Για ένα Πάσχα πνευματικό με το αληθινό μήνυμα της Ανάστασης προσκαλεί τους πιστούς ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος στην Πασχάλια Εγκύκλιό του.

Αναλυτικά το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

«Πάσχα ιερόν ημίν σήμερον αναδέδεικται,
Πάσχα το πύλας ημίν του παραδείσου ανοίξαν,
Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς»

Πάσχα σημαίνει πέρασμα, πέρασμα ιστορικό, των Εβραίων από τη δουλεία της Αιγύπτου στη γη των θεικών επαγγελιών και υποσχέσεων, πέρασμα μυστικό, των χριστιανών από το σκότος της Μεγάλης Παρασκευής στο φως της Αναστάσεως, από τον θρήνο του πάθους στη χαρά της νίκης, από το αδιέξοδο του «τετέλεσται» στην έκπληξη του «ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε», από τον σεισμό του σταυρού στον συγκλονισμό του κενού μνημείου, από τον φόβο του νεκρού εσταυρωμένου Χριστού στην έκσταση της θέας του αναστημένου Θεού, από την αγριότητα της ανθρώπινης εγκατάλειψης στη χαρά και την ειρήνη της θεϊκής παρουσίας, από τη δύναμη της αμαρτίας στη συντριβή του διαβόλου, από την κυριαρχία του θανάτου που αποδεικνύει ο σταυρός και ο τάφος στη μεγάλη νίκη που μαρτυρεί το άδειο μνήμα.

Η Ανάσταση του Κυρίου γκρεμίζει τις θύρες του Άδου και ανοίγει διάπλατα τις πύλες του Παραδείσου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα του αγιασμού σε όλους μας: «Πάσχα πάντας αγιάζον πιστούς»!
Γι’ αυτό και η πίστη στον Αναστάντα Κύριο είναι η βαθύτερη ανάγκη και η ουσιαστικότερη επιλογή στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Πίστη όμως που να συνδυάζεται με την «απαρχή άλλης βιοτής», καινούργιας ζωής αιώνιας προοπτικής.

Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία της Αναστάσεως, Εκκλησία δηλαδή που τρέφεται από το γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου και ζεί με την προσδοκία και της δικής μας αιωνίου αναστάσεως. Λέγει ο Κύριος: «ο πιστεύων εις εμέ καν αποθάνη ζήσεται», και αν πεθάνει, δεν τελειώνει, αλλά ζεί και μεταβαίνει εκ του θανάτου στη ζωή. Ο θάνατος αποτελεί την απαρχή της αιώνιας ζωής.

Σε άλλο πάλι σημείο τονίζει το θεϊκό στόμα Του: «ο πιστεύων εις εμέ ποταμοί εκ της κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος». Με άλλα λόγια αυτός που πιστεύει στον Χριστό ως Αναστάντα και τον ομολογεί ως Θεό, αυτός και την αμαρτία νικά και τον θάνατο δεν φοβάται και μεταμορφώνεται ο ίδιος σε πηγή ζωής.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη επένδυση από αυτήν της πίστεως στην θεότητα του Κυρίου και της ομολογίας της Αναστάσεώς Του. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία για κάποιον από το να μεταμορφώσει αυτή τη δυνατότητα της πίστεως σε αμφιβολία η σε νεκρό γράμμα.

Ο κίνδυνος, αγαπητοί μου αδελφοί, να πνιγούμε κάτω από τα άγρια κύματα των ορθολογιστικών αμφιβολιών και η να παρασυρθούμε από τους θυελλώδεις ανέμους της σύγχρονης κοσμικής αντίληψης η ακόμη να μείνουμε αδιάφοροι κάτω από ρηχότητα των εορταστικών πανηγυρισμών του λεγόμενου ελληνικού Πάσχα είναι ορατός. Η χαρά που οι πασχαλιάτικοι εορτασμοί προσφέρουν σβήνει μόλις σβήσουν οι λαμπάδες, τελειώνει μόλις φάμε το αρνί, είναι εύθραυστη σαν τα τσόφλια από τα κόκκινα αυγά, ξεχνιέται μόλις τελειώσουν οι αργίες.

Αντίθετα, ο πνευματικός εορτασμός του Πάσχα, που στηρίζεται πάνω στην ακλόνητη πίστη στην Ανάσταση του Κυρίου και επιβεβαιώνεται με την πραγματικά αναστημένη ζωή μας είναι αιώνιος, δίχως τέλος, ανέσπερος, ούτε εξαντλείται ούτε εξαντλεί.

Επιτρέψτε μου λοιπόν, με αφορμή αυτή την επικοινωνία μου μαζί σας, να προτρέψω όλους σας, αυτή τη νύχτα της Αναστάσεως να μην εγκαταλείψουμε τον Αναστημένο Χριστό στον ναό, να μείνουμε κοντά Του όσο μπορεί ο καθένας, για να μπορέσουμε να πάρουμε μαζί με το άγιο φως και τον Χριστό, το πραγματικό φως στα σπίτια μας, να Τον βάλουμε στην καθημερινή μας ζωή, να Τον εγκαταστήσουμε στο κέντρο της ψυχής μας.

Να είστε δε βέβαιοι ότι έτσι Αυτός θα διαλύσει τη νύχτα και τη βαθειά θλίψη που ως λαός και κοινωνία περνάμε. Η Ανάσταση του Χριστού και μπορεί και θα φέρει το Πάσχα και στη δική μας ζωή.

Σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΠΟΛΥ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ, γεμάτα από τη χάρι του κενού τάφου, φωτισμένα από τη λάμψη του Αναστάντος, πραγματικά αναστημένα, και σας καλώ όλους ανεξαιρέτως, μαζί με όλους τους πιστούς διά μέσου των αιώνων και τους διεσπαρμένους σε όλο τον κόσμο αδελφούς μας Ορθοδόξους, με όση δύναμη έχουμε μέσα μας να αναφωνήσουμε

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!

Μετά πασχαλίων ευχών
και πολλής της εν Χριστώ Αναστάντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.