήμερα να εορτάσουμε μαζί με ολόκληρη την κτίση, την μεγαλειώδη νίκη του αναστάντος Χριστού κατά του θανάτου, της φθοράς και του διαβόλου.

Σε μία περίοδο όπου ποικίλες ανησυχίες και τραγικά γεγονότα χρωματίζουν μελαγχολικά την ζωή μας, η χαρά της Αναστάσεως με το οντολογικό και σωτηριολογικό της υπόβαθρο, χαρίζει στην ζωή μας ελπίδα και προοπτική.

Αυτή η ελπίδα δεν αναφέρεται σε κάποια αόριστη ιδέα, ή σε μία υποκειμενική ψυχολογική επιθυμία υπερβάσεως των δυσκολιών της παρούσης ζωής, αλλά συνδέεται άρρηκτα με το θεανδρικό πρόσωπο του Κυρίου μας, που υπέστη μεν για χάριν της σωτηρίας μας εκουσίως τα πάθη και τον Σταυρόν, αλλά τελικώς εθριάμβευσε και ενίκησε τον ίδιο τον θάνατο και κατήργησε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτ’ έστι τον διάβολον» (Εβρ. β’, 14). Την νίκη Του αυτή ο Κύριος την εχάρισε σ’ ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Το μέγα μυστήριο της ενανθρωπήσεώς Του, ο λόγος, η διδασκαλία, τα θαύματα, η θυσία Του, αποκαλύπτουν με έναν μοναδικό τρόπο την ασύλληπτη αγάπη του φιλεύσπλαχνου Θεού για τον άνθρωπο. Η χριστιανική ελπίδα, που είναι «αθανασίας πλήρης», φθάνει στην υψηλότερη έκφρασή της, μέσα από την βεβαιότητα για τον θρίαμβο του Χριστού πάνω στον θάνατο και την τελική μεταμόρφωση του ανθρωπίνου σώματος, που θα καταστεί πνευματικό, άφθαρτο και αθάνατο, «εις κληρονομίαν άφθαρτον και αμίαντον, και αμάραντον, τετηρημένη εν ουρανοίς εις ημάς» (Α’ Πέτρου 1, 4).

Στρέφοντας το βλέμμα και την καρδιά μας προς τον ενδόξως αναστάντα εκ νεκρών Κύριό μας, μπορούμε με την δύναμή Του να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα της ζωής μας με αισιοδοξία. Όταν οι δοκιμασίες, ο πόνος, η αρρώστια, οι ποικίλες θλίψεις, σκοτεινιάζουν τον νού και την καρδιά μας, η ελπίδα και η πίστις μας προς τον Αναστάντα Κύριο μας παρηγορούν, μας ενισχύουν, μας φωτίζουν, μας λυτρώνουν. Γνωρίζουμε πλέον μέσα από την εμπειρία του θαύματος της Αναστάσεως του Κυρίου μας, ότι το μέλλον τελικώς, τόσο το δικό μας όσο και της ανθρωπότητας συνολικώς, δεν εξαρτάται από την μισάνθρωπη δράση του διαβόλου, ούτε από την ευτέλεια και τους μικρόψυχους και αντίθεους σχεδιασμούς των μεγάλων και ισχυρών. Το φωτόλουστο κενό μνημείο του αναστάντος Κυρίου μας Ιησού μας διαβεβαιώνει ότι στον Σωτήρα μας δόθηκε «πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης» (Μτθ. 28, 18), ότι Εκείνος που με τον ζωηφόρο θάνατό Του επάτησε τον θάνατο στην κάθε μορφή του, παραμένει λυτρωτικώς πάντοτε κοντά μας.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η βεβαία και ακαταίσχυντη ελπίδα που πηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου μας, που αποτελεί και το θεμέλιο της πίστεώς μας, προσφέρει στην ζωή μας την θέαση αλλά και την βίωση της καινής κτίσεως. Η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού, μας χαρίζουν δύναμη για να συγχωρούμε την δειλία, την ολιγοψυχία, την προδοσία και την αχαριστία που συναντούμε σε κάθε βήμα της ζωής μας, να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας, να νικούμε τον φόβο του θανάτου και να ζούμε από τώρα μέσα στην Εκκλησία μας το μυστήριο της εν Χριστώ ζωής. Μέσα στην αποψινή αναστάσιμη φωτοχυσία ας ανοίξουν οι ψυχές μας, για να ζήσουμε όλοι μαζί ως πνευματική οικογένεια, την χαρά, την δύναμη, την ομορφιά και την ελπίδα, που προσφέρει η Ανάσταση του Χριστού. Με το λόγο μας, την ζωή μας, το ήθος μας, την μαρτυρία μας, την πίστη μας, ας μεταφέρουμε στην ταραγμένη κοινωνία μας αυτό το ανέσπερο και ιλαρό φως του αναστάντος Κυρίου μας.

Ολόψυχα εύχομαι σε όλους σας, η ζωή σας ολόκληρη να καταυγάζεται και να αγιάζεται από το φως της Αναστάσεως. Η δε χάρις και το άπειρον έλεος του ενδόξως εκ νεκρών Αναστάντος Κυρίου μας είθε να είναι μετά πάντων υμών, αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.

Διάπυρος ευχέτης σας προς τον ενδόξως
εκ νεκρών Αναστάντα Κύριον.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.