Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε κατά το διήμερο 16-17 Ιανουαρίου, η μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Αντωνίου του Μεγάλου και καθηγητού της ερήμου, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου πόλεως Αγίου Νικολάου.

Το εσπέρας της Κυριακής 16 Ιανουαρίου ο Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον οσιακό βίο και την χαρισματική προσωπικότητα του Αγίου Αντωνίου: «Γεννήθηκε στην Αίγυπτο γύρω στο 251 μ.Χ., εποχή κατά την οποία ο χριστιανικός κόσμος συγκλονίζεται από τον διωγμό του Δεκίου. Οι γονείς του, ευσεβείς και πλούσιοι χριστιανοί, τον ανέθρεψαν με πίστη και φόβο Θεού.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Άγιος Αντώνιος διακρίθηκε για την ολιγαρκία και την εσωστρέφειά του. Αγαπούσε την Εκκλησία και εκείνο το οποίο έκανε καθημερινά ήταν να πηγαίνει και να ακούει τις θείες Γραφές, κατά την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών.

Όταν ήταν περίπου είκοσι ετών και αφού εκοιμήθησαν οι γονείς του, πούλησε και διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του στους φτωχούς και ξεκίνησε την ασκητική ζωή. Και μετά από δεκαπέντε χρόνια πήγε με την καθοδήγηση του Χριστού στην εσωτάτη έρημο της Αιγύπτου. Εκεί η χάρις του Θεού τον προστάτευσε και τον προφύλαξε από τους δαίμονες και τον αξίωσε μάλιστα να δει όλες τις παγίδες του διαβόλου. Και διδάχθηκε από τον ίδιο τον Χριστό ότι με την ταπείνωση οι χριστιανοί μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θέτει ο διάβολος στη ζωή μας.

Είναι ο πρώτος μετά τον Παύλο τον Θηβαίο –όπως ακούμε στο δοξαστικό των αποστίχων– που εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί, όπου και διήνυσε τον υπόλοιπο βίο του. Έγινε «καθηγητής της ερήμου» γιατί όχι μόνο κατοίκησε στην έρημο, αλλά την μετέστρεψε και την μετέβαλε σε πολιτεία. Διότι πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκαν δίπλα του και ασκήτευσαν μαζί του, ώστε δημιουργήθηκαν μεγάλα μοναστικά κέντρα. Έγινε λοιπόν ο πατέρας και θεμελιωτής του ασκητισμού.

Αυτός ο μέγας ασκητής, αυτός ο μέγας διδάσκαλος της Εκκλησίας, παρότι ο Θεός του δώρισε χαρίσματα πολλά, παρέμεινε στη ζωή του ταπεινός. Ο γενναίος αθλητής του Χριστού Αντώνιος, με νηστεία, με αγρυπνία, με προσευχή και με ταπείνωση πολλή, μπόρεσε να προοδεύσει στην ασκητική ζωή. Εύχομαι οι πρεσβείες του Αγίου Αντωνίου να φωτίζουν τις ψυχές και τις καρδιές μας, να μας ενισχύουν στον πνευματικό μας αγώνα και να χαρίζουν σε όλους μας υγεία, ώστε να αγωνιζόμαστε πάντοτε όχι μόνο για τις βιοτικές μέριμνες αλλά και για την καλλιέργεια και τη σωτηρία της ζωής μας».

Στο πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό που άγει την ονομαστική του εορτή, χρόνια πολλά κι ευλογημένα και ο Άγιος Αντώνιος να ενισχύει το έργο του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.