Γράφει ο Νίκος Κούτρικας -Οικονομικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έληξε την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Δηλώσεις όπως: "Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε "κατάσταση χρεοκοπίας από εκείνη τη στιγμή" του Γερούν Ντάισελμπλουμ, "σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την Ελλάδα καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ ως όφειλε" έπαιξαν δραματικά ψηλά στα δελτία ειδήσεων και άλλαξαν την ζωή μας λόγω των δυσμενών αυτών εξελίξεων.

Ειδήσεις όπως ότι το ΔΣ του Ταμείου εξέτασε το νέο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της τελευταίας στιγμής και “απέρριψε την πρόταση μαζί με την νέα πρόταση “ναι σε όλα” του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έφεραν τα πάνω κάτω.

Η Ταυτόχρονη υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε CC από CCC από τον οίκο Fitch και η μείωση αντίστοιχα στο “ταβάνι χώρας” σε CCC από B επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Μετά από όλα αυτά που όλοι μας λίγο πολύ ξέρουμε, μπαίνει το ερώτημα τι ακριβώς συμβαίνει;

Η απάντηση είναι μια:
Εκτός προγράμματος τα γεγονότα τρέχουν από μόνα τους: Η χώρα δεν έχει ρευστό και οι τράπεζες θα παραμένουν κλειστές για άγνωστο ακόμα χρόνο δίνοντας χαρτζιλίκι 50-60 ευρώ μπορεί και 20 αργότερα στους πολίτες ενώ το κούρεμα καταθέσεων θα παραμονεύει !

Ποια όμως είναι η επόμενη ημέρα;

Η κυβέρνηση πάει τελικά “εγκλωβισμένη” σε δημοψήφισμα με ερώτημα το “Ναι” και το “Οχι” αποφασισμένη να “δικαιολογήσει την αργοπορία της στις διαπραγματεύσεις” που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση την χώρα.

Ας αναλογιστούμε τι θα ψηφίσουμε με το “Ναι” και το “Οχι” που Θα οδηγήσουμε τις εξελίξεις;

Ας κρίνουμε σοβαρά τα…900 περίπου εκ. ευρώ σε μέτρα που διαπραγματευόταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με ταυτόχρονη οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την επιτυχή έξοδο στις αγορές ότι εκτοξεύτηκαν σήμερα μόλις πέντε μήνες μετά στα…8 και πλέον δις ευρώ τινάζοντας έτσι στον αέρα τα νούμερα της οικονομίας μας!

Οι ουρές στις τράπεζες δείχνουν ότι κάτι έκανε στραβά η κυβέρνηση ίσως “άργησε στην μετάφραση” της κατά τα άλλα μιας συμφωνίας όπου προεξόφλησε ότι την έχει στο τσεπάκι της!

Αποτέλεσμα;

Το χάος, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, πολίτες σε απόγνωση δεν μπορούν να καλύψουν ούτε βασικές ανάγκες, η χώρα θυμίζει τριτοκοσμική
ήπειρο παντού στάση πληρωμών.

Κινδυνεύουμε;

Σίγουρα ναι οι τράπεζες πρέπει να ανοίξουν άμεσα και για να ανοίξουν πρέπει να βρεθούν χρήματα.
Με διαγγέλματα χρήματα δεν βρίσκονται πάρα μόνο από μια νέα συμφωνία που όσο και αν αποφεύγει η κυβέρνηση είναι ο μόνος δρόμος.

Ο Έλληνας δεν πρέπει να χάσει την “αξιοπρέπεια” του είναι ανάγκη να “διατηρήσει” ψηλά το ανάστημα του ως Ευρωπαίος πολίτης.

Τώρα όμως είναι ώρα συλλογικής ευθύνης το “χάος” μόλις άρχισε η χώρα δεν αντέχει άλλο υποσχέσεις, 18 χώρες της ΕΕ μας κοιτούν με δισταγμό για το τι τελικά θέλουμε…

Θέλουμε να κολυμπήσουμε σε “αχαρτογράφητα νερά” με βάρκα την “ελπίδα” ή θα μείνουμε πίστη στην Ευρώπη των 19 με τα πλεονεκτήματα μιας ισχυρής ένωσης Ευρωπαίων πολιτών;

Ας μην πάνε χαμένες οι θυσίες ετών.

Λέμε ΝΑΙ στην “κανονικότητα” με ανοικτές τις τράπεζες, χωρίς κουρέματα καταθέσεων και πλαφόν στην ζωή των Ελλήνων.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.