Σύμφωνα με τον Μελχίτη Αρχιεπίσκοπο του Χαλεπίου, όταν οι Δυτικοί ανοίγουν τις πόρτες τους σε Σύριους πρόσφυγες, περισσότερο δημιουργεί πρόβλημα παρά εξυπηρετεί το σκοπό τους.

Η λύση δεν βρίσκεται στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων , αλλά στο να βοηθήσει το εκάστοτε κράτος στην επίλυση της κατάστασης στις χώρες προέλευσής τους, έτσι δεν θα χρειαστεί να φύγουν.

Ο Αρχιεπίσκοπος Jean-Clement Jeanbart είπε ότι “δεν είναι ευτυχής” με την είδηση ​​ότι ο Καναδάς έχει καλωσορίσει περίπου 25.000 πρόσφυγες από τη Συρία κατά τους τελευταίους μήνες, παρά τις καλές προθέσεις της κίνησης.

“Δεν είμαστε ευτυχείς όταν βλέπουμε την καναδική κυβέρνηση να προχωρά στην υποδοχή  προσφύγων και τη διευκόλυνση της ένταξής τους. Μας πονάει πολύ” είπε ο Jeanbart, ο οποίος έχει υπηρετήσει ως Μελχίτης αρχιεπίσκοπος του Χαλεπίου από το 1995. Δήλωσε ακόμη ότι η πραγματική επιθυμία του είναι να δει το συριακό πληθυσμό, ιδιαίτερα τους χριστιανούς, να μενουν στη Συρία.

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της πόλης μετανάστευσε τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνι”, είπε ο Jeanbart.

Τα λόγια του Jeanbart ήρθαν σε πλήρη ευθυγράμμιση με εκείνα του ομολόγου του των Χαλδαίων στο Χαλέπι, Επισκόπου Antoine Audo, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι μόνο σε πέντε χρόνια συγκρούσεων και διώξεων, ο χριστιανικός πληθυσμός στη Συρία έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα, από 1,5 εκατομμύρια σε μόνο 500.000 σήμερα.

Ο Επίσκοπος Audo είπε ότι η κατάσταση στο Χαλέπι είναι ακόμη χειρότερη από ό, τι στην υπόλοιπη Συρία, με μόνο το ένα τέταρτο του χριστιανικού πληθυσμού να παραμένει από την αρχή του εμφυλίου πολέμου της Συρίας το 2011.

Συντετριμμένος από τις συγκρούσεις και τις διώξεις από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, ο αριθμός των χριστιανών στο Χαλέπι μειώθηκε από 160.000 σε μόλις 40.000. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των χριστιανών ζει σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Ο Audo είπε επίσης ότι τρεις ναοί του Χαλεπίου έχουν σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς, και ότι ο τοπικός πληθυσμός ζει υπό συνεχή φόβο και κακουχίες.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα», είπε.

 

Χατζηγιάννης Μ

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.